G4Media.ro

Românii vor avea identitate electronică în câțiva ani. Șeful Autorității pentru Digitalizarea…

Românii vor avea identitate electronică în câțiva ani. Șeful Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș: 4 pași majori avem de făcut

România are de parcurs patru pași importanți pentru a putea ieși din zona stufoasă a birocrației, a explicat pe larg președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Sabin Sărmaș, în cadrul unei emisiunii la Digi24:

  • Interoperabilitatea sistemelor informatice din România (care presupune legarea platformelor electronice, practic o interconectivitate a tuturor informațiilor de pe patformele care asigură servicii, private sau de stat)
  • Cloud-ul guvernamental (care va oferi infrastructura necesară pentru toate instituțiile care au obligația să preia și să stocheze informațiile clienților, precum și să le protejeze datele)
  • Identitatea electornică (care le va asigura cetățenilor o identitate validă, verificată, cu semnătură)
  • Punctul unic de contact (platforma unică pe care se vor putea identifica toți cetățenii cu un user și parolă, pentru a putea beneficia de orice tip de serviciu fie de stat sau privat).

Toți acești pași vor duce în final la un mecanism integrat, fără a mai fi nevoiți să ne identificăm în zece locuri diferite, la bancă, sau poate la ANAF, la Medicul de Familie, ori la Primărie. Punctul unic va prelua toate datele fiecărui cetățean, va cuprinde toate informațiile care ciruclă în acest moment în sistem electronic.

„Totul ar trebui să arate foarte friendly. Practic ne vom autentifica într-o platforma unică, cu user și parolă. Acolo va exista o zonă de căutare, ca în google de exemplu, care atunci când dai căutare îți afișează o listă de posibile servicii. În Olanda, știu că sistemul generează serviciile în funcție de profilul fiecărui cetățean, practic afișează cam ce-l intersează pe fiecare. Este selectat serviciul serviciul dorit, iar problema devine rezolvată”, a comentat Sărmaș.

Oficialul a adăugat că s-au făcut schimbări majore în ultima perioada pentru ca autoritățile locale să-și dezvolte fiecare platforme și să asigure în sistem electronic serviciile solicitate de cetățeni, însă pentru ca tot acest sistem să funcționeze impecabil va mai dura câțiva ani buni.

„În mod cert în câțiva ani, identitatea electronică va deveni ceva obișnuit. Dar mai sunt etape de parcurs”, a spus Sărmaș.

El l-a menționat și pe ambasadorul Danemarcei, cu care s-a întâlnit recent, și care i-a menționat că nu deține un plastic (carte de identitate – n.red) care să-i autentifice identitatea.

„În direcția aceasta mergem toți. Nu vom mai nevoie de un card cu cip pentru a ne autentifica. Toate datele noastre vor fi în sistem electronic, într-un punct unic. Sigur, pașaportul va rămâne ca document juridic de autentificare pentru călătorii în diferite zone, dar aceasta este altă discuție”.

Sabin Sărmaș a mai subliniat un aspect important, că România nu este încă pregătită să renunțe la toate ghișeele din instituții publice, având în vedere că doar 30% din cetățeni dețin competențe digitale. „Este o realitate aceasta, că doar 30% din cetățeni au competențe digitale de bază . Restul nu au, deci oamenii încă trebuie să se prezinte fizic la ghiseșu. De aceea spun că mai avem de parcurs etape importante, iar educația digitală este una dintre acestea. Media în Uniunea Europeană este 57%. Noi suntem cred pe ultimul loc cu 30%”, a spus Sărmaș.

Sursa Foto: Facebook/Sabin Sărmaș

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. identitate electronica cu wc in fundul curtii …

    • sa ținā cineva minte articolul asta sa ne amintim de el peste cațiva ani….
      Am mai citit declarații din astea, ca peste cațiva ani vom avea spitale, autostrazi, şcoli si gradinite etc

    • Pe bune? Imi dau lacrimile de bucurie cind ma gindesc ca voi avea… cit? 75? 80, poate 100 de ani pina cind in scumpa noastra patrie va exista identitate electronica?
      Desigur doar cu firmele lui ghita se poate face ca si cu cardul de sanatate si alte gogosi.
      Va urez un calduros sictir! N-ati fost in stare sa facti o carte de identitate care sa incapa in portofel si acum vorbiti de identitate electronica. Da, stiu, Romania va sari peste etape. Hai, lasati aiurelile, le stim de pe cind mitrea brazda tara cu autostrazi de nu mai era loc pe harta pina in 2012.

  2. Cip cip cirip.
    Tavarişe, hai facem un ONG, pentru microcipare voluntară(la inceput)! Prostia si imbecilitatea se plateste bine! Hasgul sa fie 666 in rest daca santeti de acor vb eu cu Ionuț si dl. Oprean pe finantare si partea tehnica;)

  3. In cativa ani.. la asta se rezuma profesionalismul guvernului.

    In cativa ani totul va fi bine si vom avea o tara ca „in afara”. In cativa ani: 50 sau poate chiar 100.

  4. „în câțiva ani”?

    Sa nu iti mai pierzi doua zile stand la cozi pentru autorizatie de la pompieri cand efectuezi reparatii la tencuiala? Chiar daca o fi Romania digitala tot va trebui sa te prezinti fizic undeva la o coada, plimbatul de hartii e sport national. La fel ca meditatiile.

  5. Cand 40 si ceva la suta dintre romani inca au veceu in curte, unii se gandesc la identitatea electronica. In Romania e sport national in a pune carul inaintea boilor. In Romaina sunt comunitati intregi care nu au electricitate, apa, gaz, canalizare. Nici nu mai zic de internet. Chair asta e prioritar acum? O buna parte din populatie nu stie cu se mananca internetul, dar vrem sa le bagam pe gat identitatea electronica si sa le facem viata mai grea prin desfiintarea ghiseelor. Oare e corect?

    • amice alex comentariul tau e equiv cu al profesorilor de la U Bucuresti in anii ’80 „unde sunt cei absenti?!”

    • Da, chiar daca tarziu este prioritar. Dupa logica ta, SUA , de exemplu, nu ar fi tebuit sa faca niciun efort pentru explorarea spatiului cosmic pentru ca nu a rezolvat problemele legate de discriminarea negrilor, discrepantele sociale etc. E foarte bine ca, in sfarsit, a inceput sa se discute despre identitatea electronica, fiindca din momentul in care vor incepe demersurile de implementare si pina la finalizarea procesului vor fi necesari mai mult de 10 ani.

    • Dar a cui e vina că unii români au wc in fundul curții? Tot a guvernului, a președintelui (oricare ar fi el)? Toți așteaptă cu mâna întinsă „să vină guvernul să îmi facă”. Hai mai terminați cu prostiile, e vorba de lene, nu de sărăcie. Orice român poate să își facă o canalizare și o toaletă decentă daca vrea.

      Nu uit imaginile de la inundații cu casele pline de apă. Pompierii și voluntarii își rupeau spatele să salveze ce se putea, iar localnicii râdeau de ei din cârciuma satului. Pe urmă urlau că să le facă guvernul case noi.

    • Și restul de 60% ce ar trebui să facă? Așteaptă să le treacă viața până recuperează decalajul cei mai înapoiați? Sau își iau talpașița și se duc să lucreze pentru alții?
      România poate să facă pasul spre digitalizare, să încurajeze cetățenii să lucreze cu folos în loc să piardă timpul pe la ghișee. Și așa vor fi mai mulți bani pentru canalizare…

  6. 4 ani prietenas?
    In 4 ani multe din ziua de azi nu vor mai fi.
    Inclusiv Agentia de bla,bla!
    Poezii!

  7. Cercei galbeni cu CNP in urechi , cip cip cirip? Bine mah las sticla de Chivas
    Nu am incredere in Republiba Bananiera Romanica. Trebuie sa fie neconstitutional pe undeva. Amprente identificare faciala cu AI din mainile secu in mainile unor rebuturi umane de la finante, spitale, primarie, rutiera, locala,
    WHAT COULD POSSIBLY GO WRONG? Ah da si factura de gaze!

  8. Și dacă sunt doar 30% din cetățeni cu competențe digitale, și tot merită să implementeze sistemul. E echivalentul a o treime din populație care își va rezolva problemele cu statul fără să stea la faimoasele cozi cu mutre acre în spatele ghișeelor. Restul de 70% se vor bucura că ajung mai repede la funcționari sau poate chiar își vor ruga copiii sau prietenii să-i învețe.

    Pentru obsedații de cipuri: băh, se poate și fără cip, nu vă mai agitați.

  9. Care va sa zică 4 ani?
    Digitalizare sa fie dar sa stim si noi!
    Pana atunci mai fac unii Spiru si vor umple administrațiile publice cu ei!
    Ca asa e in trecerea spre digitalizare: mai multi angajați nepregătiți!

  10. Noi ne tragem cloud da cardul de sănătate tot nu l-au reparat,facem pariu că va merge la fel de bine ca „platforma” Ptr IMM a ministerului de finanțe

  11. In cativa ani inseamna exact anii in care cei 70% fara competente digitale,adica,oamenii de la tara, dar,si de la oras care au o varsta inaintata,vor face acest pas catre digitalizare,de aceea functionarii publici sa aiba atributie principala sa i ajute sa invete „clic-urile”,ce sunt o joaca pt.tineri,dar nu si pt.cei 70%.

  12. Adică autentificare biometrică ceea ce este cunoscut ca Semnul Fiarei.
    Cu cat va creste nivelul de trai in Romania ca urmare a digitalizării? Ajunge salariul minim la 700 de euro sau ce?