Rusia atacă SUA și UE pentru un presupus amestec în politica internă de la Chișinău. Scandalul a pornit de la declarații anticorupție
Diplomația rusă a acuzat, joi, SUA și UE de „ingerințe în politica” internă a Republicii Moldova, ca reacție la un editorial semnat de ambasadorul SUA, Dereck Hogan, și publicat săptămâna trecută de portalul anticoruptie.md, în care oficialul american denunță corupția sistemică de la Chișinău și arată că e nevoie de rezolvarea crizei politice care persistă de mai multe luni.
„În cele mai bune tradiții ale misionarilor americani, el (Dereck Hogan -n.r.) a postat pe site-ul ambasadei o predică despre democrație, pandemie, politicieni și oligarhi corupți, dificultăți economice și criza politică în care se află Republica Moldova. Soluția ieșirii din această situație, potrivit ambasadorului, poate fi „curajul și aderarea la principiile democratice”, care au demonstrat deja alegătorii din Moldova și din străinătate în ultimele alegeri prezidențiale, oferind „un alt pas istoric în dezvoltarea democratică” a țării”, scrie MAE rus.
Rușii mai afirmă că pentru SUA este mai importantă orientarea geopolitică a țării, decât stabilitatea țării.
„Astfel de declarații de îndrumare nu sunt adecvate din partea șefului unei ambasade străine pentru liderii unui stat suveran. […] Este de remarcat faptul că publicarea ambasadorului american a apărut chiar atunci când Moldova se apropie de un punct de cotitură al confruntării dintre noul președinte și principalele forțe parlamentare asupra candidaților la funcția de prim-ministru. Din păcate, ambasadorului nu îi pasă că situația se poate agrava”, acuză diplomația rusă.
Reacția Rusiei vine după ce ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck Hogan, a publicat pe 11 martie un editorial în care vorbește despre faptul că aleșii trebuie să respecte rezultatul alegeilor prezidențiale de anul trecut. La finele lunii februarie, și ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a transmis mesaje similare și anume că parlamentari corupți nu pot creea majoritatea și guverna mai departe în Republica Moldova.
„Republica Moldova se află la încă o răscruce de drumuri. Politicienii și infractorii corupți nu mai pot dicta cursul viitorului țării. Poporul Republicii Moldova merită și cere mai mult. Aleșii Republicii Moldova trebuie să respecte voința poporului, să rezolve impasul actual și să se apuce de lucru pentru a răspunde nevoilor urgente ale cetățenilor”, spunea diplomat american.
Reacția Rusiei vine după ce, marți, președintele Maia Sandu l-a desemnat pe șeful interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, să formeze un nou guvern la Chișinău. Socialiștii proruși, conduși de Dodon, au protestat împotriva deciziei și au spus că astăzi vor veni și ei cu o propunere de premier.
După ce prima propunere a Maiei Sandu pentru acest post, Natalia Gavriliță, nu a primit niciun vot pe 11 februrie, iar Igor Grosu nu va fi nici el suuținut la vot în Parlament, se deschide astfel calea juridică pentru dizolvarea Parlamentului ca urmare a respingerii a noi candidați la funcția de premier.
Mai departe, se vor crează premisele pentru alegeri parlmantare anticipate, unele care în prezent nu sunt dorite decât de PAS din rândul partidele prezente în actuala configurație parlamentară de la Chișinău.
Foto: Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan/ Facebook: US Embassy Moldova
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii