Rusia a recrutat aproximativ 200 de femei din Asia și Africa pentru a asambla drone Shahed în Tatarstan
Rusia a recrutat aproximativ 200 de femei din Asia și din Africa pentru a asambla drone Shahed în zona economică specială Alabuga din Republica Tatarstan, Rusia, scrie publicația Novaya Gazeta, citată de Rador.
Cum anume sunt atrase femeile din străinătate? Femeile africane și asiatice, cu vârsta cuprinsă între 18 și 22 de ani, sunt recrutate prin intermediul Alabuga Start World, care se prezintă ca fiind un program de relocare pentru femei din 88 de țări, inclusiv din Uganda, Rwanda, Kenya, Sudanul de Sud, Sierra Leone, Nigeria și Sri Lanka.
Femeilor li se promite instruire, pregătire și muncă în sectorul ospitalității sau catering: la curățenie, ca șoferi, chelnerițe și muncitori. În plus, cei care doresc să se mute în Rusia, li se promite că vor primi plata pentru zboruri și cazare într-un hostel, precum și plăți chiar de la începutul sejurului. Nou-veniților li se promit sume de 700 de dolari pe lună, iar atunci când ajung în Rusia li se spune că de fapt suma a scăzut la salarii de 500 de dolari. Pentru a fi admise în acest program, femeile trebuie să finalizeze un joc pe calculator și să promoveze un examen de limba rusă, care constă din o sută de cuvinte. Testul, în mod special, conține cuvintele ‘fabrică’, ‘asambla’ și ‘dezasambla’, a menționat Associated Press.
Unii participanți la program și-au dat seama doar în Tatarstan că vor asambla drone pe care armata rusă le va folosi pentru a ataca Ucraina, a menționat agenția.
Condițiile de muncă sunt precare. Unele femei din străinătate implicate în asamblarea dronelor în Alabuga s-au plâns celor de la The Associated Press de supravegherea constantă a acestora atât la întreprindere, cât și în cămine, unde animalele de companie, alcoolul și drogurile sunt interzise.
Turele, potrivit muncitoarelor, durează 12 ore, iar femeile sunt plătite mai puțin decât li s-a promis inițial. Una dintre interlocutoare a declarat agenției că din salariile angajaților întreprinderii se scad cheltuielile pentru biletele de avion, locuința, asistenţa medicală și lecțiile de limba rusă, iar din cauza sancțiunilor le este greu să trimită banii rudelor.
În plus, una dintre femei a spus că noile angajate sunt instruite cum să asambleze dronele și cum să le acopere cu o anumită substanță caustică. Lucrătoarelor nu li se oferă echipament de protecție, motiv pentru care pielea lor se inflamează atunci când sunt expuse la substanțe chimice toxice.
Majoritatea femeilor străine sunt nemulțumite de condițiile de muncă din Alabuga din Tatarstan. Există însă şi și persoane intervievate de The Associated Press care s-au declarat mulțumite de muncă și de oportunități și de faptul că pot chiar să-și trimită familiei 150 de dolari pe lună. Mai multe tinere, conform datelor neverificate furnizate de agenție, au putut să plece sau să-și găsească de lucru în alte regiuni ale Rusiei.
Promovarea programului Alabuga Start World – programul este promovat activ pe rețelele de socializare. În videoclipuri, femeile vizitează obiectivele turistice din Tatarstan, fac sport, spală podele, repară robinete și fac alte activități. Programul este, de asemenea, promovat de TikTokers, popular în țările africane și asiatice.
În plus, autoritățile ruse promovează Alabuga Start World prin intermediul canalelor sale diplomatice. Oficiali ruși au vizitat ambasadele a 26 de țări de la Moscova. În Uganda, au încercat să recruteze angajați din orfelinate, a menționat agenția cu referire la rețeaua de socializare Alabuga.
Programul a fost promovat de ministerele educației din Uganda și Etiopia, precum și de mass-media africană, care au vorbit despre Alabuga Start World ca fiind o oportunitate de a câștiga bani și de a dobândi noi competențe.
Associated Press a revizuit documentele programului, care arată că femeile străine sunt angajate în primul rând pentru a asambla rame de drone și a le picta. O postare pe Facebook de la Alabuga Start World din 30 iulie susţinea că, în prima jumătate a anului 2024, 182 de noi participanți din 30 de țări s-au alăturat programului, în principal din Africa Centrală și de Est, cea mai mare parte din Uganda (46 de persoane), Nigeria, Kenya, Rwanda și Sudanul de Sud (din toate cele patru țări – câte 14 persoane).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank