G4Media.ro

Românul răpit din Burkina Faso acum opt ani este în viață, confirmă…

Iulian Gherguț / Sursa foto: Digi24

Românul răpit din Burkina Faso acum opt ani este în viață, confirmă un ostatic american eliberat recent / Agenția Fides: Iulian Gherguț este cel mai vechi ostatic occidental din Sahel, Africa

Un ostatic american eliberat în luna martie din regiunea Sahel, Africa, a confirmat că românul răpit acum opt ani de la o mină din Burkina Faso, este în viață. Iulian Gherguț avea 39 de ani și era ofițer de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, aproapede frontiera cu Niger și Mali, când a fost răpit de gruparea teroristă Al-Mourabitoune, pe data de 4 aprilie 2015. Timp de mai mulți ani, autoritățile române nu au comunicat nimic despre progresele făcute în demersurile de eliberare ale românului.

Americanul care a intrat în contact cu el se numește Jeffery Woodke și lucra la o organizație umanitară acum șase ani, când a fost răpit în Niger. A povestit, la finalul lunii martie, că românul este singurul ostatic cu care a avut contact, deși nu i s-a permis niciodată să vorbească cu el.

”Singurul ostatic cu care am fost în contact a fost românul Iulian Gherguț. Nu mi s-a permis niciodată să vorbesc cu el, doar îl vedeam. Așadar, nu am nicio altă informație despre el”, a declarat Jeffery Woodke. Cel puțin 25 de cetățeni străini și mult mai mulți localnici au fost răpiți în regiunea Sahel, începând cu anul 2015, potrivit Armed Conflict Location & Event Data Project. Răpirea lui Iulian Gherguț a fost primul act terorist pe teritoriul Burkinabe – incident care a marcat începutul unui lung ciclu de violență. Românul este, de asemenea, și cel mai vechi ostatic occidental deținut de teroriști în Sahel, informează agenția Fides.

După eliberarea americanului, familia lui Iulian Gherghuț a primit dovezi și de la autoritățile române că bărbatul este în viață. Mai exact, au vizionat un film în care apare Iulian, dar care datează din decembrie 2021.

„Este un miracol. Nu l-am recunoscut, arată atât de slab și de trist. Nu înțeleg de ce le-a luat atât de mult timp să ne arate aceste fotografii. Cazul fratelui meu nu a fost uitat, dar negocierile sunt dificile, iar România nu are o forță diplomatică în regiunea Sahel”, a declarat sora lui Iulian Gherguț, Elvira, pentru ziarul francez La Croix L’Hebdo, citat de agenția Fides.

Românul a transmis mai multe mesaje în ultimii ani, în care implora familia și autoritățile române să facă demersuri pentru a-l elibera. Primele imagini cu românul captiv au fost făcute publice de către teroriști în august 2015. Alte înregistrări au mai apărut în 2016 și 2017. În toate mesajele, românul făcea apel la autoritățile române să îl ajute. Poziția oficială a statului român este că nu plătește răscumpărări pentru cetățenii răpiți.

Sora lui Iulian Gherguț spune că a primit recent un apel telefonic de la Jeffery Woodke, care i-a spus ei și mamei sale despre hotărârea de a le ajuta, dar și despre necesitatea ca guvernul român să se implice mai activ în căutarea lui Iulian. „Ultimele săptămâni ne-au dat speranță”, a adăugat femeia, care așteaptă acum ca autoritățile române să dea curs acestei piste.

„Celula de criză interinstituțională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situației. Celula de criză îşi va continua activitatea în acelaşi regim şi va colabora, în continuare, cu partenerii internaţionali ai României. Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice române din regiune sunt în contact permanent cu toate autorităţile competente locale”, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe în 2017 pe acest subiect, după difuzarea ultimei înregistrări cu românul răpit.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Și probabil ca va rămâne acolo mult și bine deoarece statul mafiot este ocupat cu altele, nu are timp de cetățeni.

  2. Faptul ca Romania nu are legaturi stranse in acea zona nu e o scuza. Se poate apela la autoritatile care au acele legaturi. Nu plateste rascumparari dar nici nu face ceva sa’l aduca acasa.

  3. Eu iau aceasta situatie – ultimul comunicat al MAE din 2017 cum ca lucreaza permanent – ca pe un scuipat intre ochi din partea statului si/sau ca pe un argument pentru care sa-si dea demisia toti. Si mai observ ca situatia de ostatic a acestui compatriot se suprapune aproape perfect cu mandatul presedintelui – ce spune asta despre institutia prezidentiala, las pe altii sa completeze.