G4Media.ro

UPDATE Rusia a atacat din nou porturile ucrainene de la Dunăre Ismail…

Captura Twitter

UPDATE Rusia a atacat din nou porturile ucrainene de la Dunăre Ismail și Reni / Atacul cu drone rusești a provocat pagube „serioase” în Ismail

Un atac cu drone explozive rusești a avariat infrastructura portuară ucraineană de la Dunăre și a provocat incendii în regiunea Odesa, a anunțat miercuri guvernatorul regional, Oleg Kiper, citat de AFP. Portul Ismail se află la o distanță de 80 de km de vărsarea brațului Chilia al Dunării în Marea Neagră.

„Ca urmare a atacului, au izbucnit incendii în instalațiile portuare și în infrastructura industrială din regiune, iar un lift industrial pentru cereale a fost avariat”, a scris Kiper pe Telegram. Deocamdată nu au fost raportate persoane rănite.

Potrivit canalelor Telegram ucrainene de monitorizare, câteva  – probabil cinci – „shaheed-uri” au zburat în direcția porturilor ucrainene de pe Dunăre Ismail și Reni.

UPDATE Atacul cu drone rusești a provocat pagube „serioase” în portul ucrainean Ismail de pe Dunăre, relatează agenția Reuters, care citează surse neidentificate.

Anterior, presa a relatat că la Ismail au fost avariate clădirile stației maritime și ale Companiei de transport maritim de pe Dunăre.

Comandamentul operațional „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că o serie de clădiri administrative cu mai multe etaje au suferit pagube semnificative.

Cu o zi înainte, Forbes a raportat că, pentru prima dată de la retragerea Rusiei din acordul privind cerealele, trei nave străine au sosit într-unul dintre porturile ucrainene de pe Dunăre. Potrivit publicației, navele grecească și israeliană au trecut în direcția portului Ismail prin Bosfor, iar nava turco-georgiană – din nordul Turciei.

Rusia, după ce s-a retras la 17 iulie din „acordul privind exportul de cereale” pentru produsele agricole ucrainene pe cale maritimă, bombardează porturile ucrainene cu rachete și drone în fiecare noapte.

 


Kiper a declarat că personalul serviciilor de urgență lucrează la locul celui mai recent atac rusesc și că nu există informații despre victime.

El a adăugat că armata ucraineană va oferi informații suplimentare.

Șefii regionali ucraineni nu oferă detalii despre locația țintelor lovite fără o astfel de autorizație din partea conducerii militare.

După retragerea din acordul privind cerealele, Rusia a amenințat că va viza orice navă care se îndreaptă spre porturile ucrainene din Marea Neagră – impunând de facto o blocadă navală.

Prin urmare, ruta Dunării a crescut în importanță ca alternativă, notează BBC.

În iulie, Rusia a distrus infrastructura de depozitare a cerealelor din Reni, un alt port ucrainean important de pe Dunăre.

De cealaltă parte a fluviului se află România, un stat membru NATO.

Ucraina este unul dintre principalii exportatori de grâu și porumb.

Prețul grâului a crescut pe piețele mondiale imediat după retragerea Rusiei din acordul privind cerealele.

Acum există, de asemenea, îngrijorări cu privire la securitatea alimentară globală, în special pentru națiunile africane și asiatice sărace.

În cursul nopții, Rusia a lansat, de asemenea, peste 10 drone împotriva capitalei ucrainene Kiev, potrivit oficialilor locali.

Toate proiectilele au fost distruse de sistemele antiaeriene, dar mai multe clădiri nerezidențiale au fost avariate de căderile de resturi, spun oficialii.

Până în prezent, Rusia nu a comentat public atacurile raportate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu înțeleg cum nu există un sistem de blocare a dronelor ieftine iraniene și cum dronele de milioane de euro bayraktar sunt detectate si doborâte!

    • Interceptarea unei drone costă între $140.000 și $500.000. O dronă Shahed costă în jur de $20.000, și ăștia trimit o duzină deodată. Un Bayraktar costă $5.000.000 și poate face (de una singură) mult mai multe stricăciuni, în funcție de armament.

      Sisteme antiaeriene performante există, dar merită să risipești o rachetă de $200.000 pe o dronă de 10 ori mai ieftină? De-asta folosești sisteme mai ieftine, dar mai imprecise.

      O mare parte dintr-un război este abilitatea de a provoca cât mai multe pagube cu un cost cât mai redus.