G4Media.ro

Ruinele celei mai vechi biserici creștine din Transilvania, marcate peisagistic dar lăsate…

Ruinele bisericii din Alba Iulia au fost îngropate la scurt timp după descoperire. Foto: Alba Iulia QR

Ruinele celei mai vechi biserici creștine din Transilvania, marcate peisagistic dar lăsate îngropate. Primul proiect în cei 13 ani de când a fost descoperită în Cetatea din Alba Iulia

Consiliul Județean Alba și Arhiepiscopia Romano – Catolică de Alba Iulia vor colabora pentru marcarea locului în care se află ruinele celei mai vechi biserici creștine din Transilvania, pentru prima dată în cei 13 ani de la descoperirea lor.

Este vorba despre un spațiu din Cetatea Alba Carolina, în prezent acoperit cu iarbă, unde, în urmă cu 13 ani au fost descoperite accidental ruinele unei biserici de secol X-XI, de influență bizantină, clasată în categoria I – arheologie, grupa A.

Se află exact în fața Catedralei Sfântul Mihail, și aceasta veche de peste 8 secole.

Sub spațiul verde din fața Catedralei se află ruinele vechii biserici. Foto: Alba24

La nivel local s-a speculat că din cauza influenței bizantine, romano-catolicii s-ar fi opus punerii în valoare a vestigiilor, dar specialiștii spun că este și o problemă de costuri.

Pentru lucrări, din bugetul județean se va aloca suma de 137.000 de lei. Administrația și Arhiepiscopia Romano – Catolică de Alba Iulia vor încheia un protocol de colaborare pe un an.

Arhiepiscopia, proprietarul terenului, dorește marcarea acestor vestigii prin metode peisagistice non-distructive și reversibile.

Pentru acest scop a întocmit proiectul, a obținut toate avizele și acordurile solicitate prin certificatul de urbanism și a obținut autorizația de construire emisă de primăria Municipiului Alba Iulia, cu termen de valabilitate 24 luni.

Concret se va construi un trotuar din lespezi de piatră așezate la nivelul terenului gazonat, ridicat local cu un pat de siguranță de 25 de centimetri, pentru circulație pietonală.

Forma trotuarului va urma amprenta ruinelor bisericii vechi.

Proiectul se numește „Marcarea peisagistică a amprentei ruinelor Bisericii situate la vest de Catedrala romano-catolică Sf. Mihail din Alba Iulia, str. Episcop Marton Aron, nr. 2”.

În prezent, biserica nu mai poate fi văzută, deoarece ruinele ei au fost reîngropate la scurt timp după descoperirea lor accidentală.

Totul a început în 2011, cu săpăturile pentru înlocuirea conductei de apă potabilă în interiorul Cetății Alba Carolina.

Atunci a ieșit la suprafață una dintre cele mai importante descoperiri arheologice realizate în România în ultimii ani, cea mai veche biserică din Transilvania, de influență bizantină, datată în jurul anului 950.

Arheologii cred că biserica a fost cel mai probabil reşedinţa episcopului Hierotheus, trimis la Alba Iulia din Bizanţ, pentru a creştina populaţia de aici.

Din punctul de vedere al specialiştilor, aceasta este cea mai spectaculoasă descoperire a unor vestigii de Ev Mediu realizată în cetate, în ultimul secol.

”Este o biserică bizantină, după planuri. Hierotheus a fost trimis aici de la Constantinopol, probabil pentru creștinarea localnicilor”, a declarat în trecut pentru G4Media.ro directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, care explică și de ce a fost îngropată la loc: lipsa de finanțare la momentul respectiv pentru punerea ei în valoare a dus la decizia autorităților locale și naționale de a o conserva în pământ.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...