Românii care luptă în Ucraina: ”Aici luptă doar idealişti. Banii primiţi aici nu merită efortul de a te înrola” / ”Nu există zile bune pe front. Dar există zile foarte rele” / S-a format Grupul de Luptă Român „Getica”
Un grup de români care luptă în războiul din Ucraina a povestit jurnaliştilor de la Ziarul de Iaşi viaţa dură din tranşee. Românii luptători sunt din toate zonele României.
„Aici luptă doar idealişti. Banii primiţi aici nu merită efortul de a te înrola”, spun cei de pe front. Soldaţii românii cred că, în scenariul cel mai rău, în care Ucraina ar pierde războiul, iar România ar experimenta graniţa directă cu Rusia, judeţul Iaşi cât şi celelalte regiuni ar fi puternic militarizate. „Traficul în şi dinspre Moldova, atât cel rutier cât şi cel feroviar, ar fi îngreunat de transportul de tehnică militară specifică şi trupe. De altfel, Moldova ar reprezenta prima redută a ţării împotriva unei agresiuni armate imaginare din partea Federaţiei Ruse”, spune comandantul grupului de luptă.
De la începutul războiului din Ucraina, zeci de străini s-au înrolat în armata ucraineană pentru a respinge invazia Federaţiei Ruse. Românii erau împărţiţi în diferite batalioane de luptă, în cadrul Legiunii străine. De curând, în armata ucraineană, Forţele Armate Ucrainene (AFU), a fost înfiinţat un grup de luptă format numai din vorbitori de limbă română Grupul de Luptă Român „Getica”. Grupul încă recrutează români doritori să lupte în acest război şI a înfiinţat pagina de Facebook, intitulată Romanian Battlegroup “Getica”.
O parte dintre aceştia, inclusiv comandantul lor care luptă cu indicativul „Getotac”, au luptat în cea mai rea porţiune a frontului – „Iadul” de la Bakhmut, o localitate asediată mult timp şi cucerită de către ruşi cu mari pierderi de vieţi omeneşti.
„Nu există zile bune pe front. Dar există zile foarte rele. Sunt zile în care eşti asediat continuu de către artilerie, zile în care frontul este atât de intens încât echipele de suport nu pot să aprovizioneze eficient prima linie, zile în care condiţiile meteorologice sunt extreme şi afectează moralul soldaţilor care sunt sub cerul liber, în poziţii, în tranşee. Dar cele mai oribile zile sunt acelea când pierzi prieteni, fraţi, camarazi, când la întoarcerea în cazarmă există locuri libere care îţi amintesc de oameni buni cu care nu o să mai povesteşti şi nu o să mai râzi niciodată”, spune comandantul Getotac.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii