Romii din Iași nu-și mai fac case cu turnulețe: ”Lumea pleacă prin Franța, Italia și cred că vin și de acolo cu tot felul de idei” / Sociolog: ”Casele fastuoase, adesea nelocuite erau o demonstrație publică de succes”
Turnulețele din ”Paradisul de la Zanea”, o zonă locuită de romi în județul Iași dispar încet, dar sigur. Motivul? Nu mai sunt la modă, după cum a spus chiar Berculică Stănescu, bulibașa romilor din zonă, scrie Ziarul de Iași.
Odată cu plecarea sătenilor de etnie la muncă în străinătate, abia se mai zăresc vechile construcții. Acum, predomină locuințele fără turnuri, dar cu balcoane mari, amplasate la ultimul etaj și acoperișuri colorate, cum ar fi verde, roșu, maro și gri închis, care eclipsează palatele din trecut. De asemenea, mai nou, pereții sunt zugrăviți în nuanțe pastelate sau chiar alb, potrivindu-se cu gardurile pe care atârnă plante agățătoare. Astfel, toate aceste elemente moderne par să reflecte mai mult un stil parizian.
”Nu mai sunt la modă palatele cu turnulețe, astea le făceau bătrânii noștri. Cei tineri nu mai fac. Lumea pleacă prin Franța, Italia și cred că vin și de acolo cu tot felul de idei. Nu se mai poartă acum așa”, a declarat bulibașa Berculică Stănescu.
Sociologul Daniel Caraivan, expert pe problemele romilor, a explicat că pentru a înțelege schimbarea de abordare în arhitectura caselor romilor tradiționali, inclusiv cele din Iași, este esențial să ne raportăm la contextul istoric și cultural al comunității.
”În trecut, investițiile mari în case, uneori nefolosite pentru locuit, reflectau o nevoie profundă de a evidenția avuția acumulată, mai ales după secole de sărăcie și marginalizare în perioada post-dezrobirii. Romii tradiționali, practicanți ai unor meserii foarte apreciate de români, cum ar fi fierăritul, au cunoscut un progres economic rapid. Ca urmare, mulți au preluat modelul de afișare a prosperității de la majoritari, un exemplu fiind localitatea Certeze, Maramureș. Casele fastuoase, adesea nelocuite, simbolizau mai mult decât un adăpost: erau o demonstrație publică de succes și un mijloc de a câștiga respectul comunității. Adesea, acestea erau însoțite de construcții mai mici în curte, folosite efectiv pentru locuit”, a declarat acesta.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.