Rusia ar fi folosit pentru prima dată racheta hipersonică Zircon în Ucraina / Are o rază de acţiune de 1.000 km şi se deplasează cu o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului
O analiză preliminară a dus la concluzia că Rusia a lovit săptămâna trecută Kievul cu racheta hipersonică Zircon, aceasta fiind prima utilizare a acesteia în războiul de aproape doi ani, ceea ce reprezintă o nouă provocare pentru apărarea aeriană a Ucrainei, a declarat luni şeful unui institut de cercetare din Kiev, relatează Reuters, transmite News.ro.
Oleksandr Ruvin, directorul Institutului de cercetare ştiinţifică şi criminalistică de la Kiev, a declarat pe canalul său Telegram că institutul său a finalizat o analiză preliminară a fragmentelor de rachetă provenite din atacul rusesc din 7 februarie.
El a inclus o înregistrare video a presupuselor resturi de rachete, care arată marcaje specifice. „În acest caz, vedem elemente care sunt caracteristice rachetei 3M22 Zircon. Părţi şi fragmente ale motorului şi ale mecanismelor de direcţie au marcaje specifice”, a arătat el.
Racheta Zircon are o rază de acţiune de 1.000 km şi se deplasează cu o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului, potrivit Rusiei. Analiştii militari au declarat că viteza sa hipersonică ar putea însemna un timp de reacţie mult redus pentru apărarea aeriană şi o capacitate de a ataca ţinte mari, adânci şi întărite.
Rusia a declarat anterior că a finalizat testarea rachetei Zircon în iunie 2022, iar preşedintele rus Vladimir Putin a descris racheta ca făcând parte dintr-o nouă generaţie de sisteme de armament, care nu au rival.
Dacă se confirmă utilizarea sa în Ucraina, arma ar putea reprezenta o provocare suplimentară pentru apărarea aeriană a ţării aflate în conflict, pe fondul incertitudinii privind viitorul ajutorului militar occidental.
Rusia efectuează în mod regulat atacuri aeriene asupra Ucrainei folosind diferite rachete cu rază lungă de acţiune şi drone. Zircon a fost proiectată iniţial ca o armă lansată de pe mare, iar ulterior a fost dezvoltată o versiune a sa lansată de la sol.
Ruvin nu a precizat dacă arma a fost lansată de pe uscat sau de pe mare.
Semnele recuperate de pe epavă indică faptul că arma a fost asamblată recent, a spus el.
Atacul din 7 februarie a ucis cel puţin cinci persoane şi a avariat clădiri rezidenţiale şi infrastructura energetică, au declarat oficialii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu