G4Media.ro

Românii sunt pe ultimul loc în UE la cumpărarea online de cărți…

sursa foto: Unsplash/ @felipepelaquim

Românii sunt pe ultimul loc în UE la cumpărarea online de cărți și la cumpărarea cărților electronice

În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi electronice, în ambele cazuri România fiind la coada clasamentului, arată datele publicate marţi de Eurostat, transmite Agerpres.

Cel mai ridicat procentaj de rezidenţi care au declarat că în ultimele trei luni au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite a fost înregistrat în Ţările de Jos (23,5%), Luxemburg (22,2%) şi Irlanda (21,1%). La polul opus se află rezidenţii din Cipru (1,4%), Letonia (2,9%), Bulgaria (3,7%) şi România (4,3%).

Pentru cărţi electronice, în acelaşi an, cel mai mare procent de rezidenţi care au declarat că în ultimele trei luni au cumpărat online cărţi electronice a fost înregistrat în Danemarca (22%), Ţările de Jos (21,6%) şi Irlanda (16,9%). Cele mai mici procente au fost înregistrate în Cipru (0,6%), Bulgaria (2%) şi România (2,2%).

Datele Eurostat arată că Danemarca şi Finlanda sunt singurele ţări membre UE în care mai mulţi oameni au achiziţionat cărţi electronice în număr mai mare decât cărţi tipărite în ultimele trei luni de dinaintea colectării datelor.

În fiecare an, la 23 aprilie, se sărbătoreşte Ziua mondială a cărţii şi a drepturilor de autor, la iniţiativa UNESCO, începând din 1996.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Titlul e fals, fără legătură cu realitatea, fie din neglijență, fie din dragul de a crea un efect dramatic ieftin. Chiar datele din articol arată că România nu e pe ultimul loc la niciunul din cei doi indicatori. La cumpărat online, în spatele româniei se află, detașat, Cipru, Estonia și Bulgaria, iar la cărți electronice România devansează Cipru și Bulgaria. Deci da, e pe undeva princ oadă, dar în niciun caz ultima cum susține titlul. Cipru ce să mai zică, cu un consum de carte electronică pe sfert din cel al României?

    • Buey, tu vrei sa zici ca g4media face clickbite?! Esti cu capu’ ? Vrei sa-ti iei ban? Tu nu vezi ca Romania e ultima din clasamentul scris negru pe alb de catre ‘jurnalisti’?

  2. Românii nu cumpără cărți electronice deoarece cărțile electronice în limba română… nu există. Dintre puținele titluri disponibile, unele nu pot fi citite pe e-readere, ci doar pe dispozitive electronice care au instalate anumite aplicații. Practic, de teama pirateriei, editurile nu publică titluri în format electronic. Deci chiar nu este vina cititorilor.

  3. am fost cumparator de carti online, pana la un moment cand cei de la nemira s-au decis sa „evolueze” si au bagat un sistem cu abonament, la care am inteles, dupa ce le-am trimis email, ca nu pot sa descarc pe kindle cartea, si NU vreau sa citesc de pe telefon/tableta.
    Lipsa platformelor care vand e prima problema , si lipsa cartilor in romana e a doua problema. Se pare ca poti tipari digital, dar nu poti sa pui digital pe o plaftorma acea carte.
    Amuzant a fost cand cautand o carte ebook, era trecut ca nefiind pe stoc, cu mentiunea de a fi anuntat cand vine pe stoc, si cu posibilitatea sa pot cumpara mai multe carti ebook…. parca o aduc pe internet cu caruta , si se vand la kg ..

    • banuiesc ca nici o editura romaneasca nu o sa citeasca articolul asta, si comentariile

    • @ AndreiB – Adica nu merge sa descarci fisierul si abia pe urma sa trimiti la contul tau kindle – (…)iVelgV@kindle.com?

  4. Parafrazand …„Cartea electronica in românia este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipsește cu desăvârșire.” Exact cum ai spune: ” Romanii sunt pe ultimul loc in lume, la consumul carnii de crocodil”..