G4Media.ro

Romprest: Primăria Sector 1 va plăti mai mult la REBU decât în…

sursa foto: Romprest

Romprest: Primăria Sector 1 va plăti mai mult la REBU decât în actualul contract de salubritate

Compania Romprest susține într-un comunicat de presă că noul contract de salubrizare semnat de Primăria Sectorului 1 pentru 20 de zile cu firma RER REBU este, de fapt, mai scump decât actualul contract.

”Valoarea totala a serviciilor prestate de Romprest in luna august 2020, raportata la 20 de zile, este de 6,855,030 lei fara TVA. Valoarea estimata a serviciilor contractate de Rebu pentru o perioada de 20 de zile este de 7,663,972 lei fara TVA. Diferenta este in valoare de 808,942 LEI fara TVA, in plus in noul contract temporar (!) de salubrizare. In limbajul retelelor de socializare, “platim” mai scump cu 808,942 LEI fara TVA”, arată Rompres.

Replica firmei vine după ce Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a anunțat marți semnarea unui contract, pe durata stării de alertă, cu firma REBU pentru strângerea deșeurilor. Clotilde Armand a susținut într-o postare pe Facebook că noul contract este mai ieftin decât actualul contract cu Romprest.

Comunicatul integral al Romprest:

In urma aparitiei in spatiul public a unei comparatii pe doua coloane, intitulate “Cat platim pentru curatenie?”, pe baza unei analize pe care emitentii materialului o fac asupra executarii serviciului public de salubrizare in Sectorul 1, analizand valori “atribuite” prestatiilor Romprest si Rebu, ne vedem nevoiti sa facem cateva precizari de ordin general:

In primul rand, “platim” este o formulare nefericita in cazul Romprest, fiind de fapt nereala, deci o minciuna

Asta pentru ca serviciile prestate de catre Romprest in luna August 2020 NU AU FOST PLATITE NICI PANA IN PREZENT, facturile afente acestor servicii aflandu-se in executare silita, respectiv validare de poprire (datorita refuzului Trezoreriei de a popri sumele in contul de indisponibilizare, conform hotararilor instantelor de judecata).

De asemenea, nici catre REBU nu “platim”, pentru ca aceste servicii sunt ESTIMATE pe baza unor cantitati inventate, care oricum nu reies din nicio documentatie Anexa la Contract. Asta lasand la o parte natura serviciilor contractate, care exced obiectului Contractului si implicit cadrului legal si institutional care a fost clar trasat in Acordul Prefectului pentru declararea starii de alerta. Acord care a facut posibila aceasta achizitie de servicii temporare (?!) de salubrizare.

Tabelele colorate pe doua coloane pot face deliciul retelelor de socializare, dar nu pot reflecta niciodata integral circumstantele si conditiile de derulare ale unui contract de utilitate publica, mai ales atunci cand sunt voit ignorate datele obiective si relevante care stau la baza oricarei analize.

Evident, atunci cand intentionezi sa faci o comparatie, aceasta trebuie facuta intre niste termeni comparabili.

Asa dupa cum v-am obisnuit si in spiritul unei totale transparente, pentru o corecta si completa informare, va prezentam o analiza reala asupra valorii prestatiei Romprest, pe baza cantitatilor de servicii real prestate in cursul lunii august 2020, raportat la durata de 20 de zile, in comparatie cu o valoare estimata a serviciilor care au fost contractate pentru o perioada de timp similara cu Rebu.

Sigur ca analiza este mai ampla, nu se poate realiza pe doua coloane reprezentand valori care nu se stie de unde au aparut.

Dar, relevant pentru cei interesati este, fara indoiala, rezultatul acestei comparatii, pe care il sintetizam mai jos:

1. Valoarea prestatiilor

– Valoarea totala a serviciilor prestate de Romprest in luna august 2020, raportata la 20 de zile, este de 6,855,030 lei fara TVA.

– Valoarea estimata a serviciilor contractate de Rebu pentru o perioada de 20 de zile este de 7,663,972 lei fara TVA;

Diferenta este in valoare de 808,942 LEI fara TVA, in plus in noul contract temporar (!) de salubrizare.

In limbajul retelelor de socializare, “platim” mai scump cu 808,942 LEI fara TVA.

Foarte important este insa modul in care se alege sa se faca comunicarea, pe care nu il vom califica noi aici si acum.

Noi adresam doar intrebarea cea mai evidenta:

“Cum se poate ca Valoarea lunara a contractului sa fie de 6,5 milioane lei, cand Valoarea contractului pentru 20 de zile este de 12,9 milioane lei?”

2. Tarifele

Tarifele la care a fost semnat contractul pentru servicii temporare de salubrizare sunt mai mici decat tarifele Romprest pentru activitatile de salubrizare stradala din contractul de delegare. Stim acum exact cu cat, unele cu 10% altele cu 15% mai mici. Stim, insa, si ca structura de tarife a contractului temporar este diferita de cea a contractului de delegare.

Era de asteptat, din toate punctele de vedere. Oricine poate intelege ratiunile pentru care un tarif pentru o prestatie temporara nu va fi niciodata egal cu un tarif pentru un contract de delegare, care are la baza investitii in baze si flota operationala, in dotari, echipamente, etc. Plus ca, tarifele Romprest sunt publice, si era deci foarte facil sa se ajunga cu o fundamentare sub valoarea lor.

Ceea ce este de neinteles, este cum se face ca, desi tarifele se fundamenteaza strict pe baza cerintelor din caietele de sarcini si pe baza elementelor de cost alocate activitatilor pentru care se calculeaza, in cazul de fata se remarca faptul ca valoarea tarifelor reprezinta procente “rotunde” din tarifele Romprest, respectiv 85,0% si 90,0%.

Ne intrebam daca starea de alerta – instituita pe baza unei urgente care nu poate fi demonstrata si care este negata de altfel de insasi semnarea acestui contract in data de 2 august, cata vreme starea de alerta a intrat in vigoare incepand cu data de 24 iulie – permite ca fundamentarea sa se faca direct intr-o coloana dintr-un tabel, aplicand procente.

Suspenda oare starea de alerta toate prevederile legale aplicabile in materia procedurilor de achizitie pentru servicii de utilitate publica? Si daca da, pe ce perioada se pot aplica aceste suspendari?

Pericolul este ca provizoratul are mai mereu tendinta sa devina permanenta. Sa fim atenti.

Prezentam, pentru conformitate, analiza avand la baza, pe de o parte, valorile reale al prestatiilor Romprest din luna august 2020, raportate la 20 zile, in format complet (cuprinzand tarife de prestatie si cantitati conform contract de delegare) si pe cealalta parte valorile prestatiilor din contractul temporar de salubrizare semnat cu Rebu pentru 20 de zile (asa cum a fost publicat pe site-ul Primariei Sector 1).

Pentru cei care apreciaza o analiza concisa, dar corecta, am inteles sa extragem intr-un tabel o comparatie succinta si elecventa, menita sa demonstreze afirmatiile mincinoase prezentate de catre primar in spatiul public.

sursa foto: Romprest

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. A CUI ESTE FIRMA iridex ?

  2. Parca plateau locuitorii Sectorului 1 de 10-14 ori mai mult decat pretul corect… ciudate noile cifre (chiar daca probabil si Romprest manipuleaza putin cifrele) si ciudata tacerea celor care propagau treaba asta…

    • S-a mai discutat de o mie de ori, chiar g4 avea un articol in care patronii altor companii de salubritate explicau ca preturile rebu sunt mult mai mici pentru ca includ mai multe servicii. In cazul de fata romprest face o comparatie idioata pentru ca ei fac compara luna august anul trecut cu august anul acest, iar contractul rebu este pe o contitate aproximata, adica daca rebu nu strange cantitatea din contract nu primeste banii pe tot contractul ci doar pe cantitatea stransa.

    • Hopa, au ramas Budenii si Buzaienii fara pleashka de la stat? Bai infractorilor, la munca cu voi.

    • G4 Media care din jurnalism de investigație brusc devine portavoce pt un actor privat, Romprest. Băi golanilor, cum sa pui titlu luat cu copy-paste din declarația unor infractori? Dar autorul articolului ce-a făcut? Ați verificat și voi ceva? Ceva, orice. Macar niste bani v-au plătit ca sa le dați platforma? Unde-i parerea voastră, de jurnaliști? Unde mă?
      mi-e scârbă

  3. Bai baieti..cu Romprest gunoiul a ramas in strada. Asa ca si 10 lei sunt prea multi. Din contra, Romprest trebuie sa returneze cateva sute de milioane

    • Pluseristii, praf ca de obicei. Cum contractele au fost publice din prima s-a vazut ca in poza primarului nostru e comparata suma pe o luna la romprest cu suma pe 20 de zile la rebu. Dar nu mai e nicio miza aici…asa ca…mergem mai departe cu oricine ne ridica gunoiul, dar pe clotilde la primarie nu o mai votam!

    • Numai pentru faptul că au fost niște nenorociți forțând încheierea contractului pe 25 de ani trebuie eliminați și, desigur. să răspundă cei cu putere de decizie în acest srns. că fără complici nimic nu este posibil

    • Stiam jane ca nu ai votat-o si n-o vei vota pe frantuzoaica, dar mai ai trei ani de rezistat cu gustul amar ca pesedeii tai dragi nu mai pupa bugetul public. De fapt asta e durerea ta, nu ca sectorul e inundat de gunoaie, fii sincer si n-o mai lua sus degeaba.

    • Lotus…eu zic că sunt mulți oameni în sect 1 cărora nu le place mizeria.

  4. Cred ca fac misto, ei vorbesc de luna AUGUST 2020 si compara cu AUGUST 2021. Vorba ceea ” ce are sula cu prefectura”!

  5. Romprest nu este credibilă! O mafie care si-a gasit nasul.

  6. Nu sunt din S1 si nici din Bucuresti, , dar o intrebare pentru AndreiG: asa era cu Romprest si inainte sa vina Clotilde la primarie? Nu isi faceau treaba? Sau toata nebunia asta a inceput de cand primaria, la ordinul lui Clotilde, a inceput sa nu mai plateasca pentru servicii?

    • Curățenia pe străzi lăsa mult de dorit și în anii dinainte. Măturători, care trebuiau să dea cu mătura de 2 ori pe săptămână conform contractului, nu erau văzuți cu lunile, sau nu veneau decât pentru ciubuc. Dar de anul ăsta, și anume de când primărița le-a contestat facturile umflate și a refuzat să le achite ceea ce Romprest pretinde a fi restanțe, situația s-a înrăutățit, ei limitndu-se la ridicarea pubelelor conform programului, deci fără gunoi stradal.

    • Primarita nu s-a trezit dintr-o datasa nu mai plateasca. Totul a inceput de la niste facturi neplatite de tudorache, destul de consistente, care erau cel putin ilicite dupa cum afirma curtea de conturi pentru ca ele reprezinta fix diferenta de pret pe care romprèst la marit de la sine putere ceea ce este ilegal. In cazul in care Armand accepta sa plateasca acele facturi era pasibila de dosar penal. Adica diamante a lasat o bombita in primarie la care Armand nu a pus botu.

  7. Mai este ceva ce nu trebuie pierdut din vedere: un contract pe numai 20 de zile este un contract „punte” pentru rezolvarea urgenta a mizeriei cauzate de Romprest. Iar un asemenea contract de avarie, pe numai 20 de zile, este normal sa fie mult mai scump decat tariful normal. Pentru ca niciun furnizor nu se angajează pe termen scurt, la tarife normale ca pentru termen lung.

    Asta este şopârla ascunsă de hahalerele Romprest, pe care acum le f_te grija de soarta poporului românesc din Sectorul 1.

    • Puiuț, vezi ce înseamnă să nu exiști în lumea reală??? Scrii tâmpenii, așa cum ai scris mai sus! Dragostea mea mare, iubirea mea, darling, orice contract de agățare a clientului este pe un preț mai mic, așa cum e ăsta cu Rebu! De aia se numește „de agățare”! Cu plăcere!

    • asa ti-ai schimbat toate contractele in casa?! nu era invers, ti s-a facut o oferta mai buna si ai mers la alt furnizor?!

  8. Se pare că usereii se împacă greu cu matematica și cu adevărul!!!! Tanti clotilda brunhilda seamănă tare-tare cu alți doi lipsiți de abilități matematice și de expunere a adevărului, de la Brașov, și anume coliBAN cel cu facultate-fără facultate, respectiv manelistul hossu, autoproclamat strateg electoral (care nu pricepe că 2<3, deci voturile de la parlamentare sunt mai puțne decât cele de la locale, chiar dacă procentul e mai mare). În rest, prostălăi ăia care i-au votat, și pe clotilda-paralilda și pe coliBAN-ghiolban!

  9. Cam cum mă așteptam….

  10. cine zicea ca ma postacul uSRis nu gaseste scuze pt pretul prea mare. fie ca e ctr pe 25 de ani proviocat de Romprest (cand de fapt legea aplicabila spune ca acest ctr se incheie pe perioade de 20+), fie ca de fapt comparam 2020 cu 2021 (cand de fapt tarifele si preturiel au crescut in 2021), fie ca e ctr punte (candde fapt Rebu nu are costuri cu organizarea, de regie sau de flota, tocmai ca nu vb de un ctr de delegare). Deci se poate. Fie ca vb de postaci rosii, albi/albastri/sau portocalii ca nu stiu ce culori mai au astia USR, fie ca vb de alti postaci, fiecare va gasii o scuza acre sa ii justifice postarea. intre timp sunt 3 firme de gunoaie in sect 1 nu se strange gunoiu, nu se face curatenie, si cetateanul toc cu mizeria ramane. Nu am vazut Bucurestiul atat de murdar si plin de gropi de pe vremea lui Crin (Halaicu) (voi astia de la usr nu stiti cine e ca nu existati pe atunci). ce ziceti vineri primim inca un salubrist cum ii place dnei sa spuna.

  11. da’ bah, da nu va mai plateste VOUA macar, hahalerelor de liberali care sunteti

  12. 1.Toate serviciile de utilități publice ..gunoi apa canal…trebuiau gestionate de primarii..nu concesionate pe bani multi la tot felul de firme..primăria trebuie să ajute cetățeanul.la noi primăriile…jupoaie cetateanul il beleste de viu..plătim gunoi scump plătim apa scumpă plătim apa metaforică inclusiv pe seceta plătim tot felul de parcări de reședință tot felul de taxe ..dar romanul este naiv si plătește.. o sa ne puna ăștia si botniță asa de naivi sîntem…..ne meritam soarta…in occident se plătește dar se si vede curătenie exemplară.

  13. Hotul sa taca din gura!….ca macane!!!

  14. Franțuzoaica face pisssu pe locuitorii sectorului 1 …..isi bate joc si de banii lor….

  15. Ca cetatean al sectorului 1, sunt foarte multumit ca doamna primar Clotilde a gasit foarte rapid o firma cu preturi de 8 ori mai mici decat cele practicate de mafiotii de la Romprest. Chapeau madame!

  16. Hai sa incercam altfel, Romprest cerea 239 milioane de lei pentru tot anul. Adica 20 de milioane pe luna. Chiar daca valoarea contractului cu REBU pentru 20 de zile este de 12,9 milioane lei, tot ar fi un pic mai ieftin cu REBU decat cu Romprest.

    Dar ce uita Romprest este ca acest contract nu este pe zile, este pe cantitati de gunoi. Inclusiv cele lasate necolectate de Romprest. Deci trebuie facuta curatenie pe mai mult de 20 de zile, pentru ca avem zile restante de la Romprest. Asadar REBU este clar mai ieftin.