Românii aruncă anual 2,55 milioane de tone de mâncare, greutatea a 62.000 de avioane Boeing, 18.000 de balene sau 250 de turnuri Eiffel/ Un proiect de lege pentru înjumătățirea risipei până în 2030 a fost inițiat de deputata USR Diana Buzoianu
Un proiect de lege privind risipa alimentară a fost depus în Parlament, joi, de deputata USR de București Diana Buzoianu, împreună cu parlamentarii Florin-Alexandru Alexe, Bogdan Ivan Gruia și Miklós Zoltán, care anunță că peste 100 de parlamentari s-au alăturat inițiativei și au semnat susținerea proiectului.
Acesta urmărește în principal ca risipa alimentară din România să fie redusă la jumătate până în 2030. Românii aruncă anual 2,55 tone de alimente, ceea ce înseamnă risipirea a 7 tone de mâncare în fiecare zi.
- ”Câteva dintre prevederile proiectului de lege: Este menționat obiectivul legii, anume să îndeplinim țintele asumate la nivel internațional. Care sunt ele? Înjumătățirea pe cap de locuitor a risipei de alimente până în anul 2030. Vom crea o platformă online împotriva risipei alimentare gestionată de Ministerul Agriculturii în care vor fi raportate informații de către operatorii economici. Vor fi redactate materiale informative de către Ministerul Agriculturii pentru lupta împotriva risipei alimentare. Autoritățile publice vor implementa măsuri de reducere a risipei alimentare atunci cand în activitatea lor gestionează produse alimentare. Operatorii economici vor depune toate eforturile necesare pentru a încheia contracte prin care să doneze produsele alimentare înainte de expirare. Vom avea o strategie națională împotriva risipei alimentare”, a transmis deputata Diana Buzoianu pentru G4Media.
G4Media s-a aplecat frecvent asupra temei risipei alimentare zilnice, cu precădere în subiectele din cadrul proiectului ENTR.
Într-unul dintre materialele publicate, chef Alex Petricean, patronul restaurantului NOUA și câștigător al locului III din sezonul Masterchef 2012, explica modul în care reușește să reducă la minimum risipa alimentară, unul dintre principiile de bază din bucătăria sa.
Foarte puține alimente sunt aruncate, pentru că funcționează după principiul ”Nimic nu se pierde, totul se transformă”. Spre exemplu, din cojile de legume se fac supe care apoi sunt reduse în siropuri de legume cu care este glasată carnea, anumite plante mai inestetice sunt transformate în pudre care ajung ulterior săruri aromatizate, iar carcasele și oasele de animale sunt transformate în concentrate cu care sunt îmbogățite sosurile. Un alt principiu este cel al porțiilor mici și atenția sporită la restricțiile alimentare ale oaspeților NOUA, astfel încât să lase farfuriile, de preferat, goale, la finalul vizitei. Citește materialul integral cu chef Alex Petricean pe G4Media.
La începutul acestei luni și ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a transmis un semnal de alarmă privind risipa alimentară, spunându-le românilor un truc: să mănânce înainte să meargă la piață pentru a nu avea tendința să cumpere mai multe produse decât cele strict necesare din cauza senzației de foame.
Într-o conferință din octombrie 2021, Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), a explicat faptul că cea mai mare pondere de alimente risipite este reprezentată de mâncare gătită, fructe şi legume. Oficialul MADR a menţionat că instituţia pe care o reprezintă finanţează, în prezent, cinci proiecte ce vizează reducerea atât a risipei alimentare, cât şi gazelor cu efect de seră. Detalii, pe G4Media.
sursa foto: Pexels/ Leslie Torres
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii