Rusia anchetează un „Grup infracțional organizat de poeți” / Participanții la „Lecturile Maiakovski” vor fi judecați pentru poezii împotriva războiului și apeluri de a nu se prezenta la comisiile de mobilizare
La sfârșitul lunii septembrie 2022, la scurt timp după anunțarea „mobilizării parțiale” în Rusia, în Piața Triumfalnaya din Moscova au avut loc Lecturi Maiakovski „anti-mobilizare”. Mai mulți participanți la seara de poezie anti-război au fost reținuți, trei – Artiom Kamardin, Yegor Shtovba și Nikolai Daineko – au fost acuzați de extremism și de incitarea la „dușmănie” față de „participanții la ostilitățile” din Donețk li Lugansk. Imediat după arestare, Kamardin a fost bătut și violat. În martie 2023, acuzațiile împotriva lui și a altor poeți au fost extinse – acum sunt acuzați în plus că au îndemnat oamenii să nu se prezinte la comisia de recrutare în armată, scrie meduza.io.
.
În Piața Triumphalnaya din Moscova, mai mulți tineri au citit pe rând poezii la monumentul lui Maiakovski.
Evenimentul care a stârnit furia unui canal Telegram pro-guvernamental (peste 70 de mii de abonați) a fost tradiționala lectură a lui Maiakovski. Pentru prima dată, acest eveniment a fost organizat în 23 iulie 1958: după ceremonia oficială de inaugurare a monumentului lui Maiakovski, admiratorii acestuia au citit poezii. Formatul a avut succes astfel încât încât întâlniri similare la monument au avut loc săptămânal în următorii trei ani.
La 14 aprilie 1961, la comemorarea morții lui Maiakovski, în piață a avut loc o încăierare în masă: pe de o parte, poeți și artiști, pe de altă parte, combatanți și muncitori care încercau să-i disperseze pe „trântori și antisovietici”. După aceea, cei trei organizatori ai lecturilor – disidenții Ilya Bokshtein , Eduard Kuznetsov și Vladimir Osipov – au fost condamnați, în temeiul articolului privind „propaganda antisovietică”, la cinci până la șapte ani în lagăre. Iar Vladimir Bukovski, un alt organizator, a fost trimis pentru tratament obligatoriu la un „spital psihiatric special” cu diagnosticul „schizofrenie cu evoluție lentă” inventat în URSS, o boală care era adeseori „găsită” în rândul disidenților.
Lecturile lui Maiakovski au fost reluate abia în 2009, la inițiativa asociației de creație K-Front și a artistului Matvey Krylov (Skif). În fiecare ultimă duminică din lună – din aprilie până în octombrie – poeți cu opinii complet diferite s-au adunat la monument pentru a citi poezii proprii și ale altora. Nu exista cenzură, iar discursurile pe „cele mai sensibile subiecte” erau doar binevenite.
Poeții au reacționat, de asemenea, la începutul mobilizării „parțiale” din Rusia, declarând lecturile din 25 septembrie 2022 „anti-mobilizare”. Deja la 40 de minute după ce au început lecturile, poliția a sosit în Piața Triumfalnaya. Patru participanți la lecturile anti-război au fost reținuți. Alți trei au fost ridicați de poliție mai târziu din casa poetului Artiom Kamardin, în vârstă de 31 de ani, care se afla de asemenea în piață.
Chiar a doua zi, pe 26 septembrie, forțele speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, cu mitraliere în mâini, au pătruns în apartamentul în care poetul locuia împreună cu prietena sa, administratorul Arca, Alexandra Popova, și un prieten, activistul Alexander Menyukov. Prietenii au declarat ulterior că, în timpul percheziției, forțele de securitate i-au bătut, iar Kamardin a fost violat. Totul a fost filmat – poliția i-a arătat filmulețul prietenei poetului.
Aproximativ în același timp, Kristina Listopadova, investigator principal al Departamentului de Investigații pentru districtul Tverskoy din Moscova, examina videoclipurile publicate pe canalul Telegram MERCURY (aceasta rezultă din dosarul cazului, pe care Meduza îl are la dispoziție).
Într-unul dintre aceste videoclipuri, a notat Listopadova în protocolul de inspecție, un anumit „Om 1”, îmbrăcat „cu o geacă de puf gri, un hanorac roșu cu un cerc alb, pe care se află inscripția „ENEMIES”, [și] o panama gri”, întreabă publicul: „Vă amintiți cum erau numiți teroriștii din Lugansk și Donețk acum opt ani?”.
El însuși răspunde: „Miliție”. Și apoi citește:
„Miliția:
Omoară-mă, miliție!
Polițiștii îți vor cumpăra un butoi din banii de la buget.
Omoară-mă, miliție!
Devino o mână de pedeapsă.
Eu nu sunt om! Rahatul îmi curge prin vene!
Omoară-mă, miliție!
Fii biciul lui Dumnezeu!
La urma urmei, nu sunt un patriot… sau poate că nu mi-am luat acest chip.
De ce ai nevoie de un motiv? Dă-l naibii! Nu e nevoie!”
Due to these verses of the poet and activist Artem Kamardin (Kamrad), which were read yesterday at the monument to Mayakovsky in Moscow, today the security forces raped him with dumbbells.#RussiaIsATerroristState #Dagestan #MobilizationInRussia #RussiaIsANaziState #Russland pic.twitter.com/V08uHYzhjI
— Sergiu Manciu (@Serghei88097960) September 26, 2022
În scurt timp, ancheta a stabilit că „Omul 1” de pe înregistrări era Artiom Kamardin. Iar în seara zilei de 26 septembrie, pe canalul de telegramă 112 (deținut de canalul de televiziune REN) , a apărut un videoclip în care poetul își cere scuze pentru poeziile pe care le-a citit.
„Îmi cer scuze, îmi cer iertare și mă căiesc în fața poporului multinațional rus pentru ceea ce am spus ieri în Piața Triumfalnaya”, spune el, îngenunchind. Mâinile îi sunt încătușate la spate, iar pe față are urme de bătaie. Poetul, pronunțând cu greu cuvintele, promite să nu mai citească „niciodată” un poem despre miliție.
#Russia: Putin’s fascist enforcers anally raped Artem Kamardin, an activist, with a dumbbell in #Moscow and forced him to apologize on video.
SOURCE: https://t.co/LdM7EhNoHl pic.twitter.com/2dOStDycA0— Igor Sushko (@igorsushko) September 26, 2022
Cazul împotriva poeților
Artiom Kamardin s-a născut în Lytkarino, lângă Moscova. Apoi s-a mutat la Moscova, a absolvit MIREA – Universitatea Tehnologică Rusă, iar în ultimii ani a lucrat ca inginer la o fabrică de tehnologii optice moderne – asambla dispozitive de vânătoare cu vedere pe timp de noapte.
Kamardin a devenit interesat de poezie în 2013, povestește o rudă sa pentru Meduza.
„Artiom este foarte sensibil, profund îngrijorat și ușor emotiv. Pentru el a fost întotdeauna important să-și exprime punctul de vedere în sprijinul „a tot ceea ce este bun și împotriva a tot ceea ce este rău”, spune ea. – Toate evenimentele care au avut loc în Rusia, în politica externă, problema Ucrainei au avut o influență foarte puternică asupra lui. Poeziile sale, ca și cele ale majorității poeților moderni, sunt dure – parțial, poate, radicale. Dar sunt poeme oneste, sunt vocea unei generații”.
În același 2013, autoritățile de la Moscova au anunțat închiderea Muzeului Maiakovski de pe Lubianka pentru reconstrucție, care nu a fost încă finalizată. „A fost o tragedie teribilă pentru Artiom”, spune o rudă a lui Kamardin. „A început să meargă acolo să citească poezie – pentru el era punctul de intrare în poezia publică”.
În curând, Kamardin a devenit un participant regulat la lecturile lui Maiakovski. Acolo l-a întâlnit pe poetul Boris Bulgakov. În 2022, au publicat o colecție comună de poezie „Dușmani” (un alt coautor este poetul Pavel Mitskevich). Acesta a inclus, de asemenea, poemul „Omoară-mă, milițianule”, scris de Kamardin în 2015, și alte lucrări despre viața în Rusia modernă.
O seroe de evenimente au acționat ca factori declanșatori pentru el. Un prieten al său, Ivan Safin, a fost mobilizat în Kazahstan și a murit într-un accident de mașină.
După percheziția din 26 septembrie, Artiom Kamardin a fost dus la departamentul de poliție din Tver, iar de acolo la departamentul districtual al Comitetului de Investigații. Interogatoriul a continuat până la ora trei dimineața. Ca urmare, poetul a fost declarat suspect în cazul de „incitare la ură, umilire și incitare la violență” împotriva „membrilor grupurilor armate voluntare ale republicilor populare Donețk și Luhansk”
Alți doi suspecți în acest caz au fost poeții Nikolai Daineko și Yegor Shtovba. Aceștia au fost reținuți la lecturile de la monumentul lui Maiakovski, apoi au fost amendați cu 20.000 de ruble fiecare pentru participarea la o acțiune nedeclarată, iar apoi au fost duși la departamentul Comitetului de Investigații pentru Districtul Tverskoy. Într-o înregistrare video publicată ulterior de canalul Telegram 112, ei își cer scuze și pentru poezia lui Kamardin. Pe fețele lor se văd vânătăi și urme de bătaie.
Alexandra Popova și Alexander Menyukov, care au închiriat un apartament împreună cu Kamardin, spre deosebire de Daineko și Shtovba, sunt martori în acest caz. Cu toate acestea, în toamna anului 2022, Menyukov, temându-se de persecuția din partea forțelor de securitate, a fugit din Rusia.
Potrivit unei rude a lui Artiom Kamardin, alți doi poeți care au fost reținuți după Lecturile Maiakovski ar fi părăsit Rusia: Boris Bulgakov și Nazar Arifdzhanov (aceștia nu au răspuns la mesajele unui corespondent Meduza). În timpul interogatoriului, le-au fost arătate fotografii cu tortura lui Artiom Kamardin pentru a-i intimida și a-i forța să își ceară scuze în fața camerei.
Kamardin însuși, după mai multe ore de interogatoriu, a fost dus la spital cu o ambulanță. Medicii l-au diagnosticat pe poet cu o comoție cerebrală, un traumatism cranio-cerebral închis, o contuzie toracică și numeroase escoriații pe față. Dar spitalizarea a fost refuzată, Kamardin a fost trimis la un centru de detenție temporară.
La 28 septembrie, Tribunalul districtual Tverskoy i-a arestat pe Kamardin, Daineko și Shtovba. În timpul întâlnirii, Artiom Kamardin a declarat :
„Ei suspectează că am incitat la ură, deși nu vorbesc deloc despre ură. Eu sunt pacifist, sunt împotriva războaielor, împotriva a ceea ce numim operațiune specială. Împotriva faptului că prietenii mei sunt chemați să lupte. Am o mulțime de prieteni de la începutul războiului, operațiunii speciale, de la începutul tuturor acestor lucruri, care au părăsit Rusia. Iubesc Rusia foarte mult, Rusia pentru mine sunt oamenii, aceștia sunt prietenii mei. Așa că au plecat, iar când s-a anunțat mobilizarea, au plecat și mai mulți oameni. Iar eu am rămas aici din cauza oamenilor apropiați”.
În cadrul aceleiași întâlniri, Kamardin a cerut-o în căsătorie pe prietena sa Alexandra Popova. „Bineînțeles, am fost de acord”, a declarat ea într-un interviu pentru Radio Liberty. „Statutul oficial al soției mele îmi va oferi posibilitatea de a-l vizita pe Artiom în colonie, dacă se va ajunge la asta, și de a primi orice informație despre locul unde se află și despre starea sa de sănătate”.
Lui Artiom Kamardin, Aleksandra Popova și Aleksandr Menyukova li s-a refuzat deschiderea unui dosar penal pentru tortură. Comitetul de anchetă al districtului Preobrazhensky din Moscova nu a constatat „fapte de folosire a violenței” în timpul percheziției. Reclamanții au contestat rezultatele acestei verificări în instanță, dar fără succes până în prezent .
La 9 martie 2023, Comitetul de anchetă a formulat o acuzație finală împotriva lui Artiom Kamardin. Ilya Savchenko, anchetator principal al Departamentului de Investigații pentru Districtul Tverskoy din Moscova, a ajuns la concluzia că, în timpul Lecturilor Maiakovski, Kamardin a încălcat două articole din Codul Penal.
În primul rând, a considerat anchetatorul, poetul a „incitat la ură sau dușmănie, precum și umilirea demnității umane” în legătură cu „milițiile care au luat parte la ostilitățile din [autoproclamata] LNR și DNR”. Totul în cadrul unui grup organizat.
Complicii, potrivit anchetei, au fost Nikolai Daineko și Yegor Shtovba, care au fost reținuți la Lecturile Maiakovski, precum și „persoane neidentificate”. Potrivit acuzării, pentru a „pune în aplicare un plan criminal” (adică citirea de poezii anti-război), Kamardin, Daineko și Shtovba s-au alăturat „unui grup organizat cu semne de stabilitate, solidaritate, cu o distribuție clară a rolurilor între complici”.
Conform concluziilor a două examinări desemnate de anchetă, aceste roluri au fost distribuite după cum urmează: Kamardin, la lecturile „anti-mobilizare”, a citit o poezie care avea „semne lingvistice de umilire a demnității milițienilor care au participat la ostilitățile din RPL și RPD”, iar Daineko și Shtovba „au repetat cu voce tare opera lui Kamardin”.
În plus, există doi martori secreți în acest caz – cu pseudonimele „Arnold” și „Jackie”. Declarațiile lor sunt similare. Amândoi susțin că au aflat despre Lecturile Maiakovski cu mai mulți ani în urmă și că au mers uneori acolo, deși nu le-a plăcut tot ceea ce s-a întâmplat la evenimente. De exemplu, „Arnold” și „Jackie” nu împărtășeau „declarațiile extrem de dure” ale participanților din timpul serilor despre „probleme presante, și anume situația politică internă, situația politică externă, criza financiară, politica socială a Federației Ruse”.
Martorii secreți îl numesc pe poetul Boris Bulgakov organizatorul iar Artiom Kamardin – „cel mai apropiat colaborator” al acestuia. În plus, Kamardin, potrivit acestora, a administrat „de ceva timp” canalul Telegram al seratelor de poezie.
„Arnold” i-a spus anchetatorului: „Am văzut în repetate rânduri, la mai multe lecturi Maiakovski, cum Bulgakov, Kamardin, Daineko, Shtovba discutau în mod activ ceva între ei, se consultau unii cu alții chiar și după discursuri și așteptau o evaluare aprobatoare a discursurilor celorlalți”.
O sursă familiarizată cu ancheta a declarat că Nikolay Daineko a încheiat un acord preventiv, iar dosarul său parcurge o procedură separată. Avocatul său, Leysan Mannapova, a refuzat să comenteze pentru Meduza. Avocatul lui Kamardin, Leonid Solovyov, nu a putut să vorbească cu noi din cauza statutului de „organizație indezirabilă”. Meduza nu a reușit să ia legătura cu avocatul lui Yegor Shtovba.
Cea de-a doua infracțiune pe care ancheta o impută lui Artiom Kamardin, Nikolai Daineko și Yegor Shtovba este „apeluri publice pentru desfășurarea de activități îndreptate împotriva securității statului”, comise de un „grup organizat” (partea a treia a articolului 280.4 din Codul penal). Acesta este primul caz din Rusia în temeiul acestui articol, a declarat activistul pentru drepturile omului Pavel Chikov.
Articolul 280.4 din Codul penal a fost introdus în Codul penal în iulie 2022, ca parte a unui pachet de noi infracțiuni de spionaj, trădare și „colaborare cu state străine”.
În cadrul anchetei, la 10 februarie 2023, investigatorul principal Savchenko a interogat un angajat al Comisariatului Militar din Moscova, șeful adjunct al celui de-al doilea departament pentru înregistrarea militară, Alexander Kruglov. Nu s-a vorbit despre Lecturile Maiakovski. În schimb, Kruglov a declarat că, după anunțarea mobilizării în Rusia, „nu am văzut niciun caz în care cineva să fi fost mobilizat cu forța sau cineva să fi fost împotriva mobilizării”.
Dimpotrivă, a spus el, „cetățenii Federației Ruse au cerut să fie mobilizați, deoarece au considerat că este o onoare să își îndeplinească datoria față de Patrie”.
Separat, comisarul militar a precizat că percepe „orice apel la boicotarea mobilizării ca fiind un apel la obstrucționarea exercitării de către comisariatele militare, precum și de către oficialii acestora, a competențelor lor de a asigura securitatea Federației Ruse”.
Procesul participanților la lecturile lui Maiakovski ar putea începe încă din aprilie 2023. Conform articolului 282 din Codul penal, aceștia riscă între trei și șase ani de închisoare.
Acum, inculpații se află în SIZO-2 „Butyrka”. „Artiom rezistă”, spune ruda sa, pentru Meduza. Dar el are o tulburare de anxietate. Firește, fără tratament, îi este mai greu să facă față oscilațiilor emoționale. „În fața tuturor, el încearcă să rămână vesel, dar știu că suferă foarte mult. Uneori atât de puternic încât țipă”.
Părinții în vârstă ai lui Artiom, continuă ea, nu știu că acesta a fost torturat – rudele încearcă să îi protejeze de această informație: „În principiu, le este greu să înțeleagă cum o persoană poate fi închisă pentru cuvinte sau poezii. Ei nu sunt imersați în agenda politică, nu înțeleg că acolo se întâmplă o nedreptate”.
Artiom Kamardin nu mai scrie poezie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.