G4Media.ro

Roverul Perseverance a detectat potențiale biosemnături pe Marte

sursa foto: Facebook\ NASA

Roverul Perseverance a detectat potențiale biosemnături pe Marte

Roverul Perseverance a atins o etapă importantă în căutarea urmelor de viață străveche pe Marte prin colectarea celor mai „valoroase” mostre de până acum, care conțin potențiale biosemnături ce vor trebui confirmate odată ajunse pe Pământ, a anunțat joi NASA, potrivit boursorama.com.

Aceasta nu este încă o dovadă că a existat viață pe Planeta Roșie, dar este cea mai bună șansă de a putea detecta cu certitudine o posibilă viață microbiană antică.

O potențială biosemnatură poate fi produsă de prezența vieții, dar și în absența vieții. Pentru ca această biosemnatură să fie considerată definitivă, aceste eșantioane vor trebui să fie analizate cu ajutorul unor instrumente de laborator puternice pe Pământ. NASA plănuiește să le aducă înapoi cu o altă misiune până în 2033.

„Cred că se poate spune cu siguranță că acestea vor fi, și sunt deja, cele mai valoroase mostre de rocă colectate vreodată”, a declarat David Shuster.

Două carote au fost prelevate prin forarea unei roci numite „Wildcat Ridge”, cu o dimensiune de aproximativ un metru și situată într-o deltă formată în urmă cu aproximativ 3,5 miliarde de ani, unde se întâlnesc un râu și un lac antic.

Această rocă este deosebit de interesantă, deoarece este o rocă sedimentară, care pare să se fi format în urma evaporării apei lacului.

„Wildcat ridge” are astfel „un potențial ridicat pentru conservarea biosemnăturilor”, a declarat David Shuster de la Universitatea California din Berkeley.

Analizată separat de un instrument aflat la capătul brațului robotizat al lui Perseverance, roca a dezvăluit prezența unor compuși organici – cei mai abundenți detectați de la începutul misiunii, în urmă cu un an și jumătate.

Acești compuși – făcuți, printre altele, din carbon și care pot conține și hidrogen – „sunt elementele de bază ale vieții”, a declarat Ken Farley, responsabilul științific al misiunii.

Acestea au fost detectate în cantități mai mici de către rover în analizele anterioare în craterul Jezero, care conținea lacul, dar „pe măsură ce am avansat prin deltă, „indiciile” au devenit din ce în ce mai puternice”, a rezumat Sunanda Sharma, cercetător la Jet Propulsion Laboratory din cadrul Nasa.

„Personal, consider aceste rezultate foarte emoționante, pentru că se pare că ne aflăm în locul potrivit, cu instrumentele potrivite, într-un moment crucial”, a spus ea.

„Nu știm încă ce semnificație au aceste descoperiri, dar aceste roci sunt exact ceea ce am venit să căutăm”, a conchis Farley.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Mai mai ce grozavie!… Uite cu ce se ocupa astia. Tot mai bine in Romanica unde ne kkm in fundul curtii! Asa ceva dom’le…

    • Eiii….Monica,Mihai,Eugen bugetaru,asm,yoyo…etc lasă semne peste tot! Ei cu asta se ocupa,aici,pe pământ!. ..deja la ei se simte și mirosul maro!

    • Vrei roverul sa iti facă WC în casa? Tarania din român nu o scoate nimeni!

  2. Stai ca trebuie sa apara orcalaii rusnaci sa ne spuna ca merolacii duc razboi de cucerire pentru resurse.