România va permite în continuare transportarea pe calea ferată a combustibilului nuclear rusesc către Ungaria, anunță ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto
Ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a declarat, în urma unor discuții în România, că țara noastră va continua să permită transportul de combustibil nuclear rusesc către centrala nucleară Pecs din Ungaria. Căile noastre ferate au transportat deja în acest an combustibilul nuclear pentru Ungaria, transmite clubferoviar.ro.
Într-o postare pe Facebook, după discuțiile cu ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, Szijjarto a declarat că „am semnat acorduri importante, conform cărora putem conta pe cooperarea României în viitor pentru a garanta securitatea energetică a țării noastre”, potrivit world-nuclear-news.org.
El a adăugat: „Am convenit să creștem în continuare capacitatea conexiunii de gaze naturale dintre cele două țări, astfel încât Ungaria să aibă acces cât mai mult posibil la gazele extrase din zăcământul românesc din Marea Neagră aflat în explorare. Începem pregătirile pentru o nouă conexiune de electricitate, iar colegul meu român m-a asigurat că putem continua să transportăm prin România combustibilul nuclear necesar pentru funcționarea centralei nucleare de la Pecs, care va ajunge cu feribotul din Rusia în Bulgaria, unde va fi pus într-un tren și adus în Ungaria prin România.”
Combustibilul rusesc pentru centrala de la Pecs era transportat anterior cu trenul prin Ucraina, dar ruta a trebuit să se schimbe după începerea războiului dintre Rusia și Ucraina anul trecut. Anul acesta au avut loc trei livrări pe noua rută.
În postarea sa de pe Facebook, Burduja nu a menționat transportul combustibilului nuclear, dar a spus că prima lor întâlnire a decurs bine, precizând: „Am avut o întâlnire cu un prieten. Există multe proiecte comune, cooperarea în domeniul energiei este solidă”.
În cadrul unor discuții separate, ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, și Peter Szijjarto au convenit asupra a două noi puncte de trecere a frontierei dintre cele două țări, numărul punctelor de trecere a frontierei ar crește la 14. De asemenea, Szijjarto a mai spus că Ungaria a susținut aderarea României la spațiul Schengen – spațiul cu circulație fără frontiere – în cadrul Uniunii Europene.
sursa: clubferoviar.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii