Rusia amenință voalat Israelului și SUA, după explozia unui depozit iranian de arme
Rusia a lansat luni o amenințare voalată împotriva Israelului și a Statelor Unite atunci când a condamnat un atac asupra unui depozit iranian de arme, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken discuta cu premierul Benjamin Netanyahu la Ierusalim, transmite Jerusalem Post.
Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat că nicio forță militară americană nu a fost implicată în explozia de la Isfahan din weekend. Israelul, așa cum este politica sa în astfel de atacuri, nu a negat și nici nu a confirmat implicarea sa.
Cu toate acestea, Wall Street Journal și The New York Times au afirmat că Israelul s-a aflat în spatele atacului. Există speculații potrivit cărora instalația ar fi avut legătură fie cu programul nuclear iranian, fie cu producția de rachete sau drone care ar fi putut fi livrate Moscovei pentru războiul acesteia împotriva Ucrainei.
Atacul a avut loc în timp ce directorul CIA, William Burns, se afla în Israel.
Ministerul rus de Externe a declarat luni: „Condamnăm cu fermitate orice eforturi provocatoare care au potențialul de a provoca o escaladare necontrolată a tensiunilor într-o regiune care este departe de a fi pașnică”, potrivit unei declarații publicate de agenția de știri TASS.
„Astfel de acțiuni distructive ar putea avea consecințe imprevizibile pentru pacea și stabilitatea din Orientul Mijlociu”, se arată în comunicat. „Acest lucru trebuie să fie înțeles de organizatorii raidului nerușinat, de susținătorii lor și de cei care jubilează pe această temă, agățându-se de speranța zadarnică de slăbire a Iranului.”
Experții au presupus că „organizatorii” la care a făcut referire Ministerul rus de Externe în declarația sa au fost Israelul și că „susținătorii” despre care a vorbit se refereau la administrația Biden.
Bliken și Netanyahu vor să coopereze împotriva Iranului
La Ierusalim, Blinken și Netanyahu au căutat să își consolideze cooperarea împotriva Iranului. Ei s-au întâlnit în condițiile în care opoziția internațională față de Republica Islamică a crescut și în condițiile în care Casa Albă recunoaște că nu se mai poate conta pe Planul comun de acțiune cuprinzător din 2015, cunoscut sub numele de acordul nuclear iranian, pentru a opri dezvoltarea de arme nucleare de către Teheran.
„Cea mai mare parte a comunității internaționale a văzut adevărata față a Iranului”, a declarat Netanyahu, făcând referire la execuția de protestatari de către Republica Islamică.
„Cred că există un consens comun că acest regim nu trebuie să dobândească arme nucleare”, a mai spus el. „Am avut discuții foarte bune despre forjarea unei politici comune, despre încercarea de a lucra împreună pentru a contracara acest pericol”.
Netanyahu a subliniat că politica statului evreu și politica sa „este de a face tot ceea ce stă în puterea Israelului pentru a împiedica Iranul să dobândească arme nucleare și mijloacele de a le livra, iar acest lucru va rămâne așa.”
Blinken a subliniat angajamentul „de fier” al Americii față de securitatea Israelului. Statele Unite nu au oscilat niciodată în privința acestei poziții pe parcursul celor 75 de ani de relații dintre cele două țări, a spus el.
Administrația Biden este de acord cu Israelul în ceea ce privește importanța prevenirii unui Iran nuclear, a spus Blinken.
„Am discutat despre aprofundarea cooperării pentru a înfrunta și contracara activitățile destabilizatoare ale Iranului în regiune și dincolo de aceasta”, a spus el. „La fel cum Iranul susține de mult timp teroriștii care atacă israelieni și nu numai, regimul furnizează acum drone pe care Rusia le folosește pentru a ucide civili ucraineni nevinovați”.
Iranul înarmează Rusia pentru a o ajuta în războiul său împotriva Ucrainei furnizându-i „armament sofisticat”, a spus Blinken.
„Atrocitățile continue ale Rusiei nu fac decât să sublinieze importanța acordării de sprijin pentru toate nevoile Ucrainei – umanitare, economice și de securitate – în timp ce aceasta își apără cu curaj poporul și însuși dreptul la existență”, a continuat el.
Blinken a declarat că a discutat cu Netanyahu despre importanța sprijinului pentru Ucraina.
Ministrul de externe Eli Cohen i-a declarat lui Blinken că intenționează să viziteze Kievul în viitorul apropiat.
„Am vorbit cu omologul meu din Ucraina, ministrul de externe [Dmitro] Kuleba, și l-am informat că, în următoarele săptămâni, ambasada israeliană de la Kiev va reveni la activitate deplină”, a declarat Cohen. „L-am informat, de asemenea, despre planurile mele de a vizita Kievul în viitorul apropiat”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii