G4Media.ro

România, văzută în presa americană drept un ”far al speranței democratice” în…

România, văzută în presa americană drept un ”far al speranței democratice” în marea de autoritarism din Europa Centrală și de Est

Bătălia contra autoritarismului cuprinde o mare parte a Europei Centrale și de Est (ECE). România s-ar putea evidenția ca un far al speranței democratice, scrie cofondatorul Transparency International, Frank Vogl, într-o analiză publicată de The Globalist, citată de Rador.

Dacă destul de multe țări din ECE oferă motive de îngrijorare, România are potențialul de a se transforma într-o poveste de succes.

Țara se deplasează, fie și gradual, în direcția opusă îndelungatei ei moșteniri de corupție guvernamentală, către o democrație mai transparentă în care statul de drept se aplică mai onest. E probabil ca alegerile prezidențiale din România, care vor avea loc în weekend, pe 24 noiembrie, să împingă țara și mai departe în această direcție.

„Cred că e posibil să fi făcut o cotitură. Are loc o schimbare cu o bază largă, pe măsură ce corupția politică devine tot mai expusă”, spune un prieten anticorupție de la București, care a făcut neobosit campanie ani de zile și este foarte conștient că actualele realizări sunt fragile.

Războiul de uzură cu autoritarismul cuprinde o mare parte a ECE, iar progresul modest realizat de România i-ar putea încuraja pe opozanții regimurilor corupte din regiune. Însă nimeni nu subestimează înălțimea munților ce trebuie escaladați.

Frustrări publice

Un alt prieten din tabăra anticorupție, de la Praga de data aceasta, subliniază că oamenii din întreaga regiune credeau că sfârșitul comunismului le va permite să atingă un nivel de trai comparabil cu cel din Vest.

„A existat mult progres spre acest obiectiv în anii ’90, însă apoi s-a răspândit corupția. Pe măsură ce oligarhii preluau un control tot mai mare asupra economiei și cetățenii au înțeles tot mai clar că nu aveau să mai prindă vreodată din urmă nivelul de trai occidental.”

Frustrarea a fost exploatată de politicieni populiști – lideri care, odată ajunși la putere, în mod vădit nu-și mai îndeplinesc promisiunile privind un nivel de trai mai bun.

Drept urmare, protestele publice de stradă au devenit ceva destul de obișnuit. Un rezultat concret al acestei nemulțumiri este acela că unii politicieni din opoziție au câștigat alegeri municipale – în Cehia și Ungaria, spre exemplu. În Slovacia, un politician anticorupție a câștigat chiar președinția.

Cu toate acestea, controlul asupra puterii deținut de regimurile autoritare cleptocrate din multe țări din ECE rămâne unul formidabil. Pentru a-și menține propriul regim și pe acela al camarilei lor, liderii politici naționali și oligarhii asociați cu ei duc politici de polarizare – asmuțind un grup împotriva celuilalt.

În acest scop, ei capturează presa pentru a-și ataca oponenții și finanțează în secret asociații civice pentru a se infiltra printre organizațiile pro-democrație. Sunt înființate false ONG-uri pentru a induce confuzie în rândurile publicului, iar politicienii de la putere, inspirați de președintele Trump, își acuză zilnic opozanții din presă că ar răspândi „știri false”.

Deci, ce a mers bine în România?

O schimbare pozitivă crucială, afirmă colegul meu român, ține de sistemul judiciar. În țara sa, și în multe altele, exista de multă vreme un lucru pe care el îl numește „justiție selectivă”.

Acesta e un sistem în care anchetele și inculpările sunt manipulate de așa manieră încât să le permită șefilor corupți de guverne și acoliților lor să opereze ca și cum ar fi mai presus de lege, în vreme ce opozanții lor sunt vizați de justiție. Câteodată, câte un funcționar corupt de nivel mediu mai este târât prin tribunale pentru a se crea falsa impresie că inculpările nu sunt decise politic.

Unii activiști anticorupție români au fost în mod fericit surprinși de faptul că Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a departamentului anticorupție, care era văzută ca fiind parte a sistemului, a fost acum într-adevăr numită în calitatea de primă șefă a Biroului Procurorului Public European (EPPO). Fapt care constituie și un vot de încredere acordat taberei reformiste din România.

„Publicul s-a săturat de sistem și a pus presiune pe judecători pentru a produce rezultate bune”, spune prietenul meu de la București. „Judecătorii au început să simtă că sunt răspunzători în fața societății și că au fost manipulați mult prea multă vreme de către liderii politici”, a precizat el.

Sunt reformele judiciare și onestitatea suficiente? Nu, afirmă prietenii mei din regiune.

Rețele transnaționale

După cum sublinia colegul meu de la Praga: „Am văzut «oligarhizarea» economiilor noastre și operațiuni de tip cartel la antreprenorii care oferă sprijin financiar masiv partidelor politice dominante și liderilor lor, în vreme ce-și consolidează consecvent controlul asupra comerțului și investițiilor.”

În paralel cu aceste evoluții, devine din ce în ce mai limpede că, de la Baltica până în Balcani, s-au constituit rețele de spălare a banilor la scară mare care trec prin toate țările ECE. Se consideră că în aceste rețele sunt implicate și puternice interese rusești, precum și o varietate de cleptocrați și oligarhi de diverse naționalități.

Cooperarea transfrontalieră devine tot mai importantă

Activiștii anticorupție privesc tot mai mult problemele cu care se confruntă nu numai din perspectiva luptei pentru reforme politice și judiciare în propria țară, ci și sub aspectul găsirii unor aliați puternici dincolo de granițe.

Interesant, ei sunt sceptici în privința posibilității ca EPPO să fie suficient de puternic și de independent pentru a realiza cu adevărat ceva. Din experiență, ei știu că numai câteva inculpări individuale ale unor infractori deja cunoscuți nu vor fi suficiente.

Pentru a înfrânge această situație care a devenit o capturare sistemică a economiilor naționale de către cleptocrați, acoliții lor politici, afaceriști influenți și forțe politice și financiare străine, în primul rând din Rusia, va fi nevoie de considerabil mai multă muncă.

Norme UE care se auto-sabotează?

Capacitatea statelor membre UE de a-și folosi individual dreptul de veto este considerată și ea o modalitate deplorabilă dar eficientă prin care regimurile corupte pot împiedica Comisia Europeană să-și monitorizeze foarte riguros alocațiile bugetare de miliarde de euro către guvernele corupte ale unor state membre.

Concluzie

România ar putea să se evidențieze mai clar ca un far al speranței democratice, cu un sistem judiciar având o mentalitate tot mai independentă și cu expunerea unui număr din ce în ce mai mare de cazuri de corupție la nivel înalt.

Însă România, la fel ca multe dintre țările vecine, are nevoie urgent de un sprijin mult mai mare în toate privințele, de la justiție și până la numeroase aspecte comerciale și financiare, din partea Comisiei Europene și a celor mai puternice guverne din Europa de Vest.

SURSA: The Globalist/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Sa vedem duminica cat de destepti sant romanii la alegeri.In 2016 au ales (sau nu au ales) cu curul.

    Noroc cu diaspora, da ei au fast un far al democratiei la alegeri.

    • Nu prea am semnal aici, jos, asa ca va rog sa-mi transmiteti si mie din ora in ora pretul mititeilor de Selgros! Si sa nu uit: va rog sa-mi transmiteti si starea vremii la …suprafata, ca periscopul mi-e blocat sub rotile unui Maybach S 600, cu numarul B-40-BOR…!

    • Ce bulshit de articol. Prosteala pe fata.

    • Mai vrem inca sa-i băgăm si pe moldoveni in căcatul in care sintem si noi.

    • @Scaraoțchi®
      E adevărată aia cu Maybach 600 S și cu periscopul ? Puteam să jur că ai un loc rezervat și o pernita roșie pe bancheta din spate în mașina aia.

    • @Scaraoțchi® erai la volanul Masonic negre B_40_BOR?

  2. De parcă presa americană ar fi vreun reper al democrației sau al ideilor reformatoare. Tot același căcat de sistem corupt e și acolo

    • Pai noi sintem rusinea europei de est si balkanilor. Nu estista o țară mai colonizata in europa ca România.

    • Poate voia sa pui Rusia, SUA chiar si cu un idiot la Casa Alba este tot a democratie functionala. Faptul ca un idiot a ajuns presedinte si totusi toate institutiile functioneaza cum trebuie arata totusi cat de puternica este democratia americana. Sigur, coruptie ai cam peste tot, insa nu in aceeasi masura.
      Oricum stam mai bine decat toti vecinii: Ungaria, Bulgaria, Serbia, R Moldova si Ucraina, dar nu cu ei trebuie sa ne comparam.
      Sa vedem cu vor alege romanii. Hai la vot!!

  3. Organizatii liberalo-leftiste aflate pe lista de plata a speculantului, si acolitii lor din mass media lauda Romania.
    Iti vine sa razi, daca n-ar fi de plans. Pai, nu UE, nu Iohannis/PNL vorbeste de regresul democratiei mioritice???
    De ce?
    Pentru ca Romania, de cand exista, practic niciodata nu a avut si nu are o politica externa proprie, consecventa, spre deosebire de tarile Europei Centrale și de Est. Acolo 80 milioane de oameni urmeaza o singura cale intr-o anumita directie. Cea ce deranjeaza, pt ca sunt o forta.
    Aici vreo 18 milioane de bolunziti doar navigheaza, oportunist, in siajul politicii marilor puteri, slujindul pe acela care la momentul dat se afla la carma in zona Balcanilor: Imperiul Otoman, Rusia, Antanta, Rusia/URSS, NATO/SUA. Si pe viitorul carmaci, care o fi el…
    Si asa s-a ajuns ca occidentalii slujiti sa inchida ochiul la derapajele dambovitene, atata timp cat ele nu depasesc pragul critic.
    Problema e ca bolundul chiar crede, se lauda si se foloseste de eticheta democratiei false care i s-a lipit pe frunte.

    • E plin de troli rusi pe site, asazisele tari cu politica externa proprie, gen Cehia si Ungaria duc o politica externa influentata direct de la Moscova. Asta numiti dvs politica externa proprie?
      Mai usor cu propaganda Putinista.

  4. Dupa 30 de ani de sperante, eu nu mai am niciuna, pentru ca aici „n-ai cu cine”!

    • Păi primul lucru trebuie să scoatem seku din viața publică. Seku se va apăra și va zice stai domle că așa este peste tot în lume. Ceea ce poate fi adevărat. Dar hai să vedem datele. Cum comparăm cât de puternică este seku în România cu cât de puternice sunt serviciile în alte țări. Când vom ști rezultatele, atunci vom putea să zicem că suntem ok

  5. „Însă România, la fel ca multe dintre țările vecine, are nevoie urgent de un sprijin mult mai mare în toate privințele, de la justiție și până la numeroase aspecte comerciale și financiare, din partea Comisiei Europene și a celor mai puternice guverne din Europa de Vest.”==> Iar pe doamna Comisie Europeana o doare fix in 3 litere de noi. Aici este problema dragi americani. Comisia asteapta ca noi sa facem toate eforturile. Functionarimea Comisiei nu este in stare decat sa faca rapoarte si statistici. In rest, fiecare tara se descurca, iar daca se duce dracu’ , asta este, ghinion. Noi ne vom face datoria ca de obicei si vom vota cu normalitatea. Atunci Comisia va fi fericita.

  6. Americanii au dreptate. Iar Rusia va continua sa fie un focar de infectie si de terorism total in Europa. De aceea este importanta Romania – pe scurt, acest far trebuie sa fie mai tare decat Rusia. Poporul Roman a furnizat un „pe aici nu se trece”. Inca o data in istorie. Va trebui sa ne asumam aceasta misiune de far in Europa Centrala si de Est.

  7. Pai recunosterea justitiei selective este statul paralel.

  8. Pai noi sintem rusinea europei de est si balkanilor. Nu estista o țară mai colonizata in europa ca România.

  9. Romania, luminita de la capatul tunelului european, numai ca tunelul este hiperluminat, iar luminita o vad doar oportunistii!

    • Dar distrușii ăștia „cum” or „dansa”? Cel mai probabil, după” orchestra ” care le „stăpânește” căpățânile și le „subminează” judecata și le „dirijează” gândurile.

  10. Absolut penibil articolul. La noi este la conducere o junta securista care intermediaza stapanirea straina, subminand suveranitatea Romaniei. Democratia nu a fost nicicand mai jos. Cei din Polonia, pana la nivel de oameni de rand, rad de noi ca suntem prostii celor de la Bruxelles si ca inghitim tot. Ne-am bucurat de respect ca prin Ceausescu am sfidat Uniunea Sovietica, iar acum nimeni nu intelege cum de se face ca acceptam sa fim slugi la puterile vestice.

    • @victor , pai la ce te astepti de la un site bine dirijat???
      danseaza si astia cum le canta orchestra stangista cu dirijor in uniforma la pupitru 🙂

  11. Are cineva poza articolului mai clara? Eu sunt baiatul din prim-plan :))

  12. So pana la far? Nu. Ce bulibaseala. Muie Voinestilor, comunisti infecti!