Rusia amenință că recenta prelungire a acordului privind cerealele va și fi ultima dacă Occidentul nu ridică sancțiunile împotriva sa
După ce a fost de acord să prelungească din nou inițiativa privind exportul cerealelor din Marea Neagră în această săptămână, Rusia a reînnoit amenințările că nu va mai extinde acordul dacă puterile occidentale nu îndeplinesc cererile sale de ridicare a anumitor sancțiuni, scrie CNN.
Rusia a fost de acord cu o prelungire de două luni, până la 17 iulie, a acordului, considerat esențial pentru combaterea foametei în lume.
Moscova s-a plâns frecvent că, deși acordul permite Ucrainei să își exporte cerealele prin porturile din Marea Neagră, propriile sale exporturi sunt împiedicate de sancțiunile occidentale. Un acord cu Națiunile Unite pentru a ajuta la facilitarea transporturilor rusești nu a dat rezultate, susține Kremlinul.
Ministerul rus de Externe a declarat joi că nu vor exista discuții privind extinderea acordului în continuare dacă nu va obține concesii.
„Federația Rusă reamintește SUA, Marii Britanii și UE de necesitatea unei ridicări reale a sancțiunilor unilaterale asupra îngrășămintelor și alimentelor rusești; chiar și donațiile de îngrășăminte rusești către cele mai sărace țări continuă să se confrunte cu blocaje din cauza sancțiunilor”, se arată în comunicatul ministerului.
În urma invaziei sale la scară largă, Moscova a blocat exporturile din porturile ucrainene cheie de la Marea Neagră, inclusiv Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi.
Blocajele au împiedicat milioane de tone de cereale ucrainene să ajungă în țările care se bazează pe ele, până când Organizația Națiunilor Unite și Turcia au ajutat la medierea acordului.
Ucraina afirmă că actuala prelungire nu prevede satisfacerea cererilor conexe ale Rusiei, a declarat Vasyl Bodnar, ambasadorul Ucrainei în Turcia.
„Ceea ce Rusia încearcă să atașeze acum sunt chestiuni legate de conducta de amoniac, chestiuni legate de ridicarea sancțiunilor împotriva băncilor și organizațiilor implicate în comerțul cu cereale și îngrășăminte. Această chestiune este încă în discuție”, a spus el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii