Rusia a câștigat mai mult decât suficient din războiul energetic al președintelui Putin împotriva Occidentului pentru a acoperi costul invaziei din Ucraina/The Times
Kremlinul a încasat 163,5 miliarde euro din vânzările de petrol, gaze și cărbune de când liderul de la Kremlin a trimis tancurile peste graniță, în urmă cu șase luni, potrivit Centrului pentru Cercetare în domeniul Energiei și Aerului Curat (Crea), un think tank finlandez. În comparație, a cheltuit aproximativ 100 de miliarde de euro pentru război, a adăugat acesta. Cifra exactă este un secret de stat.
Creșterea prețurilor la energie a însemnat că Rusia a putut să umple cuferele mașinii sale de război chiar dacă a redus livrările de gaz către Europa ca represalii la sancțiunile aplicate împotriva sa.
„Rusia a redus exporturile de gaz către UE cu 75%, în încercarea de a șantaja Europa. Cu toate acestea, creșterile prețurilor la gaz au însemnat că UE plătește Rusiei la fel de mult pentru gaz ca în urmă cu un an”, a scris Crea. Aceasta a afirmat că sunt necesare tarife sau plafoane de preț pentru a reduce profiturile Rusiei.
De la începutul războiului, Uniunea Europeană a plătit Moscovei 87 de miliarde de euro pentru livrările de gaze și petrol, Germania cheltuind singură peste 18,5 miliarde de euro. În aceeași perioadă, Rusia a primit alte 36 de miliarde de euro de la China – care a oferit un sprijin moderat invaziei lui Putin -.
UE nu intenționează să înceteze să mai cumpere gaz rusesc, care reprezintă de obicei 40% din consumul său anual. Cu toate acestea, vineri, Moscova a închis conducta Nord Stream 1, principala rută de aprovizionare a Europei, susținând că o turbină de la o stație de comprimare a avut o scurgere de ulei de motor. Măsura a fost considerată pe scară largă ca un efort de a transforma în armă aprovizionarea cu energie.
Vitalii Markelov, un director executiv la Gazprom, gigantul energetic rus, a declarat marți pentru Reuters că gazoductul va rămâne închis până când va fi reparat de Siemens Energy, compania germană care se ocupă de obicei de Nord Stream. Gazprom a declarat săptămâna trecută că sancțiunile occidentale au împiedicat Siemens să efectueze întreținerea regulată.
Cu toate acestea, Siemens a declarat că o scurgere de petrol nu ar fi un motiv pentru a închide întreaga conductă, care trece prin Marea Baltică. „Nu putem înțelege acest lucru”, a declarat aceasta. „Astfel de scurgeri nu afectează în mod normal funcționarea unei turbine și pot fi sigilate la fața locului”.
Mass-media pro-Kremlin a promovat un video online sofisiticat care avertizează că Europa ar putea îngheța în această iarnă fără gaz rusesc. „Iarna va fi mare, doar amurg și zăpadă”, spuneau versurile cântecului care însoțea videoclipul, care înfățișa peisaje înghețate. Nu a fost clar cine l-a produs.
Evgheni Popov, deputat și prezentator al televiziunii de stat, a scris pe rețelele de socializare: „Europa depinde de Rusia, acest lucru trebuie să fie înțeles. Am avertizat politicos: „Bună ziua, anglo-saxonilor, probabil că veți muri de frig în curând”.”.
Grupul G7 al economiilor avansate a anunțat săptămâna trecută că va susține o plafonare a prețului global al petrolului rusesc, în încercarea de a priva Kremlinul de fonduri pentru „războiul său de agresiune” din Ucraina.
Grupul compus din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Japonia și Statele Unite – spune că dorește să co-opteze cât mai multe țări, dar analiștii spun că este puțin probabil ca China sau India să participe. Kremlinul a avertizat că va riposta prin oprirea livrărilor de petrol către țările care acceptă acordul.
UE a încetat, cel puțin, să mai cumpere cărbune rusesc, dar nu va elimina complet importurile de petrol până la sfârșitul anului, cu excepții pentru unele țări, precum Ungaria, care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc.
Prețurile la țiței au crescut vertiginos în primele zile ale războiului, dar de atunci au scăzut. Marea Britanie a redus la zero importurile de petrol și gaze rusești în iunie, potrivit statisticilor guvernamentale. Ea a compensat prin creșterea importurilor de petrol și gaze din Arabia Saudită, Kuweit, Olanda și Belgia. Anul trecut, importurile rusești au reprezentat 4% din gaz, 9% din petrol și 27% din cărbunele folosit în Marea Britanie.
Gazprom a declarat marți că Beijingul va începe să plătească pentru gazul rusesc în ruble și yuani în loc de dolari americani, în timp ce Moscova încearcă să consolideze legăturile cu China și să își reducă dependența de dolar în comerț și activitatea bancară.
Alexei Miller, șeful Gazprom, a anunțat că Rusia va începe să stimuleze furnizarea de gaze către China prin intermediul gazoductului Power of Siberia, care are o lungime de aproape 3.000 de kilometri. A folosit conducta pentru a livra gaze către China din 2019 și a semnat o prelungire a acordului în valoare de 37,7 miliarde de euro în ajunul invaziei sale în Ucraina.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii