G4Media.ro

Românilor le este tot mai greu să deosebească oalele autentice de lut…

Românilor le este tot mai greu să deosebească oalele autentice de lut de falsurile făcute de chinezi / În România nu există legi care să protejeze produsul autentic şi meşteşugarii

Oalele de lut autentice, cu smalţ ecologic, care nu dăunează sănătăţii, sunt tot mai greu de găsit şi mai ales de deosebit de ceramica făcută de chinezi, cei care au copiat modelele tradiţionale româneşti şi au invadat pieţele de la noi, profitând de lipsa unei legi care să apere produsul autentic, tradiţional, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, muzeograful Karla Roşca, specialist în ceramică la Muzeul ASTRA din Sibiu.

„Chinezii lucrează de mult şi vând şi în Târgul Olarilor din Sibiu, pentru că nu există legi în România care să protejeze produsul autentic şi meşteşugarii şi care să intre în pieţe şi să spună, conform legii, piesa aceasta nu este autentică, este cu smalţ de plumb, nu se poate folosi pentru gătit, nu este cu smalţ ecologic. În străinătate, dacă te găseşte cu aşa ceva, îţi închide standul. Această lege ţi-ar proteja şi sănătatea”, a explicat Karla Roşca.

Potrivit sursei citate, un simplu cumpărător, care nu este specialist sau olar, reuşeşte cu greu să deosebească un autentic de un fals.

„Este greu să deosebeşti, de aceea noi organizăm în târg şi workshopuri pentru public”, a precizat Karla Roşca.

Ceramica românească tradiţională nu este doar autentică, dar şi sănătoasă, iar falsurile ne pot şi îmbolnăvi, pentru că aceste vase de ceramică conţin o cantitate mai mare de plumb şi nu sunt arse la temperatura optimă, a mai spus ea.

„Dacă un om mănâncă zilnic din ele, se poate îmbolnăvi, mai ales cele care sunt acide. Iar prin fierbere, smalţul de plumb intră în consistenţa alimentelor. Ai noştri folosesc şi smalţ de plumb şi ecologic. Smalţul ecologic este pe bază de oxizi care nu sunt periculoşi pentru sănătate. Au şi o cantitate de plumb, dar arderea este foarte bine făcută, adică trebuie să ajungi la o ardere de 1.200 de grade, ca plumbul să se topească”, a arătat Karla Roşca.

În Muzeul în aer liber din Pădurea Dumvrava Sibiului a început, miercuri, Târgul „Frumos. Ceramic. Folositor”, care reuneşte 30 de olari din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Ungaria. Vizitatorii au ocazia, până duminică, să vadă cum se fac oalele autentice, să le cumpere şi chiar să mănânce din ele preparate gătite de bucătari olari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. din ce stiu nu doar chinezesti, dar si unguresti sunt vandute ca tradidional romanesti

    „nationalistii” astia de la PSD+ALDE+UDMR, au toate parghiile necesare pentru a crea o marca de TRADITIONAL ROMANEASCA

    producatorii locali sunt numarati pe degete, ei se cunosc intre ei foarte bine, de pe la targuri , si ar putea sa se uneasca sa faca o promovare TV, o branduire, si pe la targuri ar putea fi si niste „detectivi” foarte buni pentru a demasca „chinezariile autentice”

    banuiesc ca este si un soi de presedinte care ii patroneaza, dar banuiesc ca ala doarme, si incaseaza degeaba niste bani, ca na .. politicul .. si vedem la PSD+ALDE+UDMR ce incompetenti de prima clasa ne server

    dar „traditional romanesc” nu prea le „da voie” sa se asocieze, ca na, capra, miorita ..

  2. Domnilor și doamnelor, nu v-ați sărutat să tot preluați articole muncite de alții, fără să inserați link-urile surselor primare?
    Cineva, undeva, muncește pentru ca lucrători de la g4 media să poată exersa stilistica de tip copy-paste. Chiar dacă poate aveți abonament pentru fluxul agenției naționale de presă, fair-play ar fi să jucați by the book, altfel, într-o zi, unii ca mine s-ar putea să vă confunde cu un site provincial.
    Cu bine,
    Dan

  3. Probleme deosebite… oala de ceramica chinezeasca de ho re zhu îmbolnăvește halitorul de mici. Paguba in ciuperci. Bine măcar ca am rezolvat infrastructura, educația, justiția, săpunul și dușul.

  4. Brâu sau cingătoare, adică curea lată de piele făcută de meșteșugar român adevărat după metodele primite din moș strămoși la un târg de obiecte artizanale românești, foarte bine lucrat doar că avea și un preț pe măsură. În seara respectivă la unul din magazinele insuliță din mol am văzut același brâu, până și micile imperfecțiuni erau identice, doar că la un sfert din prețul pe care îl cerea „țăranul autentic” de la târg.
    Asta este marfa autentic românească, și astea ne sunt meșteșugurile și tradițiile.