G4Media.ro

România vrea să cumpere petrol și gaz din Azerbaidjan pentru a renunța…

Foto: Wikipedia

România vrea să cumpere petrol și gaz din Azerbaidjan pentru a renunța la energia din Rusia. Depinde de Turcia, Grecia și Bulgaria

Într-un efort de diversificare a surselor energetice ale României, ministrul Energiei, Virgil Popescu, încearcă să convingă Azerbaidjanul să crească livrările de petrol și gaze către România, transmite publicația elenă Oikonomia, citată de Rador.

România nu este dependentă atât de mult de combustibilii fosili rusești ca alte țări europene, dar importurile reprezintă în continuare aproape o treime din consumul său de energie, iar Rusia acoperă aproximativ un sfert din necesarul de gaze naturale și o treime din petrolul utilizat în rafinăriile românești.

Dar, și dacă ajunge la o înțelegere cu Azerbaidjan, România depinde de Turcia pentru livrările prin conducta transbalcanică, dar și de Grecia și Bulgaria – pentru terminarea proiectului întârziat al coridorului vertical de gaze.

Încă dinainte de invazia rusă în Ucraina, oficialii din domeniul energiei din România au început să caute furnizori alternativi de gaze în jurul Mării Negre, în regiunea Mării Caspice și a Orientului Mijlociu, dar până acum nu au fost anunțate acorduri în acest sens. Popescu a condus o delegație românească la Forumul Energetic de la Baku, o conferință organizată în capitala azeră.

„Finalizăm detaliile unei colaborări pentru a diversifica sursele, dar și pentru a suplimenta aprovizionarea țării noastre cu petrol și gaze”, a scris Popescu într-o postare pe Facebook, după întâlnirea cu reprezentanții companiei azere de petrol și gaz Socar.

Până acum însă, România nu a anunțat încheierea vreunui contract cu Azerbaidjan. Nu au fost încă anunțate acorduri specifice, deși ministrul energiei al Azerbaidjanului a declarat că țara din Caucazul de Sud va crește exporturile de gaze către Europa la peste 10 miliarde de metri cubi în acest an, de la 8,2 miliarde de metri cubi în 2021.

Ministrul a vorbit despre „relația puternică și stabilă” dintre România și Azerbaidjan, invocând contacte bilaterale frecvente. Popescu a mai spus că „devine din ce în ce mai clară cooperarea dintre cele două ţări în domeniul energiei” şi a remarcat „disponibilitatea de a investi în proiecte comune pentru consolidarea securităţii energetice şi diversificarea surselor şi rutelor”.

Ministrul azer al Energiei, Parviz Șahbazov, a remarcat că, pe termen scurt, prioritatea guvernului de la Baku este dezvoltarea infrastructurii de export pentru a furniza gaze naturale către Balcani.

Pentru a primi gaz azer, dar și din alte surse, România așteaptă finalizarea interconexiunii Bulgaria-Grecia pentru gaze naturale.

Oficialii bulgari au anunțat că interconectorul va fi operațional de la 1 iulie, iar România speră că acesta va fi extins la cinci miliarde de metri cubi pe an (de la trei bcm) pentru a putea menține o capacitate semnificativă. Însă conducta va avea nevoie de stații de compresie mai puternice pentru a atinge această capacitatea extinsă, iar Bulgaria negociază, de asemenea, achiziționarea de cantități suplimentare din Azerbaidjan.

Traducerea Rador: Carolina Ciulu / Foto: Traseul gazelor naturale din Azerbaidjan (Sursa: Wikipedia)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Toți cr3tinii putiniști să ne ia mielu’ la trântă! :)))))

    • Satană, tu ai rămas ultimul vulgar pe forum. Gunoi a fost banat, nu m-ar mira să fii tu sub alt nick.

    • Și totuși… ce a vrut să spună poetul Bobiță? Cai verzi pe pereți! :)))))

  2. Pai da, cand a fost vorba sa faca Nabucco si-a luat cineva partea ca sa fie votat impotriva si sa intram la cheremul Rusiei. Multumesc stimabililor conductori din acele vremuri.

  3. Tradatorii au in gand sa cumpere din Azerbaijan ptr ca este usor de deviat petrol din R00sia !

  4. Excelent, cumparam de la alti dictatori de teapa lui erdogan acum. De ce nu extragem noi , sau mergem pe energeie (ceva mai ) verde

  5. Adica, tot din Rusia, sub acoperire via Azerbaidjan! Nu tine. Nu ne lasa stapanii americani. Sclavii trebuie sa cumpere din SUA, cu pret mare, ca sa trăiască bine amerlocii si sa nu dea Biden faliment!

    Pretul la gaze s-a triplat chiar zilele astea. Si mai creste de 4-5 ori.

    • Confunzi tarile, d-le postac. Armenia e stat vasal Rusiei…Ceilalti sunt un alt neam de turci…

  6. doar ca bulgarii iau de la americani mai ieftin decat luau de la rusi.
    iar azerii au prea mult gaz de vandut ca sa mai vanda si gazul rusilor, dusmanii lor care i-au salvat pe armeni !!!

    iar pretul al gaze nu s-a triplat, a crescut de 100 de ori ! iar pana in august mai creste de 500 de ori. numai ca la radio erevan !
    la 20 km de moscova nu ai nici gaz si nici apa potabila sau canalizare dar mujicii vorbesc de cat de rau o duc europenii !!!

    20% din rusi au fost trecuti in somaj, concediu neplatit sau platit partial. magazinele s-au inchis iar marfurile alimentare nu se mai gasesc pentru ca exporta tot ce prind ca sa isi umfle conturile putin, lavrov, peskov, soloviev, patrushev si shoigu. ca doar amantele si plozii lor nu traiesc „ca sobolanii” (spusele lui putin) in occidentul decadent, ei trebuie sa aiba sampanie, mcdonalds si gucci ! astia de rand sa se multumeasca cu juma de kg de malai pe saptamana.
    banca nationala a rusiei a majorat dobanda de referinta la 20% iar toti oligarhii castiga din treaba asta iar rusul de rand moare de foame cu rata dublata sau triplata intr-o perioada in care a ramas fara servici iar alimentele s-au scumpit.

    dar nu conteaza, occidentul e pe faras iar rodina e victorioasa. dupa ce mai infrang prin moarte in Ucraina vreo cateva zeci sau sute de mii de recruti rusi de 18-20 de ani poate se vor trezi si mujicii.