G4Media.ro

Rusia a capturat arme furnizate de SUA Ucrainei și le-a trimis în…

Sursa foto: U.S. Army via Raytheon Missiles & Defense

Rusia a capturat arme furnizate de SUA Ucrainei și le-a trimis în Iran

Rusia a capturat o parte din armele și echipamentele furnizate de SUA și NATO rămase pe câmpul de luptă din Ucraina și le-a trimis în Iran, au declarat pentru CNN patru surse familiarizate cu această chestiune.

În ultimul an, SUA, NATO și alți oficiali occidentali au văzut mai multe cazuri în care forțele rusești au confiscat echipamente de armament mai mici, inclusiv sisteme antitanc Javelin și sisteme antiaeriene Stinger, pe care forțele ucrainene au fost uneori nevoite să le lase pe câmpul de luptă, au declarat sursele citate.

În multe dintre aceste cazuri, Rusia a transportat apoi echipamentele cu avionul în Iran pentru a fi demontate și analizate, probabil pentru ca armata iraniană să încerce să realizeze propria versiune a armelor, au precizat sursele. Rusia consideră că dacă va continua să furnizeze Iranului arme occidentale capturate va stimula Teheranul să își mențină sprijinul pentru războiul Rusiei din Ucraina, au precizat sursele.

Oficialii americani nu cred că problema este răspândită sau sistematică, iar armata ucraineană și-a făcut un obicei, încă de la începutul războiului, să raporteze Pentagonului orice pierderi de echipamente furnizate de SUA în favoarea forțelor rusești, au declarat oficialii. Cu toate acestea, oficialii americani recunosc că problema este dificil de urmărit.

Anterior, Teheranul s-a dovedit foarte priceput în dezvoltarea de sisteme de armament pe baza echipamentelor americane confiscate în trecut.

O armă cheie din inventarul Iranului, racheta ghidată antitanc Toophan, a fost reproiectată după racheta americană BGM-71 TOW în anii 1970. Iranienii au interceptat, de asemenea, o dronă fabricată de SUA în 2011, o Lockheed Martin RQ-170 „Sentinel”, și au realizat o procedură de inginerie inversă pentru a crea o nouă dronă care a traversat spațiul aerian israelian în 2018 înainte de a fi doborâtă.

Coordonarea este încă un exemplu al parteneriatului de apărare din ce în ce mai mare dintre Moscova și Teheran, care s-a intensificat în ultimul an, pe măsură ce Rusia a devenit tot mai disperată după sprijin militar extern pentru războiul său împotriva Ucrainei. Parteneriatul nu numai că destabilizează și mai mult Ucraina, dar ar putea amenința și vecinii Iranului din Orientul Mijlociu, a declarat luna trecută purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Adică să fi fost doar asa ocazional!?E greu de crezut la cat de interesati sunt.A fura modele tehnologice,mai ales militare,este in ADN-ul lor.Aprpape cu tot ce lupta ei sunt imitatii de pe modelele occidentale.Chinezii „au furat”și oameni,specialisti,cu bani grei.

  2. e clar ca rusia intelege ca nu are oamenii suficient de inteligenti pentru a realiza ingineria inversa si a copia armamentul occidental, asa ca trimite ce fura din ucraina la iranieni, care au dovedit ca se pricep la asta.

    • Nivelul de inteligenta este cam la fel in toate tarile. Banii fac diferența.
      De exemplu rusii au furat de la americani tehnologi bombei atomice si au resuit sa o reproducă.

    • Pe bune, rusule? Trebuie să te întorci până la bomba atomică, în căutarea unui exemplu de succes rusesc? Asta demonstrează cât de praf e Rusia lui Putin.

  3. Iranul avea deja aceste arme…nu e nici un secret, si nici o tehnologie extraordinara….Iar Iranul ce poate copia e tot inafara de procesor si softul din el….ala nu-l poti citi….deci mare lucru nu pot face

    • Te înșeli, softurile se pot „citi” (descarca) si se poate face reverse engineering. Procesoarele se cumpăra de la chinezi.

    • „vct”,”nivelul de inteligentă e la fel”,numai că aceasta da roade CREATIVE în mediul democratic,unde există încredere si libertate.În regimurile bazate pe violentă creativitatea poate fi sustinută cu sume mari de bani,dar nu durează mult timp.

  4. Rusia nu le poate reproduce nici cu licenta cumparata, fara asistenta 24/24. Cu toate problemele si embargoul din ultimele decenii Iranul are potential mai mare decat Rusia. Are si civilizatie care se intinde in timp cat de 10 ori istoria Rusiei. Ceea ce face totusi diferenta