Rusia a expulzat un jurnalist din Țările de Jos, al doilea corespondent străin de presă devenit indezirabil în mai puțin de trei luni
Kremlinul a retras cu efect imediat viza corespondentului ziarului olandez Volkskrant, Tom Vennink, în această săptămână, iar el s-a reîntors miercuri la Amsterdam.
“Luni am fost informat că trebuie să părăsesc Rusia în trei zile. Motivele invocate de autoritățile ruse sunt două infracțiuni administrative de acum câțiva ani. Una era despre intrarea într-o provincie din nordul țării fără a cere permisiunea guvernatorului acelei provincii. Am plătit o amendă pentru asta în ianuarie 2020”, spune el citat de Volkskrant.
“Cealaltă încălcare a fost neraportarea la timp a adresei mele la Moscova în 2019. Rusia lucrează cu reglementările sovietice privind migrația, care impun străinilor să informeze în mod constant autoritățile despre locul lor. Am făcut asta o dată cu întârziere. Am plătit o mică amendă pentru asta în acel moment”, adaugă Vennink.
“Există un efect intimidant al unei asemenea expulzări, și față de alți corespondenți. În ultimele luni, am întâmpinat probleme în extinderea acreditării mele de presă la Ministerul rus al Afacerilor Externe. În ultimii șase ani, mi s-a acordat o prelungire cu un an de fiecare dată. Dar săptămâna trecută, după o procedură epuizantă, mi s-a acordat doar o prelungire de șapte săptămâni, fără nicio explicație. Asta deja m-a îngrijorat.” spune jurnalistul neerlandez.
“Nu știu exact ce se află în spatele evacuării mele. Este foarte greu în Rusia să afli exact ce se află în spatele unei astfel de decizii. Dar nu văd niciun motiv pentru care ar trebui îndreptată împotriva mea personal sau împotriva lui de Volkskrant. Ceea ce este clar este că relațiile dintre Țările de Jos și Rusia au fost foarte proaste de la doborârea avionului MH17 în 2014.” mai spune el.
Țările de Jos au acuzat separatiștii ucraineni sprijiniți de Rusia de doborârea avionului care avea numeroși pasageri neerlandezi la bord deasupra estului Ucrainei. Rusia a negat cu vehemență acuzația.
Ministrul de externe Ben Knapen, a spus că “nu este acceptabil pentru Țările de Jos ca un jurnalist să fie obligat s[ părăsească o țară împotriva voinței sale”. Knapen a adăugat că încercările de ultimă oră ale ministerului de a preveni expulzarea jurnalistului din Rusia nu au dat rezultate.
Rusia a expulzat deja în această vară corespondenta de lungă durată a BBC la Moscova, Sarah Rainsford. Kremlinul a înăsprit și condițiile de funcționare a oricăror organizații străine, inclusiv a presei pe teritoriul Federației Ruse.
Vennink este pesimist cu privire la reîntoarcerea sa în Rusia unde a primit interdicție de intrare până în ianuarie 2025.
“Mi-a plăcut să trăiesc la Moscova în ultimii șase ani. I-am ascultat cu mare interes pe ruși și am ajuns să le descopăr țara. De la orașe portuare în plină expansiune din Cercul Arctic până la sate pustii de munte din Caucaz. Mi-am construit și o viață privată în Rusia. Îmi va fi dor de prietena mea, de prieteni și de cartierul meu frumos din Moscova.” încheie Vennink.
Volkskrant, The Moscow Times
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank