Românii din Elveția i-au scris președintelui Parlamentului de la Berna: Invitarea unui politician condamnat penal transmite societății civile române un mesaj negativ, foarte dezamăgitor
Românii din Elveția, membri ai Asociaței Rezist Zürich, i-au transmis luni o scrisoare deschisă președintelui Parlamentului elvețian, Dominique de Buman, prin care își manifestă dezamăgirea față de invitarea în această țară a lui Liviu Dragnea, potrivit documentului obținut de G4Media.ro.
”Ca reprezentanți ai societății civile române, care protestează necontenit de mai mult de un an împotriva politicienilor corupți ca dl Dragnea, ne exprimăm cea mai profundă dezamăgire fata de inițiativa dvs. de a invita în Parlamentul Elvețian o persoană atât de controversată (…) Invitarea unui politician condamnat penal, a unei persoane controversate la nivel internațional în Parlamentul Elvețian, transmite societății civile române un mesaj negativ, foarte dezamăgitor (…) Aceasta invitație lasă impresia ca actele de corupție din România ar fi indirect aprobate de către Consiliul Federal. De aceea ne exprimam din nou cea mai profunda dezamăgire fata de primirea oficiala a dlui Liviu Dragnea în Elveția”, i-au scris membrii Asociaței Rezist Zürich președintelui Parlamentului elvețian.
Ei au trecut în revistă și istoricul penal al președintelui Camerei Deputaților de la București: ”După cum cu siguranță vă este cunoscut, dl. Liviu Dragnea este condamnat penal și în prezent își execută sentința de doi ani cu suspendare pentru fraudarea alegerilor electorale. Un al doilea dosar penal împotriva d-lui Dragnea a fost deschis la sesizarea Oficiului European Antifraudă (OLAF) într-un caz de delapidare a fondurilor UE. Considerăm ca este cu atât mai mult scandalos cu cât exact la data de 29 mai 2018 este prevăzut ca justiția din România să emită o sentință privind un alt proces penal al d-lui Dragnea, privind abuzul în serviciu. Chiar în aceeași zi dl. Dragnea va fi primit oficial de dvs. în Parlamentul Elvețian”.
Membrii Asociaței Rezist Zürich subliniază că primirea lui Liviu Dragnea de către autoritățile elvețiene e contradictorie eforturilor Elveției de menținere în România a standardelor europene privind statul de drept și independenta justiției și în antiteză cu investițiile întreprinse deja de Confederație în țara noastră, în domeniul luptei anticorupție și a crimei organizate.
În scrisoarea trimisă președintelui Parlamentului elvețian, românii amintesc răspunsul Consiliului Federal (Guvernul elvețian) din 9 mai 2018 privind interpelarea adresată Ministerului Afacerilor Externe, intitulată “Subminarea Independenței Justiției în România”.
”În răspunsul său la interpelarea amintita, Consiliul Federal subliniază eforturile susținute ale Confederației Elvețiene în domeniul statului de drept și al independenței judiciare în România. În acest sens, Elveția a investit o parte semnificativa din Fondul de Coeziune alocat României, în proiecte de consolidare a statului de drept, a independentei sistemului judiciar și a societății civile din România”, se arată în document.
Guvernul elvețian a răspuns Asociaței Rezist Zürich, un grup de români din Elveția îngrijorați de starea statului de drept, preluând întrebările despre reformele în justiție și interpelând ministerul de externe de la București.
Într-un interviu pentru G4Media.ro, parlamentarul socialist, Carlo Sommaruga, este extrem de critic cu privire la vizita oficială pe care Liviu Dragnea o va începe marți în Elveția. Sommaruga consideră că Dragnea sfidează justiția din România plecând din țară exact în ziua în care este așteptată o sentință, vrând să arate că este validat ca politician prin faptul că este primit într-o țară cu o democrație consolidată precum Elveția.
Parlamentarul elvețian spune că este un bun cunoscător al situației din România, fiind la curent cu tentativele actualei puteri de a modifica legislația penală, precum și cu amplele proteste de stradă care au avut loc în ultimul an și jumătate. El consideră că un partid ajuns la putere care încearcă să modifice legile în inters propriu nu are nimic în comun cu democrația și cu regulile statului de drept.
Somaruga a spus că în Elveția este de neconceput ca un politician urmărit penal să mai rămână în funcție. El a dat exemplul unui ministru al Guvernului de la Berna care, în urmă cu 20 de ani, a demisionat pentru că soțul era implicat într-o anchetă penală.
Oficialul elvețian a ținut să le transmită oamenilor care au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva corupției să nu renunțe la luptă, spunând că el și mulți alți politicieni elvețieni sunt alături de ei.
Scrisoarea deschisă în limba germană: Offener-Brief-Dominique-de-Buman (1)
Scrisoarea deschisă în limba română: Scrisoare deschisa a Rezist Zurich privind vizita oficiala a lui Liviu Dragnea in Elvetia
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii