G4Media.ro

Roxana Rusin, profesor de Istorie: Subiectul de la bacalaureat mi-a părut o…

Foto: Pexels.com

Roxana Rusin, profesor de Istorie: Subiectul de la bacalaureat mi-a părut o teză semestrială. Cum ar fi să îl includeți pe Lucian Boia în lista surselor pentru subiecte măcar pe jumătate față de cât îl promovați pe Ioan Aurel Pop?

“Subiectul de la proba de istorie a bacalaureatului din acest an mi-a părut o teză semestrială. Nici nu sunt departe de adevăr, dat fiind că materia rămasă pentru examen a fost doar cea din primul semestru”, spune Roxana Rusin, profesor de istorie la Liceul Teoretic Nichita Stănescu din București.

Într-o analiză a subiectelor pe care le-au avut de rezolvat în această dimineață absolvenții de liceu la examenul de Istorie din cadrul Bacalaureatului, Rusin a atras atenția că “cei care fac subiectele au un orizont istoriografic bine stabilit, și pe care se pare că nu vor să-l depășească. În proporție de 80% toate textele sunt din lucrări cu caracter general: Istoria României (M. Bărbulescu, D.Deletant, K. Hitchins, Ș. Papacostea, P. Teodor); O istorie sinceră a poporului român (Florin Constantiniu); O istorie a românilor (Ion Bulei); Istoria românilor (I. A. Pop), din ultimul autor a fost chiar subiectul de anul acesta”.

“Cum ar fi să faceți niște subiecte de istorie medievală pornind de la cartea lui Marian Coman – Putere și teritoriu. Țara Românească medievală? Cum ar fi să faceți subiecte de istorie contemporană din studiile Miei Jinga despre femei în comunism? Cum ar fi să concepeți un subiect despre rasism, că tot e inclusă tema cu nazismul, pornind de la cărțile lui Marius Turda? Cum ar fi să îl includeți pe Lucian Boia în lista surselor pentru subiecte măcar pe jumătate față de cât îl promovați pe Ioan Aurel Pop? Cum ar fi să faceți subiecte despre democrație și totalitarism pornind de la lucrările lui Timothy Snyder, Ian Buruma sau Orlando Figes? Atâta vreme cât reciclăm aceleași cerințe, aceiași autori de ce avem false așteptări?”, scrie profesoara Roxana Rusin, pe pagina sa de Facebook.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Boia nu e ultranaționalist și dacoman ca I.A.Pop. Iar miturile formate în comunism sunt greu de distrus.

    • Faza demitizărilor iniţiate de Lucian Boia e depăşită. Acum se citeşte despre Centenar din Oliver Jens Schmitt – România în 100 de ani, iar despre Marea Unire, din Catherine Horel – Amiralul Horthy, regentul Ungariei.

  2. Oamenii de stiinta de valoare si corecti nu au trecere, sunt considerati tradatori. Marii falsificatori ai istoriei romanesti insa sunt considerati patrioti si rasplatiti cu functii si salarii. Adevarul nu mai conteaza in aceasta tara, doar hotia si minciuna. Oamenii indobitociti constituie masa de manevra ideala, nu-i asa, g4media?

  3. Ultranationalist?…..
    Ce sa zic avem pe de o parte presedintele Academiei Romane, o placere sa il asculti, sa il citesti… Si un oarecare Vasile, care stie sa faca diferenta intre nationalist si ultranationalist. Mai Vasile, mai Vasile.
    Pe de alta parte interesanta si abordarea G4media…. Ce deranjeaza la Pop, pai mai ziaristilor, nu ati citit la un loc nici jumatate din cat a scris respectivul, Ioan Aurel Pop, am observat ca aveti articole cu manta la adresa lui. Din pacate.

    • Ei, ce conteaza cat a scris. In librarii nu-l cumpara nimeni. Acolo se face trierea. Deageaba e bagat pe gat in scoli. Iubitorii si doritorii de istorie reala vor alege intotdeauna altceva. De exemplu … Lucian B

  4. Nu e bagat nimeni pe gat, apropo nici ca presedinte al Academiei Romane nu a fost bagat pe gat, ci a fost votat de ceilalti membrii ai Academiei (niste prosti dom’le, nu e asa?) . Dar daca esti din Bucuresti, ca Rusin, atunci inteleg inclinarea spre Boia. Fiecare cu particularitatile lui, nu inteleg de ce trebuie sa anulam pe unul de dragul altuia.

  5. Dl. Boia a dezertat din istoria României.

  6. Antiromanii vor promovarea urgenta a tampitului de Boia, pseudoistoric la fel ca maestrul lui Djuvara, amândoi au scris niște tâmpenii mari cât casa!

  7. !Columnul

    de cand *altceva* inseamna valoare?

    sunt extrem de precaut in raport cu domnul Boia din momentul in care a sustinut ca in 1918 trebuia organizat referendum si nu Mare Adunare Nationala!

    aceasta afirmatie arunca in aer legitimitatea actului de la 1918!

    dar nu aceasta problema politica o aduc in discutie, ci o probleme de filosofie politica!

    spun deci ca domnul Boia a sustinut o enormitate!

    ca sa faci un referendum trebuie sa ai cetateni, adica persoane care au constiinta identitatii si au exersat libertatile civile si politice ani buni…

    or guvernarea maghiara dupa 1867 nu a stiut cum sa anihileze identitatea nationala a minoritatilor aflate sub ea…

    de altfel, cum sa-ti explici ca un imperiu s-a destramat brusc in cateva zile?

    cum sa faci referendum daca ai inabusit constiinta identitatii zeci de ani? si atunci ma intreb, oare cata onestitate intelectuala are domnul Boia?

    poate gresesc…