G4Media.ro

Rusia acuză UE şi NATO de „impoliteţe diplomatică și de lipsă de…

Sursa foto: Twitter / MFA Russia

Rusia acuză UE şi NATO de „impoliteţe diplomatică și de lipsă de respect” după ce i-au răspuns colectiv la o solicitare adresată individual statelor membre

Răspunsurile NATO şi ale Uniunii Europene adresate Rusiei asupra preocupărilor acesteia privind securitatea europeană au fost descrise vineri de Ministerul de Externe rus drept lipsite de respect şi de substanţă, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov le ceruse individual statelor membre ale celor blocuri să-i transmită fiecare separat cum înţeleg ele principiul ”indivizibilităţii securităţii” europene. Lavrov a primit în schimb răspunsuri din partea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, şi a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, cărora nu le adresase întrebarea.

”Un asemenea pas nu poate fi văzut altfel decât un semn de impoliteţe diplomatică şi de lipsă de respect faţă de cererea noastră”, consideră MAE rus.

Ministrul Lavrov a declarat joi că ţara sa doreşte răspunsuri separate din partea ţărilor UE asupra interpretării principiului indivizibilităţii securităţii europene, nu un răspuns colectiv al UE, întrucât acesta ”nu va reflecta nuanţele poziţiilor naţionale”.

În acelaşi timp, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell anunţa pe Twitter că i-a trimis lui Serghei Lavrov o scrisoare ”în numele statelor membre ale UE” cu răspunsul europenilor la cererile Rusiei privind garanţiile de securitate, în urma solicitărilor adresate de Moscova individual acestor ţări.

Principiului indivizibilităţii securităţii, adoptat la Istanbul în 1999, stabileşte că securitatea unui stat nu se poate realiza pe seama securităţii altui stat. Moscova invocă acest postulat ca justificare pentru solicitarea ca NATO să excludă orice nouă extindere către Est, cu accent asupra Ucrainei şi Georgiei.

După ce în decembrie a transmis Statelor Unite şi NATO o serie de cereri privind arhitectura de securitate europeană, printre care se regăsesc încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997, Moscova a privilegiat negocierea acestora la nivel bilateral cu capitalele occidentale, în special cu Washingtonul, fiind reticentă faţă de discuţiile în cadrul unor blocuri şi organizaţii, abordare văzută de liderii occidentali drept o încercare de a provoca divizări în interiorul acestora.

Sursa foto: Twitter / MFA Russia

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. sa mai aduca 100.000 soldati pt asta

  2. Nato/UE vorbeste cu Ministrul Republicii Sakha sau cu Ministrul intregii Federatii Ruse?

  3. Au cam luat-o in bot rusnacii.
    Ei credeau ca discuta separat cu Ungaria,Bulgaria….sa-i calce in picioare.
    Dupa 7 dec ’41 Yamamoto spunea „Am trezit monstrul”.
    Rusia nu rezista nici 2 saptamani in fata colosilor economici pe care ii are in fata.
    Nici macar nu trag astia un glonte, scad barilul la 30$ si Rusia se sufoca.
    De ce? Pentru ca pot. Ei controleaza economia lumii.

  4. noi intelegem ca vreti sa stati de vorba cu noi dupa ce retrageti armetile din toate coloniile post sovietice (crimea, transnistria, osetia, donetk, luhansk)

  5. Nu ne uimește deloc ce pretexte găsește Rusia pentru a-și justifica demența.
    Desigur din aceste pretexte extragem intenția scopul și metodele, deloc noi și/sau imprevizibile, ale Rusiei de a diviza UE și NATO.
    Astfel Rusia devine inamicul tuturor și o amenințare globală.

  6. Oricum veți ajunge cu steagul NATO arborat pe clădirea Kremlinului…

  7. Ma si mir ca n-au cerut raspuns separat de la fiecare unitate administrativa a fiecarui stat!!! Sau de la fiecare cetatean al UE!!!! Rusii se cam tem ca se termina iarna si santajul cu gazele nu prea mai tine!!!!

  8. Rusnacii deranjați de o Europa unită .
    Una divizată le este atractivă , iar una unită le arata slăbiciunile . De fapt ar fi incantati daca ar avea parteneri că Orban al Ungariei și chiar și așa tot divizați .

  9. ,,Principiului indivizibilităţii securităţii, adoptat la Istanbul în 1999, stabileşte că securitatea unui stat nu se poate realiza pe seama securităţii altui stat. “

    Tâlharii de la Kremlin pretind intr-un mod impertinent ca securitatea lor sa se facă pe seama securității Europei de Est. Si culmea tupeului acuza de ,,lipsa de respect”.
    Pentru ei 300 de milioane de est europeni trebuie sa stea drepți in fata piticului.

  10. Ce să îți povestesc .
    Nu tremura in fața voastră .
    Cred că ar trebui să vă puneți o întrebare pertinentă.
    De ce nu bate nimeni la ușile Rusiei ,cum bat la ușile Americii,Europei,NATO.

    • Mai Ioane, la ușile Rusiei nu trebuie să bati, vin ei nechemati/neinvitati de nimeni. Nu mai bate câmpii, ca esti penibil.

  11. La ce pretentii si tupeu au nimeni nu ar trebui să stea de vorbă cu ei.

  12. Europa nu este unită: in timpul crizei economice, 2008-2012 , Grecia, Cipru, Irlanda,Portugalia,Spania au fost forțate să renunțe la demnitatea lor nationala , in schimbul unei susțineri controlate de așa zisul, Eurogrup care între timp sa desființat. Unde și-ar vinde germanii mașinile în cazul unui colaps economic al acestor țări ? Este o dovadă de netăgăduit că UE nu are nici o autoritate și nici jurisdicție asupra unor chestiuni naționale.Ultima adeverință cat se poate de explicită este Brexit-ul. Ar putea Rusia să creadă în aceste instituții.ad- hoc, fara discernământ. Rusia poate oferi securitate tuturor fara să-ți cumpere ținuturile,fara să-ți pângărească pământurile cu ajutorul migranților, cum face UE în numele nimănui.!

    • In momentul când am adera la UE constituția a fost modificata și deciziile UE prevalează fata de legile naționale. In toată domeniile.

    • Dragă Step ahead, rusia ne a mai oferit o dată securitatea de ne a rupt demnitatea națională drept în dos. Vrei protectorat sovietic? Gulagul te așteaptă. Intr- adevăr rusia nu ne cumpără ținuturile, le ia cu japca.

  13. La primul cartuș tras de rusi, gazul ajunge 5 dolari mia de metri cubi iar barilul de petrol zece. Pentru o țară cu venitul pe cap de locuitor comparat cu al Bulgariei, este greu să-ți urci în cap toate țările industrializate ale lumii. Când toată lumea îți spune că ești beat, ai face bine să te culci.

  14. La primul cartuș tras de rusi, gazul ajunge 5 dolari mia de metri cubi iar barilul de petrol zece. Pentru o țară cu venitul pe cap de locuitor comparat cu al Bulgariei, este greu să-ți urci în cap toate țările industrializate ale lumii. Când toată lumea îți spune că ești beat, ai face bine să te culci.

  15. Sa facă plângere scrisa. Unde ? Lui Putin în Duma.

  16. La întâlnirea de la Istanbul Rusia a promis retragerea trupelor din Transnistria. S-a ținut de cuvânt? De ce s-ar ține alții?

  17. Rusi incearca varianta ,dezbina si cucereste dar din nefericire pentru eu , nu mai tine .

  18. istoria a demonstrat ca ,cu rusii nu poti fi nici dusman nici prieten .cat despre ue ,toate bune si frumoase atat timp cat nu- i razbel.daca iese nasol sa vezi cum sunt sacrificati pionii…adik’ noi.

  19. Ii scoate din sărite unitatea europeană și NATO. Nu înțeleg cum de unii, care vorbesc limbi diferite, ajung sa acționeze ca unul, pe când ei stăpânesc teritorii in care oamenii vorbesc aceeași limba, dar pe care nu-i pot convinge cât de bine e in Rusia.