G4Media.ro

Rusia a lansat cu succes racheta spaţială de ultimă generaţie Angara /…

Sursa Foto: Roscosmos/ Facebook

Rusia a lansat cu succes racheta spaţială de ultimă generaţie Angara / Racheta este propulsată cu ajutorul unui amestec de kerosen şi oxigen lichid, mult mai puţin poluant

Rusia a lansat cu succes noua sa rachetă spaţială de ultimă generaţie Angara, într-o perioadă în care Moscova încearcă să îşi modernizeze flota spaţială pentru a se impune din nou ca o putere orbitală de prim rang, informează AFP, citată de Agerpres.

Racheta Angara-A5 a fost lansată luni seară de pe cosmodromul militar din Pleseţk, a anunţat agenţia spaţială rusă Roscosmos într-un comunicat.

Reuşita acestei misiuni a fost salutată pe Twitter de directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, care a spus că lansarea de luni seară a fost un succes.

Aceasta a fost cea de-a treia lansare-test realizată după anul 2014 pentru o rachetă Angara, un lansator greu cu un motor dezvoltat în cadrul programului ce vizează înlocuirea lansatoarelor îmbătrânite Proton, bazate pe o tehnologie ce datează din anii 1960.

Angara, care poartă numele unui râu din Siberia, beneficiază de o tehnologie mai curată, întrucât este propulsată cu ajutorul unui amestec de kerosen şi oxigen lichid, mult mai puţin poluant decât combustibilul poluant folosit în cazul lansatoarelor Proton.

Acest program spaţial, ale cărui linii directoare datează din anii 1990, a acumulat însă multe întârzieri, iar calendarul stabilit de autorităţile ruse în momentul primei lansări, din 2014, nu a fost respectat.

Sursă a unei imense mândrii naţionale în epoca sovietică, sectorul spaţial rusesc a fost afectat după dezmembrarea fostei URSS de scandaluri de corupţie, reduceri bugetare, întârzieri în serie şi incidente tehnice stânjenitoare.

Însă acest sector a depus eforturi în ultimele luni pentru a prezenta o imagine mai convingătoare, afişându-şi mai ales ambiţiile din domeniul turismului spaţial şi reuşind de curând, de exemplu, să trimită fără probleme un miliardar japonez pe orbita Pământului.

Sursa foto: Roscosmos / Facebook

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. În mediile de specialitate există rumori ca treapta superioară a omis a 2a ardere din 3 și astfel satelitul (sau nu știu ce lansau ei) a rămas pe o orbită inferioară.

  2. nu ma pricep, dar suna ca naiba o racheta sa fie alimentata cu kerosen. Pai cu tehnologia asta, nu ajungem prea departe. Nu ca Rusii ar fi interesati de fineturi din astea .La ei, orice este valabil, inclusiv arderea carbunilor, poluare , numai rejimul sa supravietuiasca

    • Tehnologiile de acest tip nu sunt publice pentru că fac parte din ceea ce numim secrete militare. Rusia este în top 1 privind explorarea cosmosului.
      În eventualitatea unui atac nuclear al rușilor, nu se va putea depista locul de unde a fost lansat atacul. Etc

    • Deocamdată , lăsând deoparte malițiozitatea și lătrăturile americano – europene , Rusia este singura putere cosmică ce mai are și mai folosește acolo sus pe cer ,o stație spațială
      ” Salut ” , pe care o închiriază și altor țări pe bani buni , ducandu- le cosmonauții cu navele
      ” Soiuz ” ! Invidia , săraca !

  3. In acele medii de specialitate care spun că ….autorul spune că a fost un test,TEST.Deci,pentru acele medii de specialitate,Test.Daca transportau ceva,autorul și,mai ales americanii,ar fi făcut,pina acum, comentarii.Daca americanii nu au spus nimic,mediile de specialitate,cu siguranță,nu puteau să o urmărească.Dar,sa fie și că ține,că au lăsat în orbita inferioara ceva.Te ai gindit că,poate, acolo trebuia lăsat acel ceva?Dar,trebuie sa scriem despre neputință tuturor versus putință americanilor.Testul cu racheta supersonica,al americanilor,test nereușit,tot așa a fost descris? Cu fanfara și tobe?

  4. Zirkooooonuuuuuu 😀😀😀😀

  5. Jucaria asta a cam fost lansata prima oara prin 2014 ,asa ca nu prea vad ce noutate este.

  6. Americanii din câte știu au furat de la ruși atât viteza sunetului, cât și viteza supersonică. Hipersonică au făcut americanii,dar rușii o știau deja, decât că în alt mod sau altă metodă. Lasă că și rușii sunt deștepți,mai dă-i încolo pe americani . Prea ar vrea să-i mănânce de cur pe ruși. Doar ei pe primul loc? Hopa!!! Stai că vine și China. O să fie și India. Vrea și Pakistan. Ce face America? Mă leși?

  7. Lăsând la o parte comentariile politruce ale unora de pe aici, faptul că încă folosim cherosenul ca și combustibil pentru zborul în spațiu, arată cât de departe suntem de visul omenirii de cucerire a spațiului și cât de fanteziste sunt ideile lui Elon Musk de a coloniza Marte.
    PS: cine vrea sa comenteze pe aici cum că Rusia este in epoca de piatră a tehnologiei și că SpaceX are nu știu ce tehnologie avansată, ar fi bine să se documenteze înainte, pentru că în ceea ce privește călătoria în spațiu, nu este deloc așa.

    • Kerosen este benzina. Una mai neaditivata.
      Oxigenul lichid este oxigen. Fara de care nu este posibila combustia.
      Deci este un motor termic – adica care arde kerosen. Cu cat arde mai violent cu atat este mai mare puterea degajata. Adica energia in unitate de timp deci forta de propulsie, deci acceleratia … Newton zice.
      Dar cum adica mai putin poluant? Nu-i tot ardere de hidrocarburi? Adica o combinatie violenta cu degajare de caldura si bioxid de carbon? Sau daca vreti, dioxid…
      Asta in cazul in care le consideram ideal pure si nu mai cautam daca se mai degaja si alte componente?

  8. Trebuie recunoscut faptul incontestabil că pionerii în știința cosmosului și a zborului spațial au fost și sânt rușii prin savanții și oamenii de știință pe care îi au. Restul e praf în ochi și orgolii nemăsurate care au fost și sânt din partea opusă pentru supremația spațiului cosmic .

  9. rachete continentale, intercontinentale, spațiale, rachete de tenis, toate sunt rachete. Pentru ce construim rachete spațiale – în cazul de față rușii- când omenirea nu e în stare să rezolve și să administreze probleme mult mai grave și de o urgență care ar necesita spitalizare? Evoluția tehnologică aduce confort. Problema care se pune este, până unde? Pământul are resurse care se vor termina curând. Atunci va începe adevărata călătorie spațială, spre extincția rasei umane. Rachete ne trebuie?

  10. Deocamdată , lăsând deoparte malițiozitatea și lătrăturile americano – europene , Rusia este singura putere cosmică ce mai are și mai folosește acolo sus pe cer ,o stație spațială
    ” Salut ” , pe care o închiriază și altor țări pe bani buni , ducandu- le cosmonauții cu navele
    ” Soiuz ” ! Invidia , săraca !