Rusia avertizează Occidentul: Plafonarea prețurilor la energia rusească va duce în cele din urma la instabilitatea SUA și Europei
Rusia a avertizat vineri Occidentul că planurile de a încerca să plafoneze prețul exporturilor de petrol și gaze ale Rusiei ca represalii pentru războiul din Ucraina vor eșua și vor duce în cele din urmă la instabilitatea Statelor Unite și a Europei, relatează Reuters.
Confruntarea din cauza Ucrainei a determinat clienții din Uniunea Europeană să își reducă achizițiile de energie rusească, în timp ce atât G7, cât și UE încearcă să impună un plafon de preț pentru petrolul și gazele rusești.
Cu puțin timp înainte ca UE să anunțe miercuri un plafon de preț pentru gazul rusesc, președintele Vladimir Putin a amenințat că va întrerupe livrările dacă vor fi impuse astfel de limite, avertizând Occidentul că va îngheța precum coada lupului dintr-un basm.
Grupul celor șapte mari țări industrializate vrea să impună un plafon al prețului petrolului care ar refuza asigurarea, finanțarea și brokerajul pentru încărcăturile de petrol care au un preț mai mare decât un plafon care urmează să fie stabilit pentru țiței și două produse petroliere.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat că Occidentul nu a înțeles cum astfel de măsuri ar avea în cele din urmă un impact asupra propriilor lor țări, care în cele din urmă vor greși.
„Occidentul colectiv nu înțelege: introducerea unui plafon al prețurilor pentru resursele energetice rusești va duce la o podea alunecoasă sub propriile picioare”, a declarat Zakharova.
Cel mai important deputat rus a declarat vineri că planurile Occidentului vor eșua și că prețurile vor urca mult peste tentativa de plafonare artificială a prețurilor.
„Ceea ce oficialii de stat din G7 numesc un „plafon” de prețuri va deveni o podea de prețuri”, a scris Vyacheslav Volodin, președintele Camerei inferioare a parlamentului rus, Duma, pe canalul său Telegram. „Piața globală nu se limitează la șapte țări”.
Comentariile de la Moscova indică profunzimea confruntării cu Occidentul, despre care Putin spune că este o coaliție în declin dominată de SUA, care urmărește să încătușeze – sau chiar să distrugă – Rusia. UE spune că se află într-un război energetic cu Rusia.
Miniștrii energiei din UE s-au întâlnit vineri pentru a încerca să găsească o modalitate de a proteja cetățenii de prețurile foarte mari la energie și de a împiedica colapsul companiilor de electricitate.
„Suntem într-un război energetic cu Rusia”, a declarat ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, la sosirea la reuniunea de urgență de la Bruxelles.
„Războiul energetic”
Încercările Occidentului de a pedepsi cel mai mare producător mondial de resurse naturale, de la petrol și gaze naturale la aur, metale, cărbune și lemn, nu este o sarcină ușoară, mai ales când China, India și alți consumatori sunt încă fericiți să continue să cumpere.
Cu toate acestea, amenințarea lui Putin de a reorienta fluxurile de petrol și gaze rusești spre est ar însemna cea mai mare schimbare în politica energetică rusă de când sovieticii au construit gazoducte spre vest către Europa din Siberia la începutul anilor 1970.
Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită, primul exportator mondial de gaze naturale. Europa importă în mod obișnuit aproximativ 40% din gazele sale și 30% din petrolul său din Rusia.
De la începutul războiului, clienții Uniunii Europene s-au angajat să își reducă dependența de energia rusă, în timp ce Rusia a redus sau a oprit livrările pe trei dintre cele mai mari gazoducte spre vest, în timp ce livrările de petrol au fost redirecționate spre est.
Compania rusă Gazprom studiază de ani de zile posibilitatea ca un nou gazoduct major – Power of Siberia 2 – să traverseze Mongolia pentru a duce gazul rusesc în China.
Gazoductul propus ar putea transporta 50 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale pe an, spune Gazprom – puțin mai puțin decât Nord Stream 1, gazoductul oprit în prezent, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.
Conducta existentă Power of Siberia, care merge din Rusia până în China, a fost lansată la sfârșitul anului 2019 și are o capacitate anuală de 61 de miliarde de metri cubi pe an.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii