G4Media.ro

Rubla, la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, afectată de…

Sursa foto: Pixabay

Rubla, la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, afectată de inflație și de fuga de capitaluri

Rubla a scăzut joi la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, sub efectul combinat al inflației din Rusia și al fugii de capital, pe fondul războiului din Ucraina. Moneda rusă a scăzut la 94,9875 ruble pentru un dolar, fiind pentru prima dată când acest lucru s-a întâmplat de la sfârșitul lunii martie 2022, în primele săptămâni ale invaziei rusești în Ucraina, potrivit Le Figaro.

Deși, teoretic, este lăsată să fluctueze, rubla „este strâns controlată” de autoritățile ruse, a subliniat Peter Rutland, profesor la Universitatea Wesleyan (Vermont) și expert în Rusia. Faptul că guvernul rus o lasă să derapeze în acest mod atestă totuși tensiunile din cadrul economiei rusești. Deși a surprins în mare măsură analiștii evitând să se abată de la curs de la începutul sancțiunilor internaționale, economia dă semne de slăbire.

Inflația se accelerează

În raportul său de politică monetară publicat luni, Banca Centrală a Rusiei (CBR) a indicat că „după o perioadă de moderare în ultimele luni, inflația (s-a) accelerat” în țară. Ritmul de creștere a prețurilor „depășește 4% în ritm anualizat”, a continuat aceasta, mai mare decât obiectivul pe termen lung al BCR de 4%. Această presiune reînnoită poate fi explicată, în parte, prin faptul că cheltuielile publice și consumul „cresc mai repede decât capacitatea de expansiune a economiei”, potrivit raportului.

Acest lucru încurajează Rusia să apeleze mai mult la importuri, ceea ce pune presiune asupra rublei. La 21 iulie, BCR a majorat dobânda sa cheie pentru prima dată din februarie 2022, la 8,5%. În plus, la sfârșitul lunii iulie, instituția a estimat că ieșirile nete de capital (ieșirile minus intrările) de la începutul conflictului din Ucraina s-au ridicat la 253 de miliarde de dolari.

„Episodul Wagner a fost ultimul cui în sicriu” pentru Rusia în ochii investitorilor străini, spune Peter Rutland, referindu-se la revolta acestui grup paramilitar rus la sfârșitul lunii iunie. „Marea întrebare pe care și-o pune toată lumea este dacă acest lucru are vreun efect asupra capacității Rusiei de a-și continua operațiunile militare”, explică el. „Nu cred că este suficient pentru a pune capăt conflictului”, spune el, referindu-se la înrăutățirea condițiilor economice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Minciuni decadente occidentale. Pai daca erau probleme economice in Rusia ,liberul popor rus ar fi protestat. Dar acolo,criticii sunt la puscarie pentru tradarea patriei si in rest e liniste,ceea ce denota bunastarea poporului rus.