G4Media.ro

Roverul Perseverance va descoperi istoria marțiană misterioasă după o călătorie dificilă de…

sursa foto: Captură NASA

Roverul Perseverance va descoperi istoria marțiană misterioasă după o călătorie dificilă de luni de zile

După o drumeție abruptă de luni de zile, roverul Perseverance a ajuns în vârful craterului Jezero de pe Marte. Locul este o regiune diferită de tot ceea ce Perseverance a întâlnit în timpul călătoriei sale de 3 ani și jumătate pe planeta roșie, scrie CNN.

Acum, exploratorul robotic se pregătește să observe unele dintre cele mai vechi roci de pe Marte, care ar putea dezvălui istoria misterioasă a planetei și, eventual, dacă mediile sale antice au fost capabile să susțină viața. Roverul se află în căutarea de a determina dacă a existat vreodată viață pe Marte, colectând mostre care ar putea conține microfosili antici.

În timpul ascensiunii sale de 3 luni și jumătate, Perseverance a urcat 500 de metri pe verticală, depășind pante dificile cu unghiuri de 20 de grade.

Ascensiunea a avut loc pe unul dintre cele mai dificile terenuri întâlnite de rover de când a aterizat pe fundul craterului în februarie 2021. Dar inginerii de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena, California, care trimit comenzile care ajută roverul să se deplaseze, au venit cu soluții creative, iar roverul a rămas nevătămat în urma călătoriei.

„Ei au dezvoltat abordări inovatoare pentru a depăși aceste provocări – chiar au încercat să conducă cu spatele pentru a vedea dacă ar ajuta – iar roverul a trecut prin toate ca un campion”, a declarat Steven Lee, director adjunct de proiect pentru Perseverance la JPL, într-un comunicat.

„Perseverance este «gata» pentru tot ceea ce echipa științifică dorește să îi ofere în timpul următoarei campanii științifice.”

Perseverance a efectuat deja patru investigații ample ale fundului craterului Jezero, precum și ale deltei râului care a alimentat odată craterul, inclusiv explorarea, observarea și prelevarea de probe de roci și praf. Fundul craterului a fost cândva locul unui lac antic, acum 3,7 miliarde de ani.

Acum că Percy a ajuns în vârful craterului, își va începe campania „Northern Rim”, vizitând mai multe locuri în cursul anului viitor pentru a preleva probe în timp ce traversează 6,4 kilometri.

„Campania Northern Rim ne aduce o bogăție științifică complet nouă, Perseverance explorând o geologie fundamental nouă”, a declarat Ken Farley, cercetător al proiectului Perseverance la California Institute of Technology.

„Aceasta marchează tranziția noastră de la rocile care au umplut parțial craterul Jezero atunci când acesta a fost format de un impact masiv în urmă cu aproximativ 3,9 miliarde de ani la rocile din adâncurile planetei Marte care au fost aruncate în sus pentru a forma marginea craterului după impact”, a declarat Farley. „Aceste roci reprezintă bucăți din crusta marțiană timpurie și sunt printre cele mai vechi roci găsite oriunde în sistemul solar. Investigarea lor ne-ar putea ajuta să înțelegem cum ar fi putut arăta Marte – și planeta noastră – la început.”

Roverul Perseverance a parcurs un urcuș abrupt de luni de zile pentru a ajunge în vârful marginii craterului Jezero.

Întoarcerea în timp

Prima sarcină a Perseverance este să se îndrepte spre Witch Hazel Hill, un mare afloriment de rocă de aproximativ 457 de metri pe partea cealaltă a marginii. Roverul va urca și va coborî dealuri în următoarele șase luni în această regiune, a împărtășit joi echipa misiunii la reuniunea anuală a American Geophysical Union din Washington, DC.

„Campania începe cu un bang, deoarece Witch Hazel Hill reprezintă peste 101 metri de afloriment stratificat, unde fiecare strat este ca o pagină în cartea istoriei marțiene. Pe măsură ce coborâm dealul, ne vom întoarce în timp, investigând mediile antice ale planetei Marte înregistrate pe marginea craterului”, a declarat Candice Bedford, cercetător Perseverance de la Universitatea Purdue din West Lafayette, Indiana. „Apoi, după o coborâre abruptă, efectuăm primele ture de roată îndepărtându-ne de marginea craterului spre ‘Lac de Charmes’, la aproximativ 3,2 kilometri sud.”

Echipa misiunii este interesată de Lac de Charmes deoarece se află în câmpiile de dincolo de margine, astfel încât este mai puțin probabil ca terenul să fi fost alterat de impactul violent care a format craterul Jezero.

Apoi, Perseverance va face o buclă de 1,6 kilometri până la margine pentru a studia un afloriment de blocuri mari care ar putea fi rocă veche spartă. Echipa suspectează că roca de bază a fost spartă de un impact care a avut loc atunci când un corp ceresc a lovit Marte acum 3,9 miliarde de ani, creând un bazin lat de 1.200 de kilometri care a împrăștiat material din adâncurile scoarței marțiene.

Vizitarea obiectivelor turistice marțiene

În timp ce echipa misiunii se pregătește cu nerăbdare pentru următorii pași ai lui Perseverance, aceasta și-a făcut timp și pentru a împărtăși cele mai importante momente din ascensiunea roverului.

În timpul ascensiunii sale, roverul a capturat imagini ale unor roci interesante care sugerează diferite fațete ale istoriei planetei roșii.

La un moment dat, Perseverance a dat peste o rocă cu dungi de zebră care i-a lăsat perplecși pe oamenii de știință cu privire la compoziția sa exactă.

Roca, supranumită Castelul Freya, s-a rostogolit probabil la vale pentru a ajunge în locul în care se află acum, deoarece este diferită de roca de bază pe care se află.

În octombrie, roverul a întâlnit un câmp de roci albe strălucitoare, de mărimea unui pepene galben, pe care instrumentele vehiculului le-au confirmat ca fiind cuarț pur, a spus Farley.

Perseverance nu observase niciodată ceva asemănător acestor roci.

„Este potențial important, deoarece cuarțul se formează din circulația apei fierbinți prin roci într-un mediu precum un izvor fierbinte”, a spus Farley. „Acesta este un mediu potențial locuibil care este total diferit de mediile locuibile pe care Perseverance le-a investigat pe fundul craterului”.

Deși rocile de cuarț sunt prea mici pentru ca Perseverance să foreze și să colecteze o mostră, câmpul de cuarț rămâne un loc de interes pe măsură ce roverul investighează în continuare marginea craterului, în special pentru că se știe că izvoarele termale sunt medii locuibile pe Pământ, a spus el.

Acum, Perseverance va studia rocile care existau înainte de impactul care a creat craterul Jezero, probabil mai vechi de 4 miliarde de ani.

„Vârsta sistemului solar este de aproximativ 4,5 miliarde de ani”, a spus Farley la conferință. „Din perspectiva mea personală, acesta este într-adevăr unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le va face această misiune, și anume să se uite la roci care s-au format atât de devreme în istoria sistemului solar, aproape de zorii sistemului solar.”

Primele zile ale sistemului solar sunt puțin cunoscute, deoarece Pământul nu are roci din această perioadă din cauza proceselor vulcanice și a altor procese de eroziune, dar Marte poate oferi „un loc foarte bun” pentru a încerca să înțelegem cum s-au format planetele stâncoase în sistemul nostru solar, a spus Farley.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.