Rusia a început să bruieze din ce în ce mai eficient sistemele de rachete HIMARS, cea mai temută armă în războiul din Ucraina
Rusia a contracarat mai frecvent în ultimele luni sistemele mobile de rachete americane trimise în Ucraina, folosind bruiaje electronice pentru a dezactiva sistemul de țintire ghidată prin GPS, astfel încât rachetele să își rateze țintele, au declarat pentru CNN mai multe persoane informate despre acest subiect.
Oficialii militari ucraineni, cu ajutorul SUA, au fost nevoiți să găsească o varietate de soluții diferite, în timp ce continuă să folosească sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), care a fost poate cea mai temută piesă de armament în lupta din Ucraina.
Însă, în ultimele luni, sistemele ucrainene au devenit din ce în ce mai puțin eficiente din cauza blocajului intensiv al rușilor, au declarat cinci surse americane, britanice și ucrainene pentru CNN, forțând oficialii americani și ucraineni să găsească modalități de a modifica software-ul HIMARS pentru a contracara evoluția eforturilor de bruiaj ale rușilor.
„Este un joc constant de-a șoarecele și pisica” de a găsi o contramăsură la bruiaj, a declarat un oficial al Pentagonului, pentru ca apoi rușii să contracareze acea contramăsură. Și nu este clar cât de sustenabil este acest joc pe termen lung.
Războiul electronic este purtat de ambele părți, de-a lungul liniei frontului, unde există o activitate intensă a dronelor folosite pentru supraveghere și în parteneriat cu țintirea artileriei.
Având în vedere că se așteaptă ca o contraofensivă ucraineană majoră să înceapă foarte curând și dependența Ucrainei de HIMARS, soluțiile sunt și mai urgente pentru ca trupele ucrainene să poată face progrese semnificative.
„Una este să poți să reziști în fața rușilor acolo unde sunt acum. Altceva este să îi alungi”, a declarat pentru CNN generalul de brigadă în retragere al armatei americane Steven Anderson.
Ucraina trebuie să mențină HIMARS în joc
HIMARS „au fost extrem de importante”, a adăugat el. „Trebuie să fie capabili să mențină aceste HIMARS în joc și să continue să le folosească pentru a putea efectua lovituri eficiente în adâncime”.
Ucraina a primit până în prezent 18 HIMARS americane, iar SUA s-au angajat să trimită încă 20. Alți aliați din NATO au donat 10 sisteme de rachete cu lansare multiplă, potrivit Departamentului de Stat.
Anunțurile de rutină ale administrației Biden privind ajutorul militar de sute de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv unul de miercuri, includ în mod regulat munițiile HIMARS, numite GMLR, ca element de top, deși numărul exact nu este dezvăluit.
De asemenea, SUA i-au ajutat pe ucraineni să localizeze dispozitivele de bruiaj rusești și să le distrugă – un efort „de înaltă prioritate”, potrivit unui document secret al Pentagonului care a făcut parte dintr-un dosar care ar fi fost divulgat de aviatorul Jack Teixeira.
„Vom continua să pledăm/recomandăm ca aceste dispozitive de bruiaj să fie întrerupte/distruse”, se arată în document, „în cea mai mare măsură posibilă”.
Bruiajul GPS poate afecta alte muniții „inteligente” ale SUA, cum ar fi obuzele de artilerie Excalibur ghidate cu precizie, lansate de Howitzers, și bombele lansate din aer numite JDAM. Documentul dezvăluit de Pentagon descrie JDAMS ca fiind deosebit de susceptibile la perturbare.
Un oficial american a confirmat că SUA i-a sfătuit pe ucraineni cu privire la modul de identificare și distrugere a dispozitivelor de bruiaj rusești, deoarece există un număr limitat de modalități de modificare a HIMARS și a rachetelor acestora.
Un oficial al Pentagonului minimalizează impactul eforturilor de bruiaj
Un oficial de rang înalt al Pentagonului a minimalizat însă impactul interferențelor, declarând pentru CNN că luni forțele ucrainene au tras 18 rachete fără probleme, aproximativ ritmul zilnic din ultimele săptămâni. Oficialul a refuzat să comenteze cu privire la impactul mai larg al bruiajului. HIMARS sunt fabricate de Lockheed Martin.
În funcție de locația și de puterea bruiajului, o rachetă poate fi totuși lansată și poate avea ca rezultat o lovitură reușită cu pagube semnificative. În plus față de ghidarea prin GPS, rachetele au sisteme de navigație inerțială care nu sunt sensibile și rămân precise, deși nu la fel de precise ca atunci când sunt ghidate prin coordonate GPS
Bruiajul generalizat al Rusiei poate avea dezavantaje și pentru propriile forțe, afectându-le capacitatea de a comunica și de a opera.
Dar chiar și atunci când funcționează, HIMARS au ratat din ce în ce mai des țintele, a declarat o sursă ucraineană informată de operatorii de drone de pe linia frontului.
Un pilot de dronă de pe frontul de est a descris bruiajul HIMARS mobile ca fiind „semnificativ”, potrivit sursei, ceva ce nu mai văzuse în zona sa până în noiembrie anul trecut, la câteva luni după ce HIMARS au ajuns pentru prima dată în Ucraina la începutul verii.
Un alt operator de drone din sudul regiunii Kherson a susținut pentru sursă că eficacitatea HIMARS a scăzut dramatic, avertizând totodată că acestea sunt încă foarte necesare și că se bazează pe ele, dar nu mai sunt la fel de dominante ca odinioară.
Timp de aproape un an, sistemul HIMARS a fost cel mai puternic sistem de rachete cu rază lungă de acțiune pe care îl are Ucraina, permițând trupelor să tragă până la șase rachete în succesiune rapidă asupra pozițiilor rusești aflate la o distanță de până la 80 de kilometri. Cu o precizie de aproximativ 3 metri, focoasele de 200 de kilograme au doborât hub-uri logistice, depozite de muniție, posturi de comandă și noduri de comunicații, printre alte ținte.
De asemenea, acestea au fost esențiale pentru a ajuta Ucraina să recupereze cantități semnificative de teritoriu în sud și nord-est toamna trecută, iar până în februarie, Ucraina a consumat aproximativ 9.500 de rachete HIMARS, potrivit unei actualizări zilnice din acea perioadă analizate de CNN.
„Ajustare constantă”
Un oficial american familiarizat cu soluțiile de rezolvare a problemelor a declarat că acestea includ actualizări ale software-ului atât la software-ul sistemului de țintire, cât și la rachete.
Înaltul oficial al Pentagonului a descris-o astfel: „modificări constante pentru a le face să rămână eficiente”, adăugând că au fost făcute actualizări chiar în această săptămână.
„Dacă bruiajul lor devine mai sofisticat, atunci și contramăsurile trebuie să devină mai sofisticate”, a fost de acord un oficial britanic.
Folosirea războiului electronic de către Rusia nu a fost nici pe departe atât de răspândită pe cât se aștepta atunci când Rusia a invadat prima dată, dar au făcut uz de ea încă de la începutul războiului. Este o parte de rutină a războiului modern care poate fi ieftină și ușor de implementat. Era de așteptat, așa că accentul este pus pe modalități de „diluare” a impactului, a declarat oficialul.
Dar, în condițiile în care unitățile rusești sunt în mare parte blocate pe linia frontului ucrainean în poziții defensive, forțele rusești au folosit din ce în ce mai mult sistemele lor de bruiaj pentru a contracara HIMARS, au declarat sursele.
O problemă separată, dar legată de aceasta pentru Ucraina, este că rușii și-au mutat o parte din echipamente mai în spate și în afara razei de acțiune a sistemelor HIMARS, care au o rază de acțiune de aproximativ 80 de kilometri.
În timp ce sistemele de rachete sunt capabile să lanseze rachete cu rază de acțiune mai lungă, numite ATACMS – care pot atinge ținte aflate la peste 185 de mile distanță – SUA s-au opus furnizării acestora Ucrainei, atât pentru că rachetele sunt în număr limitat, cât și pentru că SUA sunt îngrijorate că Rusia le-ar considera prea provocatoare.
Oficialul britanic a recunoscut că, de când au fost introduse pentru prima dată HIMARS, cerințele, instruirea și echipamentele suplimentare s-au schimbat pe măsură ce interferența electronică a Rusiei a evoluat.
„Bruiajul este ca vremea sau terenul, este ceva ce se întâmplă și cu care trebuie să te confrunți”, a spus oficialul. Cu toate acestea, a adăugat el, HIMARS rămâne o „piesă de echipament extrem de utilă”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank