Rusia, acuzată de americani că vrea să facă din Balcanii de Vest o zonă haotică. Moscova s-ar fi opus acordului dintre Macedonia de Nord și Grecia
Emisarul Washingtonului pentru Balcanii de Vest, Matthew Palmer, a denunţat marţi „activităţile rău intenţionate” ale Rusiei care vizează să provoace divizare între această regiune şi partenerii săi europeni şi transatlantici, relatează AFP şi HINA, citate de Agerpres.
Rusia vrea ca „Balcanii de Vest să fie o zonă haotică, fragmentată şi divizată (…)”, a declarat acest diplomat numit în august emisar pentru Balcanii de Vest, într-un interviu pentru secţiunea bulgară a Radio Free Europe dat publicităţii luni. El a adăugat că Rusia vrea ca regiunea să fie suspicioasă şi să aibă un element de haos, să fie un loc unde Rusia poate amplifica tensiunile după bunul plac.
„Aş vrea să semnalez eforturile ruse vizând diminuarea susţinerii pentru acordul de la Prespa între Skopje şi Atena drept un alt exemplu de activitate rău intenţionată din partea statului rus”, a adăugat el cu prilejul unei vizite la Sofia.
Atena şi Skopje au semnat în 2018 acest acord care redenumeşte Fosta republică iugoslavă Macedonia „Republica Macedonia de Nord”, ceea ce a pus capăt unei dispute diplomatice de aproape 30 de ani.
Occidentalii au acuzat în numeroase rânduri Rusia că este în spatele campaniilor de dezinformare de pe reţelele sociale, în special în 2018, într-un moment de luptă politică privind schimbarea numelui acestei ţări, cu care Moscova nu era de acord.
De aceea, a spus emisarul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Washingtonul are mari speranţe că UE va începe negocieri de aderare luna viitoare cu Macedonia de Nord şi Albania, pentru care „calea europeană este esenţială”.
Avertismentul lui Palmer a coincis cu vizita preşedintelui Casei Poporului, una dintre cele două camere ale parlamentului din Bosnia-Heţegovina, Dragan Covic, la Moscova, pentru discuţii cu preşedinta Consiliului federativ din Rusia, Valentina Ivanovna Matvienko.
Valentina Matvienko este vizată de sancţiuni ale statelor occidentale pentru rolul său în ocuparea şi anexarea Crimeii.
Înainte de vizita sa la Moscova, Covic a spus într-un interviu pentru Rossiskaia Gazeta că ar vrea să vadă o prezenţă mai mare a Rusiei în Bosnia-Herţegovina.
În octombrie, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, în vizită în regiune, a criticat şi el influenţa „nefastă” a „trolilor ruşi” în Balcani.
Matthew Palmer a fost numit pentru a pleda în favoarea integrării mai multor ţări din Europa de Sud-Est în instituţiile europene şi transatlantice, potrivit Washingtonului.
În regiunea Balcanilor de Vest se află Macedonia de Nord, Albania, Bosnia, Muntenegru, Serbia şi Kosovo.
Potrivit cifrelor Comisiei Europene, în jur de 70% din totalul investiţiilor străine din Balcanii de Vest provin din Uniunea Europeană.
Foto: Balcanii de Vest/ Wikipedia
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii