România va subvenționa cu 53 de milioane de euro instalarea de stații de încărcare a mașinilor electrice. Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat
Comisia Europeană a aprobă o schemă de subvenții prin care guvernul României va acorda 53 de milioane EUR pentru stații de reîncărcare a vehiculelor cu emisii scăzute, potrivit unui comunicat al executivului european.
Comisia Europeană arată că măsura planificată de România pentru a susține crearea unei rețele de stații de reîncărcare a vehiculelor electrice respectă normele UE privind ajutoarele de stat, pentru că va contribui la reducerea emisiilor de CO2 și a altor emisii poluante fără a distorsiona ”în mod nejustificat” concurența pe piața unică.
Guvernul Dăncilă a aprobat în 2019 o schemă de ajutor de stat privind stimularea amplăsării de stații de încărcare a autovehiculelor electrice și electrice hibrid plug-in și a cerut aprobarea Comisiei Europene. Subvenția va putea fi accesată de firmele care vor investi peste 200.000 de euro în dezvoltarea de noi stații de încărcare a autovehiculelor electrice și electrice hibrid plug-in, potrivit Profit.ro. Calculele făcute la acel moment de Profit.ro arătau că circa 600 de beneficiari urma să primească ajutorul de stat.
Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Schema, care va avea un buget de 53 de milioane EUR și va acoperi perioada 2020-2025, va stimula investițiile în stații de reîncărcare a vehiculelor hibride și a vehiculelor electrice cu baterie din România. Aceasta va acoperi zonele urbane, suburbane și rurale și își propune să dezvolte o rețea de stații de reîncărcare pe întreg teritoriul țării.
Schema este deschisă tuturor operatorilor economici care îndeplinesc anumite criterii, de exemplu în ceea ce privește echiparea cu prize. Beneficiarii vor fi selectați printr-o procedură deschisă și transparentă de ofertare, iar sprijinul va fi acordat sub formă de granturi.
Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „România va contribui la combaterea schimbărilor climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul ecologic european. Această schemă va reduce emisiile nocive generate de autovehicule și va îmbunătăți sănătatea cetățenilor, fără a distorsiona în mod nejustificat concurența.”
Context. Green Deal (Pactul ecologic european prezentat în decembrie 2019) stabilește măsuri care urmăresc ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Pentru atingerea neutralității climatice, este necesară o reducere cu 90 % a emisiilor generate de transporturi până în 2050.
Foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank