
Rusia denunţă o „militarizare” a Insulei Mayotte şi contestă suveranitatea Franţei în acest departament francez de peste mări
Moscova denunţă joi o ”militarizare” a Mayotte şi acuză Parisul de o controlare ”ilegală” a arhipelagului, după anunţarea recentă a unei consolidări a prezenţei militare franceze în acest departament francez de peste mări, relatează AFP, transmite News.ro.
”Rusia se opune sistematic militarizării nejustificate a oricărui teritoriu, cu consecinţe periculoase pentru pacea şi securitatea anumitor regiuni”, a denunţat într-o conferinţă de presă o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
”Asta se aplică deplin zonei extrem de sensibilă a Oceanului Indian”, a precizat ea.
”Aspiraţiile militariste ale administraşiei (preşedintelui francez Emmanuel) Macron depăşesc Uniunea Europeană (UE)”, denunţă Zaharova.
Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse se referă astfel la declaraţii ale ministrului francez al Teritoriilor de Peste Mări Manuel Valls în Parlament, în martie.
Zaharova consideră că Valls a vorbit despre un ”plan de construire” a unei noi baze militare.
Manuel Valls a evocat – în realitate – o viitoare ”susţinere a bazei navale” franceze care există deja în Mayotte şi o ”susţinere a bastimentelor Marinei” franceze.
Ministrul francez nu a evocat, în schimb, înfiinţarea vreunei baze noi, preciza atunci anturajul acestuai AFP.
Suveranitatea Mayotte este revendicată în continuare de către Comore, o ţară care şi-a proclamat independenţa faţă de Franţa în 1975.
Arhipelagul vecin a criticat acest proiect.
”În opinia mea, a decide militarizarea în exces a Mayotte nu este răspunsul adecvat”, declara ministrul de Interne al Comore Fakridine Mahamoud, subliniind asupra unui risc al unei exacerbări a ”tensiunilor”.
Maria Zaharova apreciază însă că, ”în virtutea dreptului internaţional, această insulă aparţine Uniunii Comorelor”.
Ea apreciază că baza militară serveşte asigurării ”controlului unui teritoriu de peste mări deţinut ilegal” şi denunţă unul dintre ”ultimele vestigii ale epocii coloniale”.
Atunci când Comorele şi-au proclamat independenţa faţă de Franţa, Mayotte a ales să rămână în Franţa – prin două referendumuri, în 1974 şi 1978.
Marea care desparte arhipelagul Comore de Mayotte – care a devenit un departament francez în 2011 – este o rută a migraţiei pe cât de aglomerată, pe atât de sângeroasă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.