G4Media.ro

Românii se feresc să îşi negocieze salariul la interviu, deşi angajatorii sunt…

Românii se feresc să îşi negocieze salariul la interviu, deşi angajatorii sunt dispuşi să ofere mai mult cu până la 25%

Mai puţin de jumătate dintre candidaţii care se prezintă la un interviu negociază salariul, deşi suma oferită de companie poate fi mărită de regulă cu până la 25%, afirmă peste şase din zece angajatori, conform celui mai recent sondaj BestJobs, transmite Agerpres.

De asemenea, procentul celor care îşi negociază beneficiile extra-salariale este şi mai mic.

Astfel, aproape un sfert dintre angajatori spun că sub 10% dintre candidaţii care se prezintă la interviu negociază salariul oferit, în timp ce aproape 40% afirmă că între 10 şi 50% dintre cei intervievaţi fac acest lucru. Doar unul din zece recrutori susţine că procentul candidaţilor care îşi negociază salariul este între 75 şi 100%.

Cu toate astea, peste şase din zece angajatori afirmă că salariul oferit unui candidat este negociabil. În cea mai mare parte (56,6%), recrutorii declară că suma oferită poate fi negociată cu până la 25%. Pentru aproape unul din zece angajatori, candidatul poate negocia cu peste 25% suma oferită. În schimb, circa trei din zece recrutori susţin că nu există nicio marjă de negociere.

În general, cei mai mulţi candidaţi care îşi doresc negocierea salariului sunt bărbaţii (46%), în timp ce sub o treime dintre femei abordează acest subiect, conform răspunsurilor oferite de angajatori.

Când vine vorba despre beneficiile extra-salariale, peste jumătate dintre recrutori (53%) spun că sub 10% dintre candidaţii care se prezintă la interviu negociază şi aceste drepturi.

De cealaltă parte, peste patru din zece angajaţi (42%) susţin că acceptă de regulă salariul oferit de angajator din prima, fără nicio negociere, în timp ce doar doi din zece candidaţi negociază oferta salarială. Există totuşi şi angajaţi (34% dintre respondenţi) care spun că obişnuiesc să negocieze atât salariul, cât şi pachetul de beneficii extra salariale. Printre beneficiile extra-salariale negociate de candidaţi, la un interviu, cele mai cerute sunt programul flexibil de lucru, pentru circa 47% dintre respondenţi, bonusurile de performanţă (44%) şi trainingurile/cursurile de şcolarizare plătite de firmă pentru dezvoltare profesională (30%). Alte beneficii care sunt de obicei negociate sunt acoperirea totală/parţială a cheltuielilor de transport (25,3%), maşină de serviciu (24%), posibilitatea de a lucra de acasă (19%) şi asigurare privată de sănătate pentru toată familia (18,5%).

În acelaşi timp, atunci când candidaţii sunt întrebaţi, în cadrul interviului, de aşteptările salariale, cei mai mulţi dintre ei – trei din zece – menţionează nivelul salarial actual. Alţi 28% adaugă între 10 şi 25% la salariul actual, unul din zece adaugă până la 50% în plus şi 8% adaugă cel mult 10%.

Dintre angajaţii care spun că nu negociază oferta salarială sau beneficiile, aproape doi din zece afirmă că nu se simt confortabil să ceară mai mulţi bani, alţi 14% se tem că nu vor fi acceptaţi la interviu sau că vor părea lacomi (12%).

Sondajul a fost efectuat în perioada 3 iunie -21 iunie 2019, pe un eşantion de 210 companii şi 1.100 utilizatori de internet.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Pai normal, doar sunt neam de slugi.

  2. La interviu:
    – Și cam la ce salariu v-ați gândit?
    – Păi… la X, cu beneficiile Y și Z.
    O mâzgăleală scurtă pe CV, apoi fraza binecunoscută:
    – Vă mulțumim, nu ne căutați, o să vă căutăm noi!

    Iar peste vreo două săptămâni, când revii cu un telefon să întrebi ce s-a mai întâmplat, afli că, de fapt, postul s-a ocupat de mult.
    – Dar ce n-a mers bine la mine?
    – Păăăi… ați cerut prea mulți bani!

    Hai să vorbim cinstit, nu să tot facem publicitate celor de la WorstJobs.
    Nimeni nu-ți spune la interviu care e suma pe care angajatorul e dispus s-o ofere. Ți se cere, cu destulă violență aș spune, să spui ce salariu dorești, iar apoi e selectat cel care a cerut cel mai puțin.

    Niciodată, la niciun interviu, n-o să-ți spună nimeni că-ți poate oferi cu 25% mai mult decât ce ai cerut tu. S-ar putea să ți se spună că ai cerut prea mult. Și, cel mai sigur, nu se va comenta suma cerută, dar vei fi dat la o parte dacă nu te încadrezi în plaja angajatorului.
    Dar… negociere salarială în timpul interviului? Visați frumos!