Rusia anunță că a lansat rachete de croazieră și hipersonice spre Ucraina, de pe navele sale aflate în Marea Neagră şi Marea Caspică
Rusia a lovit, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, Ucraina cu rachete de croazieră lansate de pe nave aflate în Marea Neagră şi Marea Caspică, şi a utilizat, pentru a doua zi consecutiv, rachete hipersonice, de data aceasta pentru a distruge un depozit de carburant al armatei ucrainene în sudul ţării, relatează Agerpres, conform AFP şi Reuters.
‘O importantă rezervă de carburant a fost distrusă de rachete de croazieră Kalibr trase dinspre Marea Caspică, precum şi de rachete balistice hipersonice trase de sistemul aeronautic Kinjal dinspre spaţiul aerian al Crimeii’, a indicat Ministerul Apărării într-un comunicat.
Acesta afirmă că lovitura s-a produs în regiunea Nikolaev şi că ţinta distrusă era ‘principala sursă de aprovizionare cu carburant a vehiculelor blindate ucrainene’ desfăşurate în sudul ţării.
‘Rachete de croazieră Kalibr au fost lansate din apele Mării Negre împotriva uzinei Nijîn care repară vehicule blindate avariate în luptă’, a mai afirmat purtătorul de cuvânt Igor Konaşenkov.
Tot duminică, Ministerul Apărării a anunţat că ‘rachete de mare precizie’ au lovit un centru de antrenament al forţelor speciale ucrainene în regiune Jitomir, la 150 km vest de Kiev.
‘Mai mult de 100 de membri ai forţelor speciale (ucrainene) şi mercenari străini au fost ucişi’, a indicat ministerul rus, conform Agerpres.
Reamintim că Ministerul rus al Apărării a anunţat că și vineri au fost utilizate rachetele hipersonice Kinjal pentru distrugerea unui depozit de armament din vestul Ucrainei.
Ce capacități militare au rachetele Kinjal?
- Kh-47M2 Kinjal („pumnal”) este o rachetă aer-sol hipersonică balistică rusă cu capacitate nucleară. Are viteza Mach 10 și capacitatea de a efectua manevre evazive în fiecare etapă a zborului său.
- Poate transporta atât focoase convenționale, cât și nucleare și poate fi lansată de la bombardiere Tu-22M3 sau interceptoare MiG-31K.
- Rachetele hipersonice pot zbura în atmosfera superioară cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât sunetul
- Pot fi înarmate cu explozivi mari şi pot să provoace daune semnificative prin simpla lovire a ţintei.
- Sunt considerate mai manevrabile decât rachetele convenționale și sunt mai capabile să evite interceptările din partea apărării aeriene
- Ministerul rus al Apărării a declarat că racheta folosită pentru a viza depozitul de arme din Ucraina este capabilă să atingă ținte la o rază de peste 2.000 km
- Anul trecut, Rusia a anunțat că a testat cu succes o rachetă hipersonică de pe o fregată din Marea Albă, în largul coastei sale de nord-vest.
- Rusia a spus că urmărește să includă arma atunci când înarmează crucișătoarele și submarinele rusești
- Alături de Rusia, China, SUA și cel puțin alte cinci țări din lume lucrează la tehnologia rachetelor hipersonice
- Racheta a fost definită în mai multe rânduri drept „super-arma” de care dispune Vladimir Putin.
- Mai multe MiG-31 înarmate cu rachete Kinjal au fost trimise de la baza aeriană Solţi la baza aeriană navală Cerniahovsk, între Belarus şi Polonia, la începutul lunii februarie 2022.
Sursa foto; defenceimagery.mod.uk via Wikimedia Commons
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii