G4Media.ro

Rusia către Japonia: Renunţaţi la revendicările teritoriale asupra insulelor Kurile, dacă vreţi…

Sursa: RFI

Rusia către Japonia: Renunţaţi la revendicările teritoriale asupra insulelor Kurile, dacă vreţi un tratat de pace / Medvedev: „Acei samurai trişti îşi pot pune capăt vieţii prin seppuku. Dacă îndrăznesc, bineînţeles”

Japonia va trebui să renunţe la revendicările teritoriale asupra Kurilelor – un grup de insule disputate din Pacific – dacă doreşte să încheie un tratat de pace cu Rusia, care să consfinţească în mod oficial sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat fostul preşedinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului rus de Securitate, comentariile sale fiind însoţite de îndemnul sarcastic ca acei japonezi care se simt lezaţi să-şi pună capăt zilelor, relatează Reuters, transmite News.ro.

Medvedev, care de la invazia rusă în Ucraina se afişează ca unul dintre cei mai duri comentatori anti-occidentali de la Kremlin, a declarat că Japonia va trebui să accepte ca Rusia să aibă suveranitatea asupra insulelor Kurile şi să amplaseze noi arme acolo. „Nu dăm doi bani pe sentimentele japonezilor în ceea ce priveşte aşa-numitele Teritorii Nordice. Acestea nu sunt teritorii disputate, ci sunt ale Rusiei”, a declarat Medvedev. „Iar acei samurai care se simt deosebit de trişti îşi pot pune capăt vieţii într-un mod tradiţional japonez, prin seppuku (sinucidere rituală japoneză prin spintecare). Dacă îndrăznesc, bineînţeles”, a comentat sarcastic vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate într-o postare pe X. „Cu siguranţă, se simt mult mai bine sărutându-i franţuzeşte pe americani, după ce au uitat complet de Hiroshima şi Nagasaki…”, a adăugat, pe acelaşi ton nepoliticos, Dmitri Medvedev, făcând aluzie la bombele atomice pe care americanii le-au lansat la Hiroshima şi Nagasaki în 1945.

În mod evident, comentariile sale, postate în engleză pe această reţea care este interzisă în Rusia, nu sunt destinate consumului intern, ci transmiterii unui mesaj către Occident. Ele sunt de natură să provoace furia Japoniei, care revendică cele patru insule pe care le numeşte Teritoriile Nordice.

Rusia, principalul stat succesor al Uniunii Sovietice, şi Japonia nu au semnat niciodată un tratat de pace care să pună capăt în mod oficial ostilităţilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, insulele Kurile rămânând principalul obstacol. Insulele sunt situate în largul coastelor Hokkaido, cea mai nordică dintre insulele principale ale Japoniei, şi au fost confiscate de Uniunea Sovietică la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Diplomaţi din ambele părţi au vorbit cândva despre posibilitatea de a reactiva un proiect de acord din epoca sovietică care prevedea returnarea a două dintre cele patru insule Japoniei ca parte a unui acord de pace. Dar Rusia s-a retras din negocierile pentru un tratat de pace cu Japonia şi a îngheţat proiectele economice comune legate de insule în 2022 din cauza sancţiunilor impuse de Tokyo după invazia rusă în Ucraina. Relaţiile s-au deteriorat şi mai mult de atunci.

Medvedev a precizat în postarea sa că a răspuns la comentariile premierului japonez Fumio Kishida, care s-ar fi pronunţat în favoarea unui tratat de pace cu Rusia. „Nimeni nu este împotriva tratatului de pace, în condiţiile în care chestiunea teritorială este închisă o dată pentru totdeauna, în conformitate cu Constituţia Rusiei”, a declarat Medvedev.

În 2020, Constituţia Rusiei a fost modificată pentru a interzice cedarea de teritorii unei puteri străine.

Rusia a declarat în decembrie că exerciţiile militare comune ale Japoniei, Statelor Unite şi Australiei în apropiere de Hokkaido le consideră ca pe o „potenţială ameninţare la adresa securităţii” sale. Moscova s-a plâns de faptul că Japonia – cu ajutorul SUA – şi-a extins infrastructura militară şi a crescut achiziţiile de arme. În ceea ce o priveşte, Japonia şi-a exprimat periodic îngrijorarea cu privire la faptul că Rusia îşi consolidează infrastructura militară în lanţul de insule disputate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Orice tratat cu Rusia nu valorează nici cât hartia pe care este scris, cuvantul unui rus nu are nicio credibilitate! Și cu Ucraina aveau tratat că vor respecta granițele, deci de ce ar vrea Japonia vreun tratat de pace cu astfel de oameni?

  2. Mujicii chiar sunt rupti de realitate.
    Pai ei se chinuie de doi ani prin Ucraina,au pierdut sute de mii de soldati in fata unei tari care a rezistat cu niste vechituri donate de Nato si acum ameninta Japonia??!!!O putere militara reala,cu securitatea garantata de Sua,si posibilitati materiale infinit mai mari decat Ucraina.