G4Media.ro

Romsilva, replică la acuzațiile unui ONG-ul de mediu american: Lemnul rezultat din…

Foto: InquamPhotos / Tudor Costache

Romsilva, replică la acuzațiile unui ONG-ul de mediu american: Lemnul rezultat din lucrări silvice din zonele de conservare durabilă a parcurilor naționale sau naturale are o proveniență legală

”Lemnul rezultat din lucrări silvice din zonele de conservare durabilă a parcurilor naționale sau naturale are o proveniență legală, lucrările silvice fiind în concordanță cu legislația privind ariile naturale protejate, planurile de management și amenajamentele silvice, toate elaborate de specialiști în arii protejate și silvicultură, aprobate de autorități”, se arată într-un punct de vedere trimis de Romsilva redacției G4Media.ro. Precizarea vine după ce Environmental Investigation Agency, un ONG american pe probleme de mediu, a acuzat marți compania austriacă Holzindustrie Schweighofer că ar continua să achiziţioneze lemn care provine din mai multe parcuri naţionale de pe teritoriul României, deşi compania s-a angajat în mod public să nu facă acest lucru.

”Solicitarea organizației respective de a stopa lucrările silvice în zonele de conservare durabilă a parcurilor naționale nu are nicio bază legală și nu se bazează pe nici un studiu”, se mai arată în comunicatul Romsilva.

Regia de stat precizează că toate parcurile naționale și naturale au o zonare internă, zone de protecție strictă și integrală, unde intervenția umană este interzisă, și zone de conservare durabilă, ”tampon”, unde legislația prevede foarte clar anumite lucrări silvice.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 12 parcuri naționale cu o suprafață cumulată de 307.406 hectare, din care 115.319 hectare se află în zone de protecție strictă sau integrală, restul aflându-se în zone de conservare durabilă, unde lucrările silvice sunt efectuate cu respectarea legislației și a tuturor normelor silvice, în conformitate cu planurile de management ale parcurilor.

”Lemnul rezultat din lucrări silvice din zonele de conservare durabilă ale Parcului Național Călimani și Parcului Național Munții Rodnei nu provine din tăieri ilegale, ci din lucrări silvice legale și autorizate.

De asemenea, ”investigația” conține numeroase date neclare privind pădurile virgine din România, precum ”Carpații României adăposteau odinioară”, fără a se preciza intervalul de timp, sau faptul că două treimi din pădurile virgine ale României ar fi dispărut în ultimul deceniu, citând ”experți în silvicultură” anonimi sau ”studii în derulare”. Lecturarea atentă a acestei ”investigației” arată că autorii nu stăpânesc legislația din România și nici cunoștințe privind silvicultura și normele silvice.

Ne exprimăm regretul că unele organizații lansează în spațiul public informații care nu corespund realității, fără a cunoaște legislația și normele silvice din România”, susține Romsilva în comunicat.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Ei bravos… ce altceva ar fi putut sa replice cel mai mare hotz de lemn din Romania? Romsilva e in mana in mana cu Schweighofer cu PSD/ALDE?UDMR si cu micii taietorii de lemn din tara. Cum altfel se explica legile speciale facute doar pentru ei si care le usureaza viata? Sau ca Schweighofer continua sa cumpere lemn de vreo 20 de ani incoace fara nicio piedica?

  2. Care va sa zica romsilva taie copaci sub pretextul „lucrarilor” in ariile protejate si il vind „legal” tocmai catre sweighofer. Pai nu austriecii sint de vina ca si in cazul bechtel, ci guvernele iute doritoare de spagi.

  3. Păi de bună seamă că ONG-urile nu sunt in cunoștință de cauză a legilor în România!
    Cum nu este nici Comisia de la Veneția, nici UE, nici Parlamentul European, nici CE…
    Despre ce vorbim?
    Să ne lase pe noi, cu legile noastre, să decupăm bucată cu bucată, in liniște, toată România!

  4. Aici veti vedea cate minciuni pot insira cei de la Romsilva: https://www.facebook.com/684694171659282/posts/1605448312917192/

  5. Cine credeti ca e cel mai mare hot de lemn din Romania? Ghici ghicitoarea mea.

  6. le-as da intre 25-50 ani, incepind de la taierea ilegala a unui singur copac. va promit ca in 48h de la incarcerarea primilor 10 padurile din romania or sa fie cele mai sigure din lume. apoi as spune ca cei care recunosc ca au taiat ilegal li se va reduce pedeapsa la 1/3, dar daca or sa fie prinsi se va dubla din start minimul pedepsei. cei care au beneficiat de taierile ilegale obligati la reimpadurirea romaniei in toate zone unde s-a taiat plus despagubiri de miliarde.