G4Media.ro

Roxana Mărăcineanu, candidată în alegerile parlamentare din partea partidului președintelui Emmanuel Macron/…

foto: Twitter

Roxana Mărăcineanu, candidată în alegerile parlamentare din partea partidului președintelui Emmanuel Macron/ Principala ei adversară, stângista Rachel Kéké, a declanșat un război politic împotriva ei și a declarat că “o va zdrobi”

Fostă ministră a sporturilor în guvernele Edouard Philippe și Jean Castex în perioada 2018 – 2022, Mărăcineanu candidează cea în cea de-a șaptea circumscripție din departamentul Val-de-Marne, situat la sud-est de Paris în regiunea Ile-de-France. Ea reprezintă culorile partidului La Republique en Marche (Republica în Mișcare, LREM), rebotezat recent Renaissance – Renaștere, parte a confederației centriste Ensemble – Împreună, care îl sprijină pe președintele Macron în alegerile pentru Adunarea Națională din 12 și 19 iunie.

Kéké reprezintă culorile alianței stângii Noua Uniunea Populară Ecologistă și Socială (Nupes), făcând parte din principalul partid al acestei alianțe La France Insoumise (Franța Nesupusă – LFI, stânga populistă), condusă de Jean-Luc Melenchon.

Adversara lui Mărăcineanu este de profesie cameristă, novice în politică, ea s-a făcut cunoscută prin faptul că a condus greva cameristelor de la hotelul Ibis din localitatea Batignolles.

Imediat după declararea candidaturii lui Mărăcineanu, Kéké a trecut la atac: „Tu nu locuiești în cartierele muncitorești, ce cauți aici?”, a interpelat-o Kéké pe fosta ministră, în aplauzele militanților stângiști. Pentru sindicalista CGT, aceste alegeri reprezintă „a doua bătălie de dus”, după cea de la Ibis Batignolles, în așteptarea „celei de-a treia, în Adunarea Națională”. Kéké se definește ca fiind o „războinică” și vrea să „facă zgomot” în Palais Bourbon, cu un mesaj strident: „scuturați cocotierul” în Adunarea Națională.

„O voi zdrobi! Îți jur că o să o bat”, s-a lăudat ea. „A fost ministru, este sătulă, ce caută aici? Să mergem noi, noi, cei care suntem în cartierele de jos, în locurile de muncă esențiale, să mergem și să ne apărăm în Adunare”, a clamat ea.

„Un discurs prea caricatural”, s-a apărat Roxana Maracineanu, subliniind dubla sa cultură franco-română și propriul „parcurs inspirat” ca fost refugiat.

„Rachel Kéké nu mă cunoaște: părinții mei au sosit în Franța cu două valize. Am dormit în mașină, am locuit în cartierele muncitorești din Mulhouse sau Blois… Avem un trecut destul de asemănător”, a spus ea.

În vârstă de 47 de ani, Mărăcineanu a sosit în Franța la vârsta de 10 ani cu părinții săi, refugiați politic și este prima înotătoare franceză campioană mondială. Mamă a 4 copii, a absolvit o școală de top și vorbește cinci limbi străine. După cariera sa sportivă, a fost consilier regional pentru regiunea Ile-de-France înainte de a se implica în sectorul voluntar în serviciul copiilor și al familiilor.

„În calitate de ministru al lui Emmanuel Macron, ea a făcut din sport un pilon al educației, al sănătății și al integrării celor mai vulnerabili. În palmaresul său se numără un plan interministerial de combatere a înecului, crearea Pass’Sport – o licență socială care a permis unui număr de 1,1 milioane de tineri să se înscrie într-un club sportiv -, legalizarea MMA (arte marțiale mixte) și crearea unei rețele de 500 de centre sportive și de sănătate. Mandatul său a fost marcat de lupta pentru egalitatea de gen și împotriva violenței sexuale.” se scrie în manifestul ei electoral.

Deși moștenește o circumscripție câștigată în 2017 de LREM, unde deputatul Jean-Jacques Bridey se retrage din motive de sănătate, Mărăcineanu va avea o sarcină foarte dificilă într-o circumscripție unde Melenchon s-a clasat în frunte la primul tur al alegerilor prezidențiale din 10 aprilie înaintea lui Macron.

Un sondaj publicat pe Twitter de Kéké o creditează cu intenții de vot de 31% înaintea lui Mărăcineanu cu 26% și a candidatului Reunirii Naționale (RN, dreapta populistă) cu 20%. Sistemul de vot este majoritar uninominal în două tururi, în turul al doilea calificându-se candidații care depășesc 12,5% din totalul celor înscrii pe listă. Dec teoretic în turul al doilea am putea asista în această circumscripție la o triunghiulară Nupes – LREM – RN, dar cum participarea la vot se anunță scăzută, mai probabil ar fi un duel între Kéké și Mărăcineanu. Un debut dificil pentru politiciana de origine română în tentativa ei de a deveni deputată în Adunarea Națională a Franței.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Franta a decazut f. mult daca aceste persoane vor defini valorile viitorului ei !

    • Puteti mentiona un nume de persoana care ar defini, in acceptiunea dvs, valorile Frantei, dintre oamenii politici din prezent?

  2. Există stangisti mai stangisti ca ăștia a lui Macron????

  3. Unde erau puii de neomarxisti ascunsi? Doi stangisti se bat pentru acelasi colegiu (colegiul 7, Val De Marne).
    Dar de candidatul FN de ce nu se scrie in articol? (Ugo Ianuzzi )
    E plina lista de partide ultra de stanga (ultra-radicali de stanga, ecologisti, comunisti, Reconquete, La France Insoumise, etc.)
    BTW, mai exista candidati romani in Val de Marne (Mirela Bratulescu, colegiul 5)

    • Sunteți sigur că Reconquete este „ultra de stânga”? Liderul partidului, Eric Zemmour, în mod cert nu ar fi de acord cu afirmația dumneavoastră.

    • Alt mare cunoscator al politicii franceze care inoata ca pestele prin apa in subiectul asta ! :))

    • Tudor este un alt nickname folosit pentru propaganda extremista, anti liberala si anti democratica de pe acest forum. Din nefericire pentru ei, nu cunosc foarte bine anumite detalii si fac niste asocieri de tot rasul, astfel incat e foarte usor sa ii combati.

    • Este ciudat că cei care-l votează pe Macron și Ensemble nu au habar de faptul să sunt „stângiști/neo-marxiști”. Toate sondajele arată că pentru Macron și Ensemble votează persoanele cu cele mai ridicate venituri, Macron fiind etichetat drept „președintele bogaților”, în timp ce partidul preferat al muncitorilor este RN.

      Este ciudat că LREM/Ensemble poate fi etichetat drept stângist când nimeni alta decât lidera RN, Marine Le Pen, o acuză pe noua prim ministră Elisabeth Borne de „brutalitate socială”.

      Este ciudat că confederația macronistă poate fi acuzată de stângism când propunerii de mărire a vârstei de pensionare – o măsură care nu este în niciun caz de stânga – i se opun vehement atât Nupes, cât și RN.

      Este bizar să spui că puterea de după 2017 a fost stângistă când ambii prim miniștri ai lui Macron din mandatul precedent – Edouard Philippe și Jean Castex – provin din partidul neo-gaullist Les Republicains – ca și cei mai importanți miniștri din guvernul actual – Gerald Darmanin (interne), Bruno Le Maire (economie și finanțe), Catherine Colonna (externe) și Sebastien Lecornu (forțele armate).

    • În afară de aceasta, v-aș ruga să nu mai postați informații eronate (pe lângă faptul că Reconquete este de „ultra-stânga”): Mirela Brătulescu este candidată în circumscripția nr. 1 din Val de Marne, nu numărul 5. https://www.resultats-elections.interieur.gouv.fr/legislatives-2022/094/C109401.html

  4. Catre autor, da aveti dreptate, La Reconquete e numele partidului lui Zemmour si da, doamna candideaza in circumscriptia 1, nu 5.
    La cat s-au schimbat numele partidelor prin Franta, in ultimii 2-3 ani, e greu sa mai tii socoteala (uitasem sa mentionez ca Macron are o factiune pro-prezidentiala, separata de LREM). Ma bucur sa vad ca sunt unii pe aici mai bine informati. Concluzia in ce priveste pepiniera partidelor de stanga mi-o mentin insa, iar Macron consider ca are doar gargara de stanga, iar actiunile, favorabile curentului corporatist-globalist, tot cu orientare stangista. Sunt gata oricand sa dezbat aici detalii despre activitatea lui la Rotschild, McKinsey dar si asocierile cu GoldmanSachs si Black Rock care si-au inflitrat consilierii in cadrul guvernului, inca din 2017.

    Cat despre restul afirmatiilor spuse, e prima data cand comentez pe acest site, intrucat oricum consider ca punctele mele de vedere diverg mult de unele lansate aici in subiectele sensibile, dar urmaresc stirile cu interes.

    • Iar sunteți prost informat și dezinformați: Confederația politică Ensemble – Împreună, care-l sprijină pe Macron este formată din partidul pro-prezidențial – Reaniassance (fost LREM), Mouvement Democrate (MoDem) al lui Francois Bayrou, Horizons al fostului prim ministru Jean Castex și alte formaiuni mai mici.

      După toate criteriile obiective (nu după dorințe sau antipatii politice) orientarea politică a majorității prezidențiale este în linii mari centristă. În domeniul economic politicile sale sunt mai la dreapta decâtcele ale Nupes și RN, care se aseamănă, fiind populiste și calate pe naționalism economic.

      Criteriul de validare este votul electoratului: cu cât un alegător are venituri mai mari, cu atât tinde să voteze pentru Ensemble. Nu este surprinzător că votul muncitorilor merge cu predilecție către RN. Cât despre Recucerire – are un programm economic sublim, dar care lipsește cu desăvârșire.