G4Media.ro

Rusia a încercat să organizeze o lovitură de stat în Armenia, susțin…

Sursa foto: Pixabay / TheDigitalArtist

Rusia a încercat să organizeze o lovitură de stat în Armenia, susțin procurorii din fosta republică sovietică

Aliat tradițional al Moscovei, Armenia s-a orientat spre vest de la începutul războiului din Ucraina, iar premierul său afirmă acum că ar putea solicita aderarea la UE, potrivit Politico.

Moscova a plătit și a antrenat o rețea de insurgenți în încercarea de a răsturna guvernul pro-occidental al Armeniei la începutul acestui an, au declarat procurorii din această țară, însă forțele de securitate locale au dejucat presupusul complot.

Într-o declarație făcută miercuri, Comitetul de Investigații al Republicii Armenia a declarat că șapte persoane vor fi acuzate de „pregătirea uzurpării puterii … utilizarea violenței și a amenințării cu violența pentru a prelua puterea guvernului”.

Potrivit oficialilor, șase armeni au fost recrutați pentru a urma un antrenament de trei luni în Rusia și au primit salarii lunare de 220.000 de ruble (2.377 de dolari) în timp ce învățau cum să folosească arme. De asemenea, aceștia ar fi fost supuși unor verificări de cazier și unor teste poligraf pentru a li se determina loialitatea, înainte de a fi transferați la „baza militară Arbat” din Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Relațiile dintre Armenia și aliatul său istoric, Rusia, s-au deteriorat de când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022, țara din Caucazul de Sud înghețându-și apartenența la alianța militară CSTO condusă de Moscova, trimițând ajutoare umanitare la Kiev și organizând exerciții comune cu forțele americane.

În același timp, Azerbaidjan, rivalul de lungă durată al Armeniei, a forjat relații mai strânse cu Kremlinul, președintele Ilham Aliyev purtând discuții amicale cu președintele Vladimir Putin la Baku luna trecută. Moscova a acuzat UE că pătrunde în sfera sa de influență autodeclarată prin semnarea unor acorduri de parteneriat cu guvernul armean.

Polițiștii de frontieră ruși, care au fost staționați în Armenia de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, au fost invitați să se retragă din posturile lor la începutul acestui an. În septembrie 2023, prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a declarat pentru POLITICO că o misiune rusă de menținere a păcii în regiunea separatistă Nagorno-Karabah din Azerbaidjan nu și-a făcut treaba.

Doar câteva zile mai târziu, forțele Moscovei au stat deoparte atunci când Azerbaidjanul a lansat o nouă ofensivă în enclavă, provocând exodul în masă al întregii populații armene.

Vorbind mai devreme miercuri, Pashinyan a promis că pivotarea Armeniei către Occident va continua. „Dacă vom vedea o posibilitate mai mult sau mai puțin realistă de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a spus el, «nu vom rata acest moment».

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.