Rusia a plătit, în secret, recompense talibanilor pentru a ucide militari americani în Afganistan, acuză serviciile de informaţii din SUA
Serviciile ameriane de informaţii sunt convinse că Rusia a oferit în mod discret recompense unor combatanţi apropiaţi talibanilor, cu scopul de a ucide militari americani sau din cadrul NATO, dezvăluie cotidianul The New York Times (NYT), relatează AFP, preluată de News.ro.
Serviciile americane de informaţii au ajuns la această concluzie în urmă cu mai multe luni, în timp ce rebelii afgani se aflau în toiul unor negocieri cu Washingtonul în vederea încheierii celui mai îndelungat război din istoria Statelor Unite, dezvăluie în ediţia de vineri cotidianul american.
Americanii au semnat cu talibanii un acord la 29 februarie, la Doha, în Qatar, care prevede o retragere treptată totală a forţelor americane şi NATO din Afganistan, precum şi negocieri de pace între insurgenţi şi guvernul de la Kabul.
O unitate din cadrul serviciilor militare ruse de informaţii (GRU) – care ar avea legături cu tentative de asasinat în Europa – a distribuit bani unor combatanţi islamişti sau unor criminali înarmaţi apropiaţi talibanilor, dezvăluie NYT, care citează oficiali la curent cu aceste informaţii.
Combatanţi islamişti sau elemente criminale înarmate strâns apropiate talibanilor par să fi încasat astfel de prime, mai scrie cotidianul american.
Potrivit publicației, nu se știe exact câţi dintre cei aproximativ 20 de americani ucişi în luptă în Afganistan în 2019 au fost omorâţi în această operaţiune finanțată de ruși.
Cotidianul, care citează surse anonime, dezvăluie de asemenea că preşedintele american Donald Trump a fost informat în acest sens, iar consilieri în domeniul securităţii naţionale au discutat despre această problemă în cadrul unei reuniuni la sfârşitul lunii martie.
Statele Unite au împărtăşit aceste informaţii cu Regatul Unit, ai cărui militari ar fi, de asemenea, vizaţi.
Mai multe opţiuni au fost prezentate Casei Albe – de la o notă oficială de protest diplomatic la Moscova şi până la impunerea unor sanţciuni sau altor represalii – însă nicio hotărâre nu a fost luată în acest stadiu.
Oficiali americani şi afgani au evocat deja sprijinul acordat de Rusia talibanilor în trecut, însă o asemenea operaţiune din partea Moscovei ar constitui o înrăutățire a relațiilor cu SUA.
Kremlinul, citat de NYT, a răspuns doar că aceste acuzaţii nu i-au fost transmise de către Washington.
Înainte să fie ales, Donald Trump a promis o ”reîncălzire” a relaţiilor cu Rusia lui Vladimir Putin.
Președintele american a anunţat recent că vrea să-l invite pe preşedintele rus la următorul summit G7 – după ce Rusia a fost exclusă din G8 în 2014, după ce a anexat Crimeea.
Voinţa de apropiere a miliardarului republican s-a lovit mereu atât de acuzaţii de amestec al Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 – formulate în mod clar de către serviciile americane de informaţii -, cât şi de suspiciuni de complicitate între echipa sa de campanie cu Kremlinul.
Acuzaţiile de complicitate au fost abandonate în urma anchetei procurorului special Robert Mueller, însă atât voci din administraţia lui Trump, în frunte cu secretarul de Stat american Mike Pompeo, cât şi o majoritate a aleşilor din Congresul Statelor Unite cer o linie fermă împotriva Moscovei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii