Rusia dezvăluie un pui de mamut aproape intact, vechi de 50.000 de ani
Rusia a prezentat la începutul acestei săptămâni rămășițele remarcabil de bine conservate ale unui pui de mamut vechi de 50.000 de ani, descoperit în această vară în nordul îndepărtat, aceasta fiind cea mai recentă descoperire științifică majoră în această regiune îndepărtată a țării, transmite Le Figaro.
Femela mamut a fost numită „Iana”, după râul în al cărui bazin a fost găsită, în Iakutia, un teritoriu slab populat din Extremul Orient rus.
Científicos rusos presentaron los restos de “Yana”, una cría de #mamut congelada descubierta en #Siberia, con un estado de conservación sin precedentes. El cadáver, hallado este verano gracias al deshielo, permanece prácticamente intacto, sin daños visibles en la cabeza, trompa,… pic.twitter.com/NgtVaxUIBp
— RTP Ecuador 96.5 Fm (@RtpEcuador) December 24, 2024
„Conservare excepțională”
Carcasa sa a fost prezentată comunității științifice luni, la Universitatea Federală de Nord-Est din Iakutsk, capitala regiunii, a anunțat instituția într-un comunicat.
„Am fost cu toții surprinși de conservarea excepțională a acestui mamut: nu există nicio pierdere a capului, trunchiului, urechilor sau gurii și nicio deteriorare sau deformare vizibilă”, a explicat rectorul acesteia, Anatoli Nikolaev, citat în comunicat.
Iana, despre care universitatea crede că ar putea fi cel mai bine conservat specimen de mamut din lume, cântărește 180 de kilograme, are 120 de centimetri înălțime și mai puțin de doi metri lungime.
„Această descoperire unică va furniza informații despre ontogenia mamuților, caracteristicile lor adaptative, condițiile paleoecologice ale habitatului lor și alte aspecte”, a arătat el.
Sunt planificate studii pentru a determina vârsta exactă a Ianei, care este estimată la „un an sau un pic mai mult”. Carcasa ei, veche de 50.000 de ani, a fost descoperită în această vară pe teritoriul stațiunii de cercetare Batagaika, unde au fost găsite deja alte rămășițe de animale preistorice.
Înainte de Iana, alte șase carcase de mamut fuseseră descoperite în întreaga lume: cinci în Rusia și una în Canada, potrivit universității.
În Yakutia, o regiune izolată de cinci ori mai mare decât Franța și mărginită de Oceanul Arctic, permafrostul acționează ca un congelator gigantic, conservând animalele preistorice, în special mamuții. În ultimii ani, în stațiunea Batagaika au fost găsite rămășițe de cai și bizoni preistorici, precum și mumia unui lemming.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank