G4Media.ro

România va intra în scenariul 4 al epidemiei de coronavirus cu aproximativ…

România va intra în scenariul 4 al epidemiei de coronavirus cu aproximativ 1500 de ventilatoare mecanice în funcțiune / De ce sunt vitale aceste aparate

România va intra în scenariul 4 al epidemiei de coronavirus – adică virusul circulă intens la nivel local, nu mai este doar importat – cu aproape 1500 de ventilatoare mecanice aflate efectiv la secțiile de terapie intensivă din toată țara. Aceste aparate sunt esențiale pentru pacienții care ajung în stare critică din cauza COVID-19, iar de numărul lor depinde în mare măsură salvarea oamenilor.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat, luni, pentru G4Media.ro, că în prezent în secțiile de terapie intensivă din toate spitalele din țară sunt aproximativ 1500 de ventilatoare mecanice. De asemenea, autoritățile sunt în curs de contractare a încă 2000, însă livrarea efectivă a acestora depinde de găsirea furnizorilor, de restricțiile impuse de guvernele din țările unde sunt aceștia la exportul de echipamente medicale în această perioadă, de capacitatea de producție.

Nelu Tătaru a precizat că, la un potențial vârf al epidemiei de 10.000 de infectări, cazurile critice reprezintă aproximativ 10%, iar dacă vârful nu este brusc capacitatea de la terapie intensivă și de susținere cu ventilatoarele mecanice nu va fi depășită.

Ministrul a mai explicat că, pe lângă ventilatoarele mecanice, pot fi utilizate și mașinile de anestezie și paturile care au monitoare existente în spitale.

Potrivit unei situații centralizate pentru luna martie la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică, consultată de G4Media.ro, spitalele au declarat mai multe aparate funcționale, însă surse medicale au precizat că mare parte din aceasta nu sunt efectiv în funcțiune. Astfel, potrivit centralizării, au fost declarate funcționale 2816 de ventilatoare mecanice, 1987 de mașini de anestezie și 7670 de monitoare.

Câte ventilatoare mecanice are România la 100.000 de locuitori

Populația rezidentă a României era, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, de 19.405.000 la 1 ianuarie 2019. Datele pentru 1 ianuarie 2020 vor fi disponibile în vară.

Așadar, la o populație între 19 și 19,5 milioane, cele 1500 de ventilatoare mecanice înseamnă 7,7 – 7,8 la 100.000 de locuitori.

Dacă cele 2800 de aparate raportate în funcțiune ar fi utilizate (sau dacă ar mai fi achiziționate astfel încât să se ajungă la acest număr), atunci ar fi 14,3 – 14,7 ventilatoare mecanice la 100.000 de locuitori.

Spre comparație, Italia avea, potrivit unui articol publicat de Financial Times în umă cu două săptămâni, 12,5 ventilatoare la 100.000 de locuitori.

De ce sunt importante ventilatoarele mecanice

În plină pandemie de coronavirus, majoritatea statelor lumii sunt în căutare de noi ventilatoare mecanice pentru a-și dota spitalele. Aparatele sunt esențiale pentru pacienții cu forme severe și chiar medii ale bolii.

„Motivul pentru care este o criză este pentru că, fără ventilatoare, pacienții vor muri”, a declarat profesorul David Story, de la University of Melbourne și anestezist la spitalul Austin, citat de The Guardian.

Și Sarath Ranganathan, de la The Royal Children’s Hospital din Melbourne, a declarat: „Experiența din Italia și Spania și modelul făcut de matematicienii din întreaga lume indică faptul că numărul de pacienți critici cu Covid-19 va depăși mult capacitatea de suport respirator pentru îngrijirea acestora”.

Ventilatorul mecanic este un aparat folosit pentru a susține pacienții cu afecțiuni respiratorii severe care afectează plămânii, cum este și pneumonia.

Nevoia pentru aceste aparate excede practic și sistemele medicale din unele țări mult mai avansate decât România. Sistemele medicale din Italia și Spania, țări afectate puternic de epidemie, sunt suprasolicitate. Zilele trecute a impresionat întreaga lume cazul unui preot italian infectat cu coronavirus care a murit după ce i-a cedat voluntar ventilatorul mecanic unui pacient mai tânăr.

Până acum, din Uniunea Europeană, Germania ține situația sub control și chiar s-a oferit să preia pacienți în stare gravă din Franța și Italia.

În România, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, declara, vineri, că cel mai tare îl îngrijorează capacitatea de la Terapie Intensivă, pentru că un ventilator mecanic este folosit în medie 3 săptămâni la un pacient, iar noi avem 1.300 de aparate. Detalii aici

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Ruleta ruseasca.

  2. De ce sunt doar 1500 disponibile cand la nivel globla se stie din februarie ca acestea echipamente sunt vitale ?

    Ce a facut guvernul in aceste 2 luni ?

    Oamenii vor muri cu zile in spitale din cauza acestor lipsuri.

    Intr-un fel sau altul corona va trece si cei vinovati vor plati in fata poporului, nu la televizor!!!!

  3. Altfel spus; Un sistem criminal. Scap[ cine poate (prioritate – ca si la testare – au politrucii Chirica, Flutur, Orban si alte orduri ca acestea)

    • Ca esti PSDist frustrat se citeste de la o posta.

    • Ce a facut guvernul in in ultimii ani ? Daca ati uitat, fostul ministru PSD e la puscarie(s-a dat lovita si sta acasa), cucoana fiind acuzata de hotie. La ce data au dat jos PSD-istii guvernul ? Din acel moment nu s-au mai putut emite ordonante de urgenta pentru achizitii fara licitatii. Incercat in continuare sa prostiti prostii dar nu toti ne-am pierdut memoria.

    • Corect, iubiitii nostri alesi, ardiarfocu, isi trag mereu spuza pe turta lor.

      DAR , romanii, idioti cum sunt majoritatea, isi merita soarta ..

  4. S-a decredibilizat și actualul Ministru al Finanțelor, pentru ca a retras de la MO prevederea cu amânarea ratelor bancare.
    Avem de-a face peste tot cu amatorism!

  5. Ventilatoarele mecanice se pot proiecta si produce in Romania
    Institutele ce cercetări toaca bani de ani de zile ca sa producă … articole.
    Când trebuie sa facă ceva concret se ascund ca șobolanii.
    Rușine !!! institutelor de cercetări si universităților de profil.
    Cu dotările lor .. se pot face multe
    Mihnea Costoiu – Andronescu SE AUDEEEEE………………..?

    • Daca ai apelat la doamna Andronescu e ca si rezolvata maica! Pai doamna a infiintat Academia Oamenilor de Stiinta maica. Acolo sunt cei mai destepti maica, sau… aia erau la Academia Romana, na ca m-am incurcat, e batrana baba, mai uita. Ori fi si la una si la alta, desteptii de ei!

  6. Despre ce varf de 10.000 de cazuri e vorba? Avem 400.000 de oameni care s-au intors sau se vor intoarce din cele mai afectate zone. 10.000 e ce-o sa raporteze ei, asta da.

    • Procentul celor cu simptome, peste 80% nu au deloc sau au simptome minime, ca o raceală, nu necesită tratament. Multi din cei veniți sunt deja cu anticorpi pe vremea asta

  7. Ceea ce pare a fi cu adevarat o problema,este semidoctismul ancestral al poporului nostru.”Suntem cei mai destepti si cei mai priceputi oameni”,o sintagma auzita frecvent,emisa de guritele noastre de oameni valorosi. Mustim de autosatisfactie,in timp ce ne contemplam neputinta.Si ca sa fim idioti pana la capat,ne ascundem in spatele hotiei si lasitatii,pentru a ascunde adevarata problema,si anume PROSTIA.