G4Media.ro

România va plăti pensii supraviețuitorilor Holocaustului care au emigrat după război în…

Colette Avital foto: Yad Vashem

România va plăti pensii supraviețuitorilor Holocaustului care au emigrat după război în Palestina și apoi în Israel – Times of Israel

Acordul dintre Ierusalim și București, care s-a împotmolit în birocrație în ultimii șase ani, ar trebui să asigure celor aproximativ 7.000 de supraviețuitori sute de Shekeli suplimentari pe lună (1 Euro = 3,44 Shekeli) potrivit Centrului Organizațiilor Supraviețuitorilor Holocaustului din Israel, un organism neguvernamental care reprezintă 55 de grupuri cu preocupări similare.

Centrul început negocierile cu guvernul României în urmă cu aproximativ șase ani, după ce Bucureștiul a adoptat o lege care recunoaște cetățenii care au plecat după cel de-al Doilea Război Mondial ca fiind eligibili pentru pensii.

De la sfârșitul războiului și până la adoptarea legii, majoritatea celor care au părăsit România și-au pierdut statutul de cetățeni și, prin urmare, dreptul la pensie.

Cu toate acestea, punctul central al negocierilor – și al progresului anunțat luni – a fost eliminarea birocrației.

Colette Avital, fostă membră a Knessetului, originară din România și actuala președintă a Organizațiilor de Centru, a declarat pentru cotidianul Israel Hayom că guvernul României a cerut o „listă inacceptabilă de documente care nu mai pot fi obținute” pentru a dovedi eligibilitatea unei persoane pentru o pensie românească.

În 2020, Organizațiile Centrului au ajuns la un acord cu guvernul român care le-a permis supraviețuitorilor să prezinte documente oficiale israeliene care să ateste că au supraviețuit Holocaustului. Cu toate acestea, autoritățile din România a refuzat să recunoască acordul, ceea ce a determinat implicarea Ministerului israelian al Egalității Sociale.

„Acum, după încă un an și jumătate de negocieri, acordul a fost semnat și putem elibera permisele necesare pentru supraviețuitori”, a declarat Avital.

Ministrul Egalității Sociale, Meirav Cohen, a precizat că acesta este cel mai recent dintr-o serie de acorduri încheiate pentru a spori sprijinul financiar pentru populația îmbătrânită de supraviețuitori ai Holocaustului din Israel. Pe lângă creșterea finanțării externe – o mare parte din aceasta provenind din plățile germane către supraviețuitorii din diferite țări – guvernul israelian a alocat 300 de milioane de NIS (89,27 milioane de dolari) pentru a spori sprijinul financiar pentru supraviețuitorii Holocaustului care trăiesc în sărăcie.

În general, a spus ea, „toate aceste măsuri au permis unor supraviețuitori ai Holocaustului să își mărească veniturile lunare cu mii de shekeli. Vom continua să acționăm cu toată forța în numele supraviețuitorilor Holocaustului și al populației în vârstă, în general, din Israel”.

Premierul interimar Yair Lapid și-a exprimat, de asemenea, mândria cu privire la această decizie. „În calitate de fiu al unui supraviețuitor al Holocaustului, sunt emoționat de semnarea acestui acord important… Astăzi corectăm o nedreptate de lungă durată. Aceasta este obligația noastră fundamentală ca societate – să ne asigurăm că supraviețuitorii își trăiesc viața în cel mai bun mod posibil.”

După cel de-al doilea război mondial au supraviețuit în România 400.000 din cei 800.000 de evrei care trăiau acolo la începutul anului 1940. Marea lor majoritate au emigrat după 23 august 1944 în Palestina, iar după 15 mai 1948 în nou înființatul stat Israel.

În primii ani ai regimului comunist ei au fost schimbați la troc cu animale de fermă – vaci, oi, porci din Occident, iar după venirea la putere a lui Nicolae Ceaușescu în 1965 au fost vânduți pe valută forte, sumele de bani fiind plătite de Israel și statele occidentale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...