G4Media.ro

Românii cheltuie pe alimente de două ori mai mult decât media din…

sursa foto: Pixabay.com

Românii cheltuie pe alimente de două ori mai mult decât media din Uniunea Europeană

În anul 2019, gospodăriile din Uniunea Europeană au alocat, în medie, 13% din totalul cheltuielilor de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, pe primul loc în UE fiind gospodăriile din România care au alocat 26% din cheltuielile totale de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, arată datele publicate luni de Eurostat.

Alte state membre unde alimentele au o pondere mare în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor sunt Lituania (20,2%) şi Estonia (19,3%).

În schimb, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum este mai mică de 10% în trei state membre: Irlanda (8,6%), Luxemburg (8,9%) şi Austria (9,7%).

În perioada cuprinsă între 2009 şi 2019, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a scăzut sau a rămas stabilă în majoritatea statelor membre UE, inclusiv în România. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Lituania (de la 25,4% din totalul cheltuielilor de consum în 2009 până la 20,2% în 2019, adică o scădere de 5,2 puncte procentuale), urmată de Malta (scădere de 3,5 puncte procentuale) şi Polonia (scădere de trei puncte procentuale).

În cazul României, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a scăzut de la 27,3% în 2009 până la 26% în 2019, ceea ce înseamnă o scădere de 1,3 puncte procentuale.

Pe de altă parte, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a crescut în şapte state membre UE. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Cehia (de la 14,2% din totalul cheltuielilor de consum în 2009 până la 15,5% în 2019, adică o creştere de 1,3 puncte procentuale), urmată de Slovacia (creştere de 1,1 puncte procentuale) şi Ungaria (creştere de 0,5 puncte procentuale).

Pe ansamblu, în 2019 gospodăriile din UE au cheltuit peste 956 miliarde de euro (echivalentul a 6,8% din Produsul Intern Brut al UE) pentru alimente şi băuturi non-alcoolice. Este vorba de 13% din totalul cheltuielilor de consum şi reprezintă a treia mare categorie de cheltuieli ale gospodăriilor după cheltuielile pentru „locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili”, care au reprezentat 23,5% din totalul cheltuielilor de consum, şi „transport” cu 13,1%.

sursa foto: Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Sorry, titlul e total aiurea.
    Luxemburghezul cheltuie 9% din 3.000 de euro, românul 26% din 500 de euro.

  2. Ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum in Romania = 2 x media UE.

    Cu cat salariul minim net este mai mic intr-o tara, cu atat ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice este mai mare,, evident rationamentul se mai ajusteaza si cu apetitul…

  3. Ai bani ….mananci, nu ai bani….nu ti e foame !

  4. Cheltui un procentaj mare dacă ai veniturile cele mai mici…

  5. Pai, nu e de mirare!
    Preturile alimentelor sunt cam aceleasi, iar Salariile romanilor la Diferenta uriasa de salariile europenilor, de Salariul din Luxembourg de exemplu!
    Evident ca la Salariul unui roman procentul pentru alimente e urias fata de cazul unui luxemburghez!!!!!!!

    • Preturile sunt ceva mai mari in vest, totusi. Componenta salariala in pret conteaza.

  6. E bine sa dai pe chirie, ca occientalii. Decat sa primesti ceva ce caci, mai bine ceri respectuos voie sa locuiesti. Romanul se alege cu biofecale, dar nemtii se aleg cu … locuitul!

  7. La romani , faptul de a minca , este cea mai la indemina placere . Mai exact , ghiftuirea . Asta ii aduce romanului fericirea ; burdihanul plin . ( si cutia craniana goala ).