Rusia amenință direct Chișinăul și Kievul în cazul Transnistriei. Mesajul belicos transmis de la Moscova
Prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat din Rusia pentru afaceri CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Viktor Vodolațki, a declarat că trupele militare are Transnistriei sunt gata să respingă orice lovitură și că Rusia va ajuta Transnistria în caz de nevoie.
Vodolațki este în același timp și general al Armatei Ruse.
„Faptul că Zelenski va lovi Transnistria este o prostie a unui nebun, un bolnav. Nu o va lovi niciodată, nu se va întâmpla. Contingentul pe care îl avem acolo va ține piept oricărei forțe sau mijloace, dar, firește, vom ajuta. Pentru că oamenii noștri sunt acolo, armata noastră rusă, și nu o vom părăsi. Și [președintele Moldovei] Maia Sandu știe despre asta și, prin urmare, nu face astfel de declarații”, a spus el în cadrul unui interviu pentru agenția rusă de știri Tass.
Tass reamintește de incidentele din Transnistria din aprilie care au avut loc în Transnistria, catalogate de Occident ca acțiuni ruse „sub steag fals”, dar prezentate de media rusa și cea de la Tiraspol ca fiind acțiuni subversive fie ale Kievului, fie ale Chișinăului asupra unor obiective strategice din regiunea separaristă
Declarațiile oficialilor ruși vin după ce, pe 27 iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a anunțat disponibilitatea de a răspunde cu o „lovitură” unei ipotetice amenințări din Transnistria. De altfel, acest moment a fost marcat de o conferință comună de presă la Kiev a lui Zelenski, împreună cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
În schimb, Maia Sandu, a declarat că Guvernul Republicii Moldova face tot posibilul pentru a preveni ca Transnistria să nu amenințe Ucraina.
„Monitorim îndeaproape toate evenimentele din Transnistria și nu vedem nicio amenințare. Facem tot ce putem pentru a preveni ca această regiune separatistă să reprezinte o amenințare pentru Ucraina și Moldova. Ucraina și Moldova ar trebui să mențină un dialog regulat cu privire la problemele de securitate care ne afectează”, a spus Sandu pe 27 iunie la Kiev.
„Am convenit să lucrăm împreună pentru a menține stabilitatea și a evita provocările care vizează destabilizarea situației”, a adăugat ea.
Intenficarea retoricii de război
Moscova și Tiraspolul și-au intensificat la unison retorica împotriva Kievului și Chișinăului. De la Tiraspol, pretinsul ministru de Externe, Vitalie Ignatiev, a spus că modernizarea Armatei Republicii Moldova reprezintă o problemă de securitate pentru Moldova.
„Moldova are un conflict nerezolvat cu Transnistria. În mod evident, percepem întărirea armatei moldovenești ca pe o amenințare pentru noi înșine”, a declarat pretinsul șef al diplomației de la Tiraspol, Vitali Ignatiev. El a continuat narațiunea rusească promovată anterior intens și de deputații socialiștii conform căreia Republica Moldova nu are nevoie de armată deoarece nu există amenințări la adresa securității sale.
Tiraspolul insistă pe această narațiune în condițiile în care Rusia a invadat statul vecin, Ucraina, și poartă acolo un război de cucerire de mai bine de patru luni.
„În primul rând, de ce să te deranjezi să înarmezi Moldova, este amenințată de cineva? Ei spun: Nu, nimeni nu o amenință. Ei bine, dacă nu o amenință nimeni, atunci prin înarmarea Moldovei creați un fel de instabilitate regională”, a mai spus Ignatiev în încercarea de a transmite un mesaj partenerilor occidentali ai Republicii Moldova.
Nemulțumirile Tiraspolului vin pe fundalul ajutorului anunțat de UE de 40 de milioane de euro privind modernizarea armatei Republicii Moldova.
Măsura de asistență va consolida capacitățile unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate ale Moldovei prin furnizarea de echipamente neletale, provizii și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipament.
Foto: Prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru afaceri CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții Viktor Vodolațki. Sursa/site-ul oficial al Dumei de stat de la Moscova
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii