Românii, pe primul loc la turismul cu mașina în Grecia
Turismul pe cale rutieră acoperă o parte semnificativă din afluxul turistic total în Grecia și este specific în mod tradițional piețelor din Balcani, întrucât distanțele mici favorizează deplasarea cu mașina, chiar și pentru scurte escapade, arată o analiză Money Review preluată de Rador.
În ciuda presiunilor inflaționiste, numărul turiștilor sosiți din străinătate se situează la niveluri bune, „fanii” constanți ai Greciei fiind românii, al căror număr a înregistrat o mică creștere, în contrast cu scăderea per ansamblu a turiștilor străini observată anul trecut față de 2019.
Potrivit președintelui Federației Panelene a Hotelierilor, Grigoris Tassios, turismul cu mașina prezintă o evoluție remarcabilă, iar românii par a fi protagoniști. Cu toate acestea, există probleme cauzate de inflație, iar un alt punct demn de menționat este că sezonul din acest an a fost redus la 80 de zile de la 100 de zile, cum a fost anul trecut și în 2019, atât din cauza presiunilor inflaționiste cu care se confruntă potențialii călători în țările lor, precum și din cauza condițiilor meteorologice defavorabile care au predominat în Grecia la începutul sezonului. Potrivit datelor INSETE (Institutul Asociației Întreprinderilor Elene de Turism) în ceea ce privește turismul pe cale rutieră, în perioada ianuarie-decembrie 2022 au fost înregistrate 8 milioane de sosiri cu mașina din străinătate, față de 12,3 milioane în perioada ianuarie-decembrie 2019.
„Deși încă nu avem date oficiale, se pare că circulația românilor este la un nivel ridicat, după cum susțin profesioniștii din domeniu. Românii sunt prima piață în ceea ce privește cheltuielile și acest lucru este foarte important de menționat, în timp ce destinațiile de top pe care le aleg sunt Thassos, Pieria și Halkidiki”, spune Giorgos Stafylakis, șeful Biroului Εlen de Turism pentru România și Bulgaria.
„Acum însă, și datorită călătoriilor de familiarizare pe care le organizăm în toată Grecia, românii se îndreaptă și spre alte locuri, mai spre sud, precum Evia și Marea Ionică”, a mai spus Stafylakis. Potrivit acestuia, numărul românilor sosiți în Grecia în 2022 a fost de 1.478.000, un număr care a depășit cifrele din 2019, iar dintre aceștia circa 70% – 80% au venit cu mașina.
O altă piață care alege în mod tradițional Grecia este cea a sârbilor. Vorbind pentru Athenian-Macedonian News Agency, șeful Biroului Elen de Turism pentru Serbia, Slovenia și Croația, Giorgos Kakoutis, a spus că numărul sârbilor care au călătorit în Grecia anul trecut a fost de aproximativ 900.000, în timp ce anul acesta este de așteptat să sosească un milion. „În ceea ce privește destinațiile de top pentru sârbi, acestea includ Halkidiki, Pieria, Corfu, Skiathos, insulele grecești și marile centre urbane (Atena și Salonic), în timp ce acum tind să descopere noi destinații, precum Pelion și Peloponez”, detaliază Kakoutis.
Regiunea Tracia, care se bazează în cea mai mare parte pe turismul rutier, primește în principal turiști din țările vecine, Bulgaria și Turcia, inclusiv pentru city break-uri, dar și turiști din România. „Procentul de turiști străini care vin în țara noastră pe cale rutieră este mai mare de 70% și în ciuda inflației, regiunea în acest an înregistrează un trafic turistic ridicat. Alexandroupoli este plin, iar turiștii se mai duc și spre alte orașe precum Komotini și Xanthi. De menționat, totuși, că menținem prețurile la cote rezonabile și asta ne face o destinație competitivă”, subliniază președintele Asociației Hotelierilor din Tracia, Apostolos Palakidis.
„În ceea ce privește turismul rutier, care pentru noi este extrem de important, ceea ce ne dorim este să se realizeze lucrări de infrastructură la punctul de trecere a frontierei de la Kipoi, astfel încât oamenii să poată circula mai ușor și să se permită trecerea autocarelor pe la vama Nymphaea pentru a putea veni prin Xanthi, Komotini ca să nu se mai treacă pe la Promachonas, adică să se facă acest round trip care ar ajuta foarte mult traficul turistic”, a adăugat el.
„În ceea ce îi privește pe bulgari, cifrele Băncii Centrale a Greciei arată o scădere semnificativă în 2022 față de 2019, fapt care este atribuit atât războiului din Ucraina, cât și creșterii costurilor la energie și a costului vieții, în general, precum și pandemiei. Însă din datele pe care le obținem din Bulgaria, se pare că nu există o scădere semnificativă în 2022 față de 2019, ci numărul călătorilor per total apare ca fiind mai mic pentru că este folosită o metodologie diferită. Totuși, ceea ce se vede până acum este că numărul bulgarilor care vin în Grecia a crescut față de anul trecut”, spune Stafylakis. (Traducerea: Carolina Ciulu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank