
Rusia a cheltuit 200 de milioane de euro pentru a „cumpăra” voturi la alegerile prezidenţiale din Moldova, susţine premierul Recean
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a susţinut miercuri că „agenţii Kremlinului” au cheltuit aproximativ 200 de milioane de euro pentru a cumpăra voturi la alegerile prezidenţiale şi la referendumul privind opţiunea aderării acestei ţări la UE care s-au desfăşurat concomitent la sfârşitul anului trecut, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
„Agenţii Kremlinului au lansat o campanie în masă de cumpărare de voturi, cheltuind circa 200 de milioane de euro – aproximativ 1% din PIB-ul Moldovei – pentru a ne destabiliza ţara”, a spus premierul la un briefing la Chişinău.
Autorităţile de aplicare a legii din Republica Moldova afirmă că eforturile de a cumpăra voturi au fost conduse de Ilan Şor şi de susţinătorii acestuia. Ilan Şor, un afacerist şi politician pro-rus căutat de justiţia moldoveană şi al cărui partid a fost scos în afara legii, a negat acuzaţiile.
În Republica Moldova au loc anul acesta în toamnă alegeri parlamentare care vor fi un test de popularitate pentru preşedinta Maia Sandu şi pentru orientarea pro-UE a guvernului susţinut de aceasta. Ea a câştigat alegerile din noiembrie 2024 cu ajutorul voturilor din diaspora, dar a pierdut votul intern în favoarea opozantului socialist pro-rus Alexandr Stoianoglo.
Maia Sandu şi guvernul său au acuzat în repetate rânduri Rusia de imixtiuni electorale, inclusiv tentative de cumpărare de voturi la alegerile prezidenţiale şi la referendumul de amendare a Constituţiei pentru aderarea viitoare la UE desfăşurate în acelaşi timp anul trecut. Rusia a negat acuzaţiile şi a acuzat de partea sa Occidentul de imixtiuni menite să influenţeze acest proces electoral.
Şefa în exerciţiu a diplomaţiei germane, ecologista Annalena Baerbock, a efectuat vineri o vizită la Chişinău – unde a venit după o vizită la Kiev- şi a promis sprijin european înaintea alegerilor parlamentare, în contextul încercărilor unor actori ruşi de a câştiga influenţă în Republica Moldova, relatează agenţia DPA.
Ea l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că încearcă să submineze democraţia în Republica Moldova prin dezinformări, campanii de ştiri false şi cumpărări de voturi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii