G4Media.ro

Românii se clasează pe locul doi printre străinii care înființează companii în…

Magazine românești în Londra foto: Petru Clej

Românii se clasează pe locul doi printre străinii care înființează companii în Marea Britanie: în 2021 aproape 100.000 de antreprenori

În 2021 aproape 100.000 de români erau fondatori activi în ultimii cinci ani ai unor companii în Marea Britanie, locul doi între cetățenii străini după cei din Republica Irlanda la acest capitol, potrivit site-ului Tide.

În pofida Brexit, numărul celor din Uniunea Europeană care au înființat afaceri în UK a atins un număr record în 2020 – 711.871 (11,2% din total) dintre care 98.343 cetățeni români.

Creșterea accentuată a numărului fondatorilor de afaceri din România în ultimii ani este semnificativă. Cu salariile medii românești de aproximativ o treime din salariile din Marea Britanie, este clar că mulți români au șanse mari de a-și spori veniturile mutându-se în Marea Britanie. În timp ce unii oameni vizitează Marea Britanie temporar pentru a lucra, o mulțime de români se deplasează, de asemenea, cu familiile lor și prind rădăcini acolo.

Majoritatea fondatorilor români sunt în jur 30-40 de ani, iar o majoritate semnificativă sunt bărbați – femeile reprezintă doar 17,6% din toți fondatorii români. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere prevalența construcțiilor în statistici – o industrie care rămâne predominant masculină.

Construcțiile și transporturile domină activitățile pentru fondatorii români. Acest lucru reflectă un articol din UK Construction Online care sugerează că lipsa de competențe existentă în Marea Britanie nu este un secret … talentul UE reprezintă în prezent 8% din forța de muncă din industria construcțiilor’ ” scrie Tide.

Potrivit datelor publicate de Oficiul Național de Statistică în anul încheiat la 1 iulie 2020 s-au aflat în UK 404.000 de cetățeni români. Numărul cetățenilor români care depuseseră cerere de rezidență în temeiul Schemei de stabilire la 31 decembrie 2020 era de 836.980, dintre care 760.940 au fost procesate, dintre care peste 730.000 au fost aprobate (96%).

Din total 34% au obținut statut stabilit (rezidență permanentă – pentru cei cu minimum cinci ani în UK), 62% statut prestabilit (rezidență temporară – pentru cei cu mai puțin de cinci ani în UK) și 4% au fost respinși.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. bine ca acolo stiu sa faca pe antreprenori dar aici nu

    • Pai acolo in UK, statul ii si mai ajuta. La noi antreprenorii sunt buni doar pentru plata taxelor. Asta s-a vazut cel mai bine in ultima perioada cu pandemia. UK e pe locul 5 in lume in privinta sprijinului direct acordat de la buget firmelor si persoanelor, in timp ce Romania e pe locul 124 in spatele unor tari ca Ghana, Ghambia, Congo, Rwanda, Togo si Trinidad si Tobago.

    • Ion nu te ajuta statul cu nimic. Poate doar nu iti pune bete in roate.
      In plus multe din aceste firme au un singur angajat. E un fel de PFA, nu e ca si cum si-ar face firma cu 10 angajati

    • De unde bani de sprijin daca traieste de pe azi pe maine abia de descurca, cu imprumuturi mari. Stat minimal…

    • Cu o clasa mijlocie si mediu privat insuficient dezvoltate si educate.

    • In UK e usor sa-ti faci firma si sa faci bani cu ea, in timp ce in Romania te omoara ANAF-ul daca nu le dai spaga.

    • Doar ANAF-ul? Mai pune Protectia Consumatorilor, Politia Economica, Garda de Mediu si multe alte instutii create special doar ca sa dea amenzi.

  2. Da mari afaceristi se vad in poza respectiva.
    Alimentara si aprozar.
    Trebuie sa ai doctorat in economie si afaceri sau contabilitate si management , ca sa faci bisnita cu vodca si tigari…

  3. Intrebarea e cam cate din respectivele firme sunt de fapt scamuri sau infiintate pentru a primi bani europeni si alte feluri de scamuri cum ar fi firme infiintate pentru a evita tot felul de corvoade birocratice ale statului Britanic.

  4. La noi afacerile nu sunt incurajate de catre statul roman. Toate organele de control te considera potential infractor si dau amenzi fara discernamant; nu te ajuta sa iti schimbi eventualele greseli pe care le constata ci esti executat sistematic. De asta lumea isi cam inchide afacerile si prefera strainatatea.Pana nu se schimba mentalitatea anaf si a celorlalti nu vom prospera cu adevarat.

  5. majoritatea sunt sunt pfa (self employed) care lucreaza in constructii. Unii dintre ei mai angajeaza 2-3 ca si zilieri cind au o lucrare mai mare si au servicii mai complexe (pus faianta sau rigips) sunt un fel de sefi de echipa :). Altii lucreaza in alte domenii tot ca pfa (self employed) pe contracte (inclusiv contabilitate, curatenie etc) contracte cunoscute 0 (zero) ore. Este intr-adevar mai rapid si mai usor ca in Rominika. De fapt in rrrominika totul este greu, scump si fara sens