G4Media.ro

Rusia a câștigat mai mult decât suficient din războiul energetic al președintelui…

foto: Kremlin.ru

Rusia a câștigat mai mult decât suficient din războiul energetic al președintelui Putin împotriva Occidentului pentru a acoperi costul invaziei din Ucraina/The Times

Kremlinul a încasat 163,5 miliarde euro din vânzările de petrol, gaze și cărbune de când liderul de la Kremlin a trimis tancurile peste graniță, în urmă cu șase luni, potrivit Centrului pentru Cercetare în domeniul Energiei și Aerului Curat (Crea), un think tank finlandez. În comparație, a cheltuit aproximativ 100 de miliarde de euro pentru război, a adăugat acesta. Cifra exactă este un secret de stat.

Creșterea prețurilor la energie a însemnat că Rusia a putut să umple cuferele mașinii sale de război chiar dacă a redus livrările de gaz către Europa ca represalii la sancțiunile aplicate împotriva sa.

„Rusia a redus exporturile de gaz către UE cu 75%, în încercarea de a șantaja Europa. Cu toate acestea, creșterile prețurilor la gaz au însemnat că UE plătește Rusiei la fel de mult pentru gaz ca în urmă cu un an”, a scris Crea. Aceasta a afirmat că sunt necesare tarife sau plafoane de preț pentru a reduce profiturile Rusiei.

De la începutul războiului, Uniunea Europeană a plătit Moscovei 87 de miliarde de euro pentru livrările de gaze și petrol, Germania cheltuind singură peste 18,5 miliarde de euro. În aceeași perioadă, Rusia a primit alte 36 de miliarde de euro de la China – care a oferit un sprijin moderat invaziei lui Putin -.

UE nu intenționează să înceteze să mai cumpere gaz rusesc, care reprezintă de obicei 40% din consumul său anual. Cu toate acestea, vineri, Moscova a închis conducta Nord Stream 1, principala rută de aprovizionare a Europei, susținând că o turbină de la o stație de comprimare a avut o scurgere de ulei de motor. Măsura a fost considerată pe scară largă ca un efort de a transforma în armă aprovizionarea cu energie.

Vitalii Markelov, un director executiv la Gazprom, gigantul energetic rus, a declarat marți pentru Reuters că gazoductul va rămâne închis până când va fi reparat de Siemens Energy, compania germană care se ocupă de obicei de Nord Stream. Gazprom a declarat săptămâna trecută că sancțiunile occidentale au împiedicat Siemens să efectueze întreținerea regulată.

Cu toate acestea, Siemens a declarat că o scurgere de petrol nu ar fi un motiv pentru a închide întreaga conductă, care trece prin Marea Baltică. „Nu putem înțelege acest lucru”, a declarat aceasta. „Astfel de scurgeri nu afectează în mod normal funcționarea unei turbine și pot fi sigilate la fața locului”.

Mass-media pro-Kremlin a promovat un video online sofisiticat care avertizează că Europa ar putea îngheța în această iarnă fără gaz rusesc. „Iarna va fi mare, doar amurg și zăpadă”, spuneau versurile cântecului care însoțea videoclipul, care înfățișa peisaje înghețate. Nu a fost clar cine l-a produs.

Evgheni Popov, deputat și prezentator al televiziunii de stat, a scris pe rețelele de socializare: „Europa depinde de Rusia, acest lucru trebuie să fie înțeles. Am avertizat politicos: „Bună ziua, anglo-saxonilor, probabil că veți muri de frig în curând”.”.

Grupul G7 al economiilor avansate a anunțat săptămâna trecută că va susține o plafonare a prețului global al petrolului rusesc, în încercarea de a priva Kremlinul de fonduri pentru „războiul său de agresiune” din Ucraina.

Grupul compus din Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Japonia și Statele Unite – spune că dorește să co-opteze cât mai multe țări, dar analiștii spun că este puțin probabil ca China sau India să participe. Kremlinul a avertizat că va riposta prin oprirea livrărilor de petrol către țările care acceptă acordul.

UE a încetat, cel puțin, să mai cumpere cărbune rusesc, dar nu va elimina complet importurile de petrol până la sfârșitul anului, cu excepții pentru unele țări, precum Ungaria, care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc.

Prețurile la țiței au crescut vertiginos în primele zile ale războiului, dar de atunci au scăzut. Marea Britanie a redus la zero importurile de petrol și gaze rusești în iunie, potrivit statisticilor guvernamentale. Ea a compensat prin creșterea importurilor de petrol și gaze din Arabia Saudită, Kuweit, Olanda și Belgia. Anul trecut, importurile rusești au reprezentat 4% din gaz, 9% din petrol și 27% din cărbunele folosit în Marea Britanie.

Gazprom a declarat marți că Beijingul va începe să plătească pentru gazul rusesc în ruble și yuani în loc de dolari americani, în timp ce Moscova încearcă să consolideze legăturile cu China și să își reducă dependența de dolar în comerț și activitatea bancară.

Alexei Miller, șeful Gazprom, a anunțat că Rusia va începe să stimuleze furnizarea de gaze către China prin intermediul gazoductului Power of Siberia, care are o lungime de aproape 3.000 de kilometri. A folosit conducta pentru a livra gaze către China din 2019 și a semnat o prelungire a acordului în valoare de 37,7 miliarde de euro în ajunul invaziei sale în Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Imposibil
    Baietii de sunt dispusi sa doarma cu 3 paturi pe ei si platesc oricat la carburant, energie si gaze ca sa fie liberi…ne spun ca Rusia e in faliment, soldatii nu au ce manca, nu mai au rachete, fura masini de spalat…e ala bolnav de te miri ce…

    Minciuni

    • Adevărul este prima victimă a unui război. Întotdeauna.

    • @roccat asa, deci pozitia caprei in fata cecenilor era care trebuia sa fie, sa fie bine nu ? esti un adevarat luptator, doar gaz sa vina, nu? sa nu trebuiasca 3 paturi ?

      e clar ca nu esti roman, pentru ca altfel te-ai fi rationalizat ca dupa ucraina , urma sa fim inconjurati de rusi prin ungaria, serbia si bulgaria, si pe urma d-zeu cu mila

    • Atenţie: vânzările de petrol rusesc erau destinate ȋn mod normal NU războiului, ci economiei Rusiei. A spune doar că banii obţinuţi contra petrolului au ȋnsemnat mai mult decât finanţarea războiului pierde din vedere tocmai esenţialul, anume că, pentru a finanţa războiul, Rusia a renunţat la propria sa dezvoltare.

      Adevărul ăsta este ratat de miopia articolului din The Times, iar tu ai preluat miopia asta pe nemestecate.

    • S-a redus importul cu 75%, dar rusii au denuntat doar contractele cu pret fix, pastrand pe cele cu pret determinat de piata. Inca incaseaza la fel sau mai mult decat acum un an. Dar, incepand cu anul viitor, masurile de inlocuire a importurilor vor da roade. Piata va dispune de gaz suplimentar, pretul va incepe sa coboare iar cota de piata a Gazprom se va micsora si mai mult, de data asta castigul rusilor fiind MULT mai mic. Si o stie si Putin. De asta bate toba cu sezonul de iarna, de asta pune presiune. Daca rezistam iarna asta, Putin va fi pe minus, in sfarsit. Iar eu cred ca Europa va rezista. Acum depinde si de ucrainieni sa reziste, ba chiar sa si riposteze.

  2. Or fi acoperit costurile războiului, dar o tara are nevoie de bani si pentru alte chestii. 40% somaj, inflatie caa balamuc, electonice n au, industrie pentru componente mecanice n au, cu alte cuvinte, la o tara de dimensiunile alea, n au o chifla in stomac.

    • @Mircea – Exact asta voiam sa spun, dupa cum ne spune articolul ar trebui sa intelegem ca in rusia nu mai exista nimic altceva decat razboi. Profitul asta de care se vorbeste e necesar printre altele la mentenanta, la salarii, la investitii etc., despre ce vorbim.

  3. Pe termen scurt, poate a castigat ceva (desi am dubii ca balanta poate fi exprimata simplist in termeni stricti de balanta comerciala), dar pe termen lung a pierdut cel mai mare client + capitalul occidental + acces la inovatiile occidentale… in 2021, PIB-ul Poloniei + cel al Romaniei era cumulat la peste jumatate din cel al Rusiei, let that sink in: cea mai bogata tara in resurse naturale produce pe an de doar 2 ori mai mult decat niste „parlite” de tari est-europene. Dupa povestea asta, sunt sanse maricele ca pana in 2030-2035 sa ii depasim ca PIB noi si polonezii…

  4. „Siemens a declarat că o scurgere de petrol nu ar fi un motiv”

    e vorba de scurgeri de ulei de la turbina, ati tradus gresit oil prin petrol in acest caz

    • Nu mai vorbim ca „to seal” in contextul asta inseamna „a etansa”, nu „a sigila”. Dar G4 e certat de multa vreme cu limba engleza.

  5. M a r ș d r a c u. De unde ai tras tu concluzia ca europenii vor gaz fara sa plateasca? C r e i e r de găina

  6. Arătați defapt ce a câștigat Rusia ,doar dați pe jumătate știrea .Într-adevăr sau fac mulți bani cu scumpirea dar realitatea este ca nici bani de ghiozdane nu au rusi pentru începutul anului școlar, industria transportului e pe butuci unde are daune de peste 1 miliard $/zi ,industria metalurgica ,industria lemnului , inflația, costul extracției, agricultura …etc .Pe lângă ca sunt în epoca tot comunista ca nici mașini nu sunt în stare sa facă (ma refer mașini, nu rable și nici ruble ca sunt același rah..at ) .

  7. Ce gluma buna, Rusia e in faliment, inflația ii distruge pe oamenii de rand, costul vieții a crescut, industria e în piuneze, tehnologia s-a dus, iar costurile viitoare din pierderile prognozate de venituri vor duce Rusia înapoi în epoca de piatra.

  8. Propaganda noastra spune altceva!!!! Pe cine sa credem??
    Sa credem rusii din resorturile de lux, sa credem imaginile cu „rablele” din helsinki?? Nuuu,cradeti ce va spun alde ciociocan, darvinel, vladimir si multi, multi alti trombonisti de pe g4!!

  9. Vad ca si la ei jurnalismul este facut ” dupa ureche”.
    Nu conteaza cat a incasat Rusia ( 165 miliarde zic ei, desi UE si China, adica 90% din piata de export, au luat 123 miliarde:)) ), ci cat a castigat, ca gazele alea nu se teleporteaza din pamant la depozitul neamtului, ca sa nu mai zic de petrol si carbune.
    Nu stiu nici cum au calculat costul razboiului, pentru ca nu cred ca au inclus pretul sanctiunilor ( doar scaderea pib de 5% cauzata de retragere companilor vestice costa peste 100 miliarde).
    In concluzie, singurul adevar este ca Putin isi plateste agresiunea cu banii din exportul de resurse, ca altceva nu prea exporta. Unde era Rusia azi daca, in loc sa arunce sute de miliarde pe armata , ar fi investit in dezvoltare? Au exemplul Norvegiei, emiratelor…..dar ei se uita la Iran.

  10. Cineva sa le spuna celor de la The Times ca economia unei tari nu se poate baza doar pe materii prime. Fara servicii si industrie, totul este egal cu 0.

    • Corect. Cred ca totuși au si ceva industrie, măcar cat sa întrețină mașina de război.
      A, si mai au si agricultura, multa de tot.

  11. Uite așa se întreține un conflict de către Vest: rușilor le dai bani prin preturi umflate la energie, ucrainenilor le dai armament cat cuprinde, si cele doua popoare surori se omoară cu spor.

  12. Du-te pe dra.cu sa te ia in rusia aia imp.utita daca in Europa e asa „greu”. Marș mai repede!

  13. Războiul energetic era de mult timp planificat și previzibil mai ales după ocuparea Crimeii.
    Operațiunea specială din Ucraina e doar cireașa de pe 🍰.
    Ce nu a fost planificat și previzibil sunt următoarele: reacția coerentă unitară și solidară a occidentului, sancțiunile și rezistența Ucrainei.

  14. Avem urmatoarea situatie ipotetica. Canada se hotaraste sa treaca in sfera de influenta a Rusiei si accepta trUpe si armament rusesc pe teritoriul sau, intrebare ,ce credeti ca face SUA???

  15. Nu cre ier de gaina, plafonat nu inseamna gratis.
    Daca nu iti place Europa, m a r ș d r a c u in Rusia.

  16. Știrea cu turbina veche de 4 – 5 luni ???