G4Media.ro

Românii care desfășoară activități independente, cei mai expuși riscului de sărăcie din…

Foto: Pixabay.com

Românii care desfășoară activități independente, cei mai expuși riscului de sărăcie din toată UE

Aproape un sfert din toți cei care desfășoară activități independente din UE cu vârsta de peste 18 ani sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, iar cea mai gravă situație se înregistrează în cazul persoanelor fizice autorizate din România, Portugalia și Estonia, potrivit datelor Eurostat pentru 2021, transmite publicația croată JUTARNJI LIST, citată de Rador.

Eurostat indică faptul că până la 23,6% dintre europenii care desfășoară activități independente se află în risc de sărăcie.

Persoanele care desfășoară activități independente sunt singura categorie de profesii din UE care a cunoscut o înrăutățire a situației anului trecut (2021) față de anul precedent (2020), adică riscul de sărăcie a crescut cu un punct procentual, deși în aceeași perioadă, riscul de sărăcie în rândul șomerilor, pensionarilor și al salariaților a scăzut cu între 0,3 și 1,6 la sută, mai ales în rândul primilor.

Situația din România este deosebit de proastă, deoarece datele arată că peste 70 la sută dintre cei care desfășoară activități independente sunt expuși riscului de sărăcie. În Portugalia, procentul este de 32,4 %, iar în Estonia de 32,2 %. Sunt și țări în care riscul de sărăcie al activităților independente a scăzut, cum ar fi Ungaria și Irlanda, unde procentul a scăzut cu 3,2 % și, respectiv, 3,7 % comparativ cu anul precedent.

Datele pentru Croația, cel puțin când vine vorba de statistici, arată că cei care desfășoară activități independente încă rezistă – aproximativ 17 la sută dintre ei sunt expuși riscului de sărăcie, ceea ce este puțin mai mult decât în anul precedent. (Traducerea: Ruxandra Lambru)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Vai saracii de ei…
    Munca nu le place ?
    Eh nu-i nimic…peste 35-40 de ani o sa urle si ei pe internet ca de ce unii au pensii speciale si ei nu au…
    Poate o sa le dea statul vouchere de 250 ron in semn de sprijin din banii la „fraierii” care merg la munca
    La pfa impozitul e tot pe minim pe economie nu ? Ca daca atat declara aia e…

    • Matale te inseli amarnic. Si eu desfasor activitati independente. M-am dus initial sa-mi caut de munca dar la stat mi-au cerut spaga echivalentul salariului pe un an de zile (am aflat ulterior ca asa se cere de obicei), bani pe care nu ii aveam. In alta parte la fel, mi s-a cerut spaga in bani sau sex, sau sa am pile. Dupa cateva „solicitari” de genul asta, am renuntat la cautari. Iar in Bucuresti salariul pe care l-as fi primit la companii private era de 1500-2000 lei la vremea respectiva, pe cand doar chiria era vreo 1500 lei, asa ca iar nu mi-am permis sa raman acolo. Am revenit in localitatea de bastina unde totul costa mai ieftin dar nu sunt locuri de munca decat cum am zis – la stat, mi-am infiintat un PFA, unde se plateste contributie la pensie, sanatate plus impozit (16% cat era inainte nu era deloc o suma minima cum zici tu). Uite, eu anul asta am castigat sub salariul minim si tot platesc vreo suta de milioane la pensie fiindca nu am alta sursa de venit (ca angajat de exemplu). La sanatate vreo 3000 lei (cred ca depasesc venitul minim pana la sfarsitul anului si deci platesc sanatatea intreaga). Plus impozit 10%, la fel cum plateste absolut toata lumea din tara, ca nu suntem noi mai cu mot.
      Si, indiferent cat de saraci suntem, TOT nu ne-am duce sluga la stapan pe un venit doar putin mai mare decat cel pe care il castigam din micile afaceri proprii. Am colegi la multinationale care au ramas pe acelasi post de 7 ani de zile, iar salariul le-a crescut doar cu cateva procente care nu ii protejeaza de inflatie.

      Asa ca informeaza-te si nu mai vorbi prostii.

  2. Bine esti culmea..am privit macro…nu individual / nominal
    Si eu am cunostiinta care e pfa si e pe minim pe economie la taxe.. desi bani face mult mai multi.
    Iar raspunsul a fost..de ce sa nu fac asa daca se poate ?
    Referitor la pensie…hehe cine stie daca o mai prind mi-a zis.
    Iar acum vedem ce mari tensiuni exista ca de ce aia au si restul nu au…vrem pe baza de contributivitate…dar pentru saraci, fam10 copii, asistati social si restul carora nu le place munca stai sa dea si statul ceva ca nu au…si trebuie ajutati.

    Iti multumesc totusi pentru explicatia detaliata si inteleg de ce ai procedat asa.
    Insa din salariu eu nu pot decide cat declar…se ia automat si aia e…dar la spital daca ma duc…nu conteaza cat am dat la sanatate..sunt tratat la fel ca cel care sparge seminte in batatura si scrie pe net de unul si altul…